Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Scrisoare deschisă adresată dlui Emil Boc

Domnule premier,

Vă scrie grupul pomicultorilor de la Cluj. Adică din urbea şi judeţul din care vă trageţi ca cetăţean şi mare demnitar.

Apelăm la acest demers public întrucât până acum nu am reuşit să avem o discuţie personală în legătură cu fărădelegile comise în gestionarea, mai exact spus, prăduirea patrimoniului pomicol al judeţului.

Pentru a nu vă implica în lucruri pe care în calitate de primar general al Clujului nu prea aveaţi puterea de a le stârpi, ne vom opri doar la jaful patrimoniului Staţiunii de Cercetări Pomicole Cluj.

Oamenii cu salopetă portocalie

Nu putem să nu semnalăm că sub mandatele dvs. de primar şi actual premier al României această instituţie, ce deţine cea mai performantă bancă de gene pomicole din Transilvania, este pe cale să-şi dea sfârşitul.

Pentru ce? Pentru a îmbogăţi nişte indivizi care, în goana după averi nemuncite, s-au îmbrăcat în salopeta şi chipiul portocaliu al dumneavoastră.

Noi suntem oameni de ştiinţă şi practicieni. Avem deci conştiinţa că situaţia disperată care ne-a împins spre acest demers public nu se rezolvă ieşind în arenă şi aducându-vă acuzaţii pentru fapte pe care poate nici nu le cunoaşteţi în profunzimea şi consecinţa lor.
Zestrea genetică

Între oamenii care, cu ani în urmă, au fost obligaţi să cotizeze financiar şi material la realizarea şi consolidarea unei unităţi ştiinţifice care a reprezentat mândria horticulturii româneşti ne aflam şi noi, autorii acestor rânduri. Cu precizarea că suntem parte profesională la realizarea acestei opere pomicole care în plan productiv asigura cândva piaţa de fructe a clujenilor 365 zile din an. Numele staţiunii din Cluj se leagă de celebrul biolog autodidact Rudolf Palocsay. Se leagă de acei cercetători care, de-a lungul anilor, au creat aproape 85 de soiuri, ei reuşind în diferite concursuri internaţionale să obţină 14 medalii de aur, argint şi bronz.

Ultima şansă

Staţiunea de Cercetare Pomicolă Cluj se află de acum în colaps financiar. Înglodată în datoriile induse de către cei care „vegheau“ la capitularea ei, Staţiunea nu mai poate merge pe picioarele proprii. Una dintre soluţiile de salvare ar fi fuziunea cu Universitatea de Ştiinţe Agricole Cluj. Universitarii agreează ideea preluării patrimoniului funciar şi ştiinţific, dar nu şi a datoriilor financiare.

Singurul în măsură să rezolve problema sunteţi dvs., domnule prim-ministru. Prima intervenţie pe care aveţi obligaţia s-o faceţi este să opriţi jaful funciar. O a doua ţine de rezolvarea datoriilor financiare, pentru a se putea trece la crearea unui campus universitar care să ofere studenţilor posibilitatea unei pregătiri practice de cea mai mare însemnătate pentru viitorul lor.

Altfel, semnul mirării pus în titlul acestei rubrici ar putea aduce durere şi multe lacrimi.

Domnule Emil Boc,

Astăzi, sunteţi, practic, al doilea om în stat, după preşedintele ţării. Sunteţi preşedintele celui mai puternic partid politic al României. Deţineţi, cum s-ar spune, şi pâinea şi cuţitul. Cum este posibil să admiteţi ca sub guvernarea dvs. un centru de cercetare şi dezvoltare ştiinţifică de dimensiunea celui de la Cluj să fie hăituit bucată cu bucată şi cedat unor indivizi sau grupuri de interese al căror singur scop este devastarea?

Dacă în vreme ce eraţi primar de Cluj nu vă prea puteaţi opune fărădelegilor comise, acum, în mod normal, aveţi puterea şi datoria să stopaţi abuzurile. Măcar acum când oficial aţi declarat război indivizilor necinstiţi.

Mai aveţi şi obligaţia să ordonaţi un control corect şi profesional în ceea ce priveşte modul în care au fost respectate legile retrocedării funciare.

Au consemnat: I. BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2010

Vizualizari: 674



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Paul Sima -- (16-March-2010 )
Ca si argument pentru sustinerea acestei scrisori,pot spune ca toate tarile dezvoltate, au avut ca strategie sa investeasca in domeniul cercetarii si sa stimuleze pe cercetatori, acesti oameni care sunt foarte muncitori, perseverenti si deosebiti de valorosi, iar potentialul tarii noastre in materie cenusie este foarte bun si nu trebuie irosit.

֠ 2.     oprescu costel -- (17-March-2010 )
Sper,spre binele in primul rand al pomicultorilor, sa se gaseasca o solutie Legat de ultimul aliniat al memoriului Dvs.,pana la ordonarea controlului solicitat,daca-mi trimiteti pe adresa de e-mail,nemultumirile Dvs privind modul de aplicarea legilor fondului funciar(persoane validate,acte avute in vedere,hot. judecatoresti,etc),incerc sa va ajut,complet dezinteresat.- Dumnezeu sa va ajute.- 2aa3b

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI