Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Să ne pregătim grădinile pentru toamnă!

Iată că peste câmpii se abat nori morocănoşi de toamnă. Oamenii se grăbesc să termine culesul recoltelor şi să întâmpine zilele de odihnă. Chiar dacă pe câmp munca este pe sfârşite, în grădinile de lângă casă mai sunt încă multe lucruri de făcut.

Seminţe pentru viitoarele culturi

Înainte de a pregăti grădina pentru anotimpul rece, trebuie să recoltăm toate roadele: roşiile, vinetele, fasolea, ardeii, castraveţii, cartofii de toamnă, guliile, morcovii, ţelina, păstârnacul, varza. Locul de depozitare a acestora trebuie aerisit, curăţat şi dezinfectat. Din legumele cele mai frumoase pot fi culese seminţele pe care le vom folosi pentru anul următor.

În cazul seminţelor de vinete, acestea pot fi obţinute prin zdrobirea şi tocarea mărunt a legumelor mature. Pulpa se pune într-un vas cu apă, unde se va freca bine pentru a separa seminţele bune de cele seci, care vor rămâne la suprafaţă. Acestea sunt puse la uscat, dar într-un loc ferit de soare, şi sunt mai apoi păstrate în pungi de hârtie. Procedeul de obţinere a seminţelor de tomate este acelaşi. Pentru a obţine seminţele de ardei, acesta trebuie tăiat la codiţă, care va fi scoasă cu tot cu seminţe.

Se spală, iar pentru a separa seminţele rodnice de celelalte se lasă la decantat. Sunt puse la uscat la umbră, într-un strat de aproximativ 2 cm. Pentru a se usca mai repede, pot fi din când în când răscolite. Odată uscate, pot fi depozitate în pungi de hârtie.

Seminţele de la salata de toamnă se recoltează, după aproximativ 30 de zile de la înflorire, atunci când trebuie tăiate, prinse în snopuri şi puse la uscat într-un loc umbros vreme de o săptămână. După această perioadă sunt scuturate deasupra unui material, vânturate şi păstrate în pungi de hârtie.

Să curăţăm uscăciunile

Odată cu încheierea recoltărilor, pământul trebuie eliberat de resturile vegetale pentru a putea fi săpat. O altă lucrare specifică lunilor de toamnă este construirea solariilor şi a răsadniţelor.

Tot în această perioadă puteţi însămânţa legume şi verdeţuri, care rezistă temperaturilor scăzute, pentru anul viitor. Printre acestea se numără ceapa, spanacul, usturoiul, salata, pătrunjelul, loboda.  O altă lucrare agricolă, dar care rămâne la alegerea fiecărui grădinar, este folosirea fertilizantelor, pentru ca în primăvară pământul să aibă proprietăţi aparte.

După recoltarea fructelor, pomii trebuie curăţaţi de toate crengile uscate, care în cazul simptomelor vreunei boli vor fi arse. Dacă nu există această suspiciune, frunzele şi fructele căzute pot fi transformate în îngrăşământ organic prin compostare. Pentru a proteja pomii de frigul de peste toamnă şi iarnă le putem îmbrăca trunchiurile în saci, iar în jurul lor putem strânge frunzele moarte. Ca şi primăvara, este recomandat să văruim trunchiurile copacilor.

Putem planta tufele cu flori

În cazul florilor, cele uscate trebui defrişate, iar cele bienale şi perene trebuie curăţate de uscături şi muşuroite. În această perioadă pot fi plantate tufele cu flori. Astfel, până în iarnă rădăcinile acestora sunt mai puternice şi vor putea înflori încă din luna mai.

Dacă vreţi să le plantaţi într-o zonă cu umiditate mai ridicată, sunt recomandate florile precum bulbucii de munte, lacrima Domnului, plante cu frunze decorative şi rachiţanul sau Lysimachia punctata, în denumirea ştiinţifică. În locurile care se bucură din plin de soare pot fi plantaţi maci, bujori, lumânări şi laptele-cucului.

Laura Dobre
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 782֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI