Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Sărbătoarea Tămâioasei... fără Tămâioasă

Ca în fiecare toamnă, s-a organizat şi în acest an la Pietroasele – Buzău, în prima duminică a lunii septembrie, „Sărbă­toarea Tămâioasei“. A fost un prilej de bilanţ, satisfacţie a producătorilor de stru­guri şi vin din această zonă binecuvântată de Dumnezeu cu mult soare şi pământ pie­tros favorabil unor soiuri de viţă-de-vie vestite.

Să ne amintim că s-a înfiinţat cu mai bine de un secol în urmă prima staţiune viticolă din România supranumită şi „Catedrala viticulturii româneşti“. Să nu uităm nici faptul că Tămâioasei i-au fost decernate în timp medalii de aur atât la concursul de la Montpellier – Franţa, cât şi la Budapesta. Şi pentru că tot menţionăm sărbătoarea Tămâioasei, ţinută conform tradiţiei şi de această dată, nu pot să nu remarc şi marea tristeţe a viticultorilor din zonă pricinuită de faptul că într-o noapte de sfârşit de august grindina a lovit aproape toate viţele de Tămâioasă, zdrobind ciorchinii parfumaţi.

„Ca orice producător, am sperat că vom evita şi în acest an un dezastru – îmi spunea cu tristeţe dl ing. Damian, directorul Staţiunii Viticole Pietroasele. Dar iată că n-am scăpat şi rodul celor 150 ha de vie ce ne aparţin a fost făcut una cu pământul. Cea mai afectată a fost ferma Pietroasele, cu pierderi de 70-80%, în timp ce la ferma Săhăteni paguba este de numai 25%, iar pierderile au fost nu numai la soiul Tămâioasă, ci şi la Reasling şi Fetească Regală. Faptul că plantaţia a fost asigurată este singura noastră salvare. Nu acelaşi lucru se poate spune despre producătorii particulari din Pietroasele, Breaza sau Vispeşti care şi-au văzut de asemenea culturile, nu numai pe cele viticole, puse la pământ.“

Directorul staţiunii nu vrea să dea vina pe nimeni, deşi ştie că în zonă acţionează un sistem antigrindină menit să acopere întreaga regiune Dealu Mare din judeţele Buzău şi Prahova. De ce nu a funcţionat sistemul în noaptea cu pricina n-am putut să aflu. Am auzit însă unele ipoteze, mai mult sau mai puţin credibile. Ora târzie de după miezul nopţii la care a acţionat furia naturii nu i-a găsit pe mânuitorii de rachete antigrindină la datorie, întrucât programul de lucru este numai diurn. Mai târziu însă s-ar fi tras rachete antigrindină, dar după ce faptul a fost consumat.

De la dl ing. Dinu Constantinescu, şeful centrului Crângul lui Bot (Prahova), aveam să aflu că în judeţul Buzău există puncte antigrindină pentru lansarea rachetei atât la Pietroasa, cât şi la Vipereşti. Dar mai trebuia terminat un al treilea punct la Tisău, de unde se formează norii şi vin peste dealurile comunei Pietroasele. Ar fi fost necesar să se confecţioneze din beton trei miniplatforme de lansare, care ar fi costat în total 10 mii de lei.

Din păcate, n-au fost bani şi atunci construcţia a fost amânată sine die. Urmările s-au văzut: pierderi de milioane de lei, reprezentând contravaloarea strugurilor, fructelor şi legumelor din zonă distruse. Justificările şi regretele sunt tardive şi nici într-un caz nu alină durerea producătorilor agricoli şi viticoli din zona Dealu Mare a judeţului Buzău.

Miron ŞTEFĂNESCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.18, 16-30 SEPTEMBRIE 2011

Vizualizari: 728



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI