Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Săptămâna Europeană a Veterinarilor

Din anii ‘90, când encefalita spongiformă bovină şi alte boli loveau puternic atât industria cât şi încrederea consumatorilor, Uniunea Europeană a făcut eforturi considerabile şi paşi importanţi pentru a întări Sănătatea Animalelor şi Siguranţa Alimentelor. Unul dintre principalele subiecte dezbătute cu acest prilej a fost posibilitatea de a urmări animalele sau produsele alimentare pe durata întregului ciclu de viaţă – de la naştere sau producţie până când ajung în farfuriile consumatorilor.

Protecţia sănătăţii animalelor  este esenţială

Unul dintre participanţii care au luat cuvântul a fost comisarul pentru sănătate şi politici pentru consumatori John Dalli, care a declarat următoarele:  „Astăzi, considerăm ceva firesc faptul că ştim istoricul complet al unei bucăţi de carne de vită sau că putem identifica fiecare oaie din UE şi produsele alimentare de-a lungul întregului lanţ trofic. Acest nivel de protecţie a sănătăţii animalelor şi de siguranţă a alimentelor nu a fost obţinut peste noapte. A fost nevoie de ani întregi pentru a avea un cadru legal solid şi comprehensiv şi pentru a dezvolta instrumentele necesare care să întărească lanţul nostru trofic. Ediţia din 2010 a Săptămânii Veterinarilor va sublinia aceste realizări, în special trasabilitatea.“

Provocări şi beneficii

Trasarea animalelor şi a produselor animale pe o piaţă liberă, formată din 27 de state membre, necesită sisteme sofisticate, dar este un proces care ajută la asigurarea celui mai înalt nivel posibil de igienă şi de siguranţă a alimentelor. Altfel spus, limitează riscurile ca UE să se mai confrunte vreodată cu boli severe ale animalelor, precum BSE, FMD sau febra porcină clasică. În cazul în care acestea apar, totuşi trasabilitatea ajută ca ele să fie gestionate repede şi eficient, dat fiind că focarele sunt descoperite rapid. În plus, trasabilitatea asigură calitatea şi gustul alimentelor, dat fiind că atestă, de exemplu, originea specialităţilor regionale. Poate ridica şi elemente de etică prin certificarea, de exemplu, a faptului că doar alimentele produse în ferme organice pot fi etichetate ca fiind organice.

Consens

Cei aproximativ 400 de participanţi – experţi ştiinţifici şi reprezentanţi ai asociaţiilor fermierilor, membri ai Parlamentului European, reprezentanţi ai Asociaţiilor Veterinare şi Medicale – prezenţi la dezbateri au abordat subiecte variate legate de sănătatea animalelor (inclusiv zoonozele), prevenirea bolilor, controlul, calitatea şi siguranţa alimentelor, etichetarea, încrederea consumatorilor, asistenţa animalelor şi managementul crizei. Tot cu această ocazie, Comisarul Dalli şi directorul general al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) Bernard Vallat au semnat un Memorandum al Înţelegerii, cu scopul facilitării obţinerii obiectivelor comune de comunicare ale Anului Mondial al Veterinarilor „Vet2011“, care va fi sărbătorit anul viitor.

(L.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 560



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI