Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Sărbătoarea migdalului la Agrigento - Sicilia

„N-am văzut niciodată în viaţă o splendoare de primăvară ca azi dimineaţă la răsăritul soarelui […] De la fereastră se vede panta dulce şi vastă a oraşului antic acoperită de viţă-de-vie şi grădini. La extremitatea sudică a acestei pante înflorite şi verzuie se înalţă Templul Concordiei, iar la est, ruinele templului Iunona.“
(Goethe – „Voiaj în Italia“)

„Sagra del Mandorlo in fiore“ – Sărbătoarea Migdalului în floare – s-a născut în februarie 1934 la Naro şi oferea întâlniri automobilistice, turnee de baschet, competiţii ciclistice, maratoane, minifestivaluri de muzică populară, concursuri de Miss Primăvara dar, mai ales, parada carelor siciliene împodobite conform tradiţiilor populare locale şi a ansamblurilor folclorice care se desfăşurau la umbra „Templului Concordia“.

„Sagra del Mandorlo in fiore“ ţine o săptămînă în luna februarie şi se sărbătoreşte prin alaiuri multicolore pe străzile oraşului Agrigento cu lume îmbrăcată în costume populare antice şi ansambluri folcloristice invitate din multe ţări europene (lipsesc doar românii!) care se „dau în spectacol“ printre templele doriene şi migdalii în floare la lumina făcliilor simbolizând flacăra olimpică greacă.

Invitaţie la un pahar cu lapte de migdal

Vreau să vă mărturisesc că, la întrebarea pe care mi-a pus-o un coleg sicilian în urmă cu opt ani la un congres antimafia, dacă vreau un pahar cu lapte de „mandorlo“ (migdal), am căscat ochii, aşteptând să văd dacă mă ia peste picior sau nu. Văzându-l senin, i-am răspuns că n-am auzit niciodată de existenţa laptelui de migdal şi, mai mult de atât, nu ştiu cum arată un migdal „de-adevăratelea“.

Evident că nu a râs, ci m-a invitat la o cofetărie să-mi ofere un pahar cu lapte de migdal!?
Dezamăgire totală! Faimosul latte di mandorla era un fel de apă colorată, lăptoasă, foarte dulce, atât!

Am rămas cu fixaţia de a vedea migdalii în floare în Sicilia, fapt pentru care la prima invitaţie în provincia di Agrigento de a participa la „Sagra del mandorlo in fiore“ am răspuns „prezent“. Ajunsă la Agrigento după o lună de ploi torenţiale (a plouat cât în 365 de zile), am găsit Sicilia verde, dar de un verde crud cum e la noi pământul în luna mai. Culorile asortate în toate nuanţele de verde şi gri-maron ale câmpului, ale viţei-de-vie, ale floricelelor galbene au invadat terenurile de o parte şi alta a şoselei.

Migdalul, frate bun cu piersicul

Proaspăt sau nu, se foloseşte mai ales în pasticerie pentru a face dulciuri precum: torrone (un fel de halviţă cu alune), confetti, amaretti. Migdalele sunt foarte nutriente şi bogate în proteine şi săruri minerale, dar conţin şi grăsimi, faimosul ulei de migdale dulci folosit în industria farmaceutică. Migdalele amare se folosesc în medicină şi parfumerie. Pentru mistici, migdalul este cel mai bun fruct, simbolul existenţei, opus aparenţei (coaja); Iisus este reprezentat deseori în interiorul unei migdale – simbolizează natura divină ascunsă de cea umană.

Există două tipuri de migdale, cum am mai spus, dulci şi amare. Acestea din urmă conţin acid prusic şi nu se mănâncă niciodată crude.

Astăzi, migdalul este un produs nu în excedenţă, dar cu cerere foarte mare pe piaţa mondială şi în competiţie cu cel californian care nu are oricum gustul şi parfumul celui sicilian şi, mai ales, conţinutul mare în ulei.

Aceste motivaţii au dus la realizarea unui câmp de recoltă şi conservare a germoplasmei migdalului, situat la Agrigento în interiorul parcului Valle dei Templi, cu circa 300 de varietăţi şi ecotipuri locale ale panoramei siciliene.

Corespondenţă din ITALIA de la Iulia-Sandra VIRSTA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 1567֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI