Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Să nu ai parte de viaţa fluturilor!

Lepidopterele, adică fluturii şi moliile, au apărut acum 100 de milioane de ani, încă de pe vremea dinozaurilor.

Acestea se găsesc peste tot în lume, mai puţin la Polul Nord şi Polul Sud. Totuşi, există specii care trăiesc în zona arctică şi care rezistă iernilor aprige de aici.
Viaţa fluturilor, de cele mai multe ori nu durează mai mult de o lună sau două, dar sunt şi fluturi care trăiesc şi un an de zile.

Principala hrană a fluturilor este nectarul, dar sunt şi fluturi a căror limbă este mai puţin dezvoltată şi nu pot ajunge la el. Aceştia nu se hrănesc deloc, trăind din energia stocată în faza de larvă.

În urma unor studii făcute asupra zborului fluturilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că fluturii au strategie de zbor. Contrar credinţelor noastre, atunci când fluturii zboară în bucle largi, nu au un zbor haotic, ci îşi caută mâncarea.
Când zboară în linie dreaptă, cu mai mult de 3 m/s, fluturele încearcă să scape de o ameninţare.

Cel mai mare fluture din lume are dimensiunile unei farfurii şi poartă numele reginei Alexandra. Al doilea ca mărime după Quenne Alexandra este fluturele Goliat.
Aripile fluturilor sunt acoperite cu solzi mici, fiecare dintre ei fiind colorat. În funcţie de coloritul lor, fluturii pot beneficia de un foarte bun camuflaj. Spre exemplu, sunt fluturi ale căror aripi imită perfect frunzele copacilor. 

Fluturii au şi ei propriile modalităţi de apărare. Spre exemplu, prin intermediul plantelor pe care fluturii le vizitează, organismul lor dobândeşte diferite otrăvuri, inofensive pentru ei, dar care pot lăsa unui potenţial prădător un gust neplăcut.

O altă metodă ingenioasă de a speria prădătorii este arta disimulării. Atunci când sunt deranjate speciile de fluturi pe ale căror aripi sunt colorate cercuri mari, devin puternic nuanţate şi seamănă foarte bine cu nişte ochi. Reţinerea prădătorilor de a se apropia oferă fluturilor şansa de a se îndepărta de pericol.

Spre exemplu, omida fluturelui coadă de rândunică, atunci când este deranjată emană, prin spatele capului, o substanţă de culoare roşie intensă, cu un miros puternic neplăcut, care are rolul de a îndepărta pe oricine ar vrea să o atace.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 2418֩ Comentarii

 
֠ 1.     fluture delicat -- (22-November-2009 )
este super tare.poti invata multe lucruri

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI