Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Scobinţi, o comună europeană

Aşezată în umbra Curţii Domneşti de la Hârlău, comuna Scobinţi, judeţul Iaşi – „cu oameni dintotdeauna ai Măriei Sale“, cum ne spunea cu mândrie un om de-al satului – trăieşte un timp accelerat al înnoirilor, adăugând la frumuseţea şi bogăţiile locului însemne ale civilizaţiei. „Şi toate acestea, continuă interlocu­torul meu, datorită primarului nostru“, cuvinte pe care le-am auzit şi de la alţi săteni în aşteptarea edilului Gheorghe Hriţcu.

„Sunt bucuros că aud aşa ceva din partea consătenilor, zâmbeşte tânărul primar, dar să ştiţi că tot ceea ce am înfăptuit în cele cinci sate ale comunei nu ar fi fost posibil fără înţelegerea celor care m-au ales din anul 2000 şi fără colaborarea celor cu care lucrez la primărie.“

Un fel de grădină biblică

„Dumnezeu, afirmă primarul Gheorghe Hriţcu, ne-a aşezat într-un loc cum puţine sunt. Avem şes de pe care obţinem an de an recolte bogate, dealurile sunt acoperite cu vii – să nu uităm că ne aflăm în podgo­ria Cotnari – livezi – de aici pleacă la fiecare început de vară vestitele cireşe Boamba de Cotnari – iar în zare, vedeţi, pădurile ce înconjoară comuna. Având toate acestea nu facem altceva decât să le punem în valoare.“

Aflăm că la Scobinţi există un serviciu de dezvoltare a comunităţii unde se lucrează toate proiectele care schimbă faţa comunei. „E nevoie de perseverenţă, spune primarul, de cunoaşterea legislaţiei şi, zâmbeşte, de ce nu, de noroc“. Toate acestea au făcut ca acum patru din cele cinci sate să beneficieze de apă potabilă, în trei dintre acestea este canalizare, iar satul de centru să aibă şi gaz metan. Acţiunea continuă şi în zilele care urmează se va introduce apă potabilă şi reţeaua de canalizare în satul Sticlăria.

Tot cu ajutorul unui proiect şi cu sprijinul unei fundaţii umanitare a fost înfiinţat un centru de zi pentru copiii din familiile defavorizate. Zilnic, 30 de copii sunt aduşi aici unde iau prânzul şi îşi fac lecţiile sub supravegherea unui cadru didactic. „Intenţionăm să mărim capacitatea centrului, spune primarul, pentru că oferindu-le condiţii pe care nu le pot avea acasă, rezultatele se văd la şcoală.“

Există şi un altfel de „drum al vinului“

Valorificarea condiţiilor naturale face obiectul unui alt punct în colaborare cu Consiliile locale din Cepleniţa şi Cotnari. Pe lângă tot ce presupune această acţiune – degustarea faimoaselor vinuri de aici –, turiştii vor vizita Curtea Domnească de la Hârlău, beciul domnesc din Cotnari şi podul de la Zlotica, şi acesta din timpul Măriei Sale, Ştefan Cel Mare şi Sfânt.

Tradiţia care se transmite

Localnicii se mândresc cu cei care au făcut cunoscut numele comunei în ţară şi peste hotare. Între aceştia, marele pictor Dan Hatmanu, care a împodobit primăria cu o frescă de mare valoare artistică, scriitorii Mircea Radu Iacoban şi Ioan Muscalu, dar şi cu ansamblul artistic „Stejărelul“, care a împlinit 41 de ani de existenţă. Membrii ansamblului – agricultori, profesori, funcţionari ai primăriei – au dus faima comunei departe în Europa. Fluieraşii din formaţia condusă de prof. Ioan Boca sau fanfara cu o vechime de peste o sută de ani, ca şi dansatorii s-au bucurat de un deosebit succes în Franţa, Germania etc.

„Am moştenit, ne spune primarul Gheorghe Hriţcu, tradiţii şi obiceiuri pe care vrem să le păstrăm pentru viitor, dar să ne bucure şi pe noi şi, de aceea, în proiectul de care vă aminteam pentru satul Sticlăria am inclus şi un spaţiu unde se vor desfăşura spectacole pe care noi le-am numit tradiţionale, în fapt o trecere în revistă a acestei moşteniri fără preţ. Mai exact, prin tot ceea ce facem vrem să ne apropiem, spun eu, cu fiecare pas de Europa.“

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 1153



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI