Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Să pregătim florile de lângă casă

În grădina de flori, cât încă mai este iarnă, puteţi doar să vă bucuraţi de spectacolul oferit şi, în cazul unor ninsori abundente, să vă scuturaţi la timp ramurile arborilor şi arbuştilor pentru a evita ruperea lor sub greutatea zăpezii, mai ales că la momentul topirii aceasta devine mai grea. Chiar dacă sunt în stare de repaus vegetativ, plantele pe care le-aţi adus în casă în timpul iernii trebuie udate cu puţină apă cel puţin o dată pe lună. Afară este încă prea frig pentru a semăna direct în pământ, dar puteţi începe să semănaţi plante anuale în casă, sub sticlă, urmând să le transplantaţi în vase, pe terasă sau în grădină, în primăvară.
În februarie, când afară începe să se mai încălzească, curăţaţi gardul viu pentru a-l stimula şi a-l întări. Puteţi, de asemenea, să curăţaţi trandafirii şi arbuştii şi să reîntineriţi hortensiile, tăind de la bază ramurile mai bătrâne. Curăţaţi vasele goale, spălându-le cu apă şi clor, şi reparaţi uneltele de grădinărit. În cazul în care aveţi bulbi puşi la păstrare din toamnă ar fi momentul să le faceţi o evaluare şi să-i eliminaţi pe cei depreciaţi.

Cum alegem seminţele, bulbii, plantele la ghiveci?

Profitaţi din plin de timpul liber pentru a vă documenta, consultaţi cataloagele, ofertele de plante care vă ies în cale şi faceţi o liste cu seminţele şi noile achiziţii pe care vi le doriţi în grădină. Alegeţi pe cât posibil produsele ambalate în vid sau pe cele protejate de o folie de aluminiu pentru că rezistă mai bine la umiditate şi păstraţi-le până la momentul semănării într-un loc răcoros şi uscat. Pe fiecare plic trebuie să se afle câteva date esenţiale: data producerii, puritatea, capacitatea de germinare. În cazul speciilor anuale, alegeţi hibrizii F1 pentru că sunt cei din prima generaţie şi vă vor da plante de calitate, cu flori multe şi frumoase.  Încercaţi să achiziţionaţi bulbi cât mai aproape de momentul plantării şi aveţi grijă ca aceştia să fie mari, întregi, fără urme de deteriorare. În general veţi găsi varietăţi selecţionate, cele mai multe de provenienţă olandeză.   Dacă cumpăraţi o plantă la ghiveci ar trebui să acordaţi atenţie pământului din vasul în care se află, dar şi felului în care se prezintă planta: să nu prezinte ramuri rupte, urme de paraziţi sau de boli. Cât timp ele se află în repaus vegetal ar fi bine să le transplantaţi, pentru că nu se ştie cât de bine se prezintă rădăcina. Pentru a fi siguri că aţi achiziţionat varietatea dorită, cumpăraţi plantele pe care vi le doriţi chiar în perioada în care sunt înflorite!

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2011

Vizualizari: 1025



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI