Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Să ne gătim casa în straie de sărbătoare

Chiar dacă pe alocuri tradiţiile noastre populare s-au mai pierdut în timp, colindătorii s-au împuţinat, iar delicatesele din carne de porc au fost înlocuite de unii cu preparate mai dietetice şi cumpărate de-a gata, sărbătoarea Naşterii Domnului îşi are încă locul cuvenit nu numai în calendar, ci şi în inima şi casele românilor. Tocmai de aceea, nu cred să existe suflet care să nu simtă nevoia ca, în aşteptarea Crăciunului, să-şi îmbrace casa în straie de sărbătoare!

O locuinţă mai călduroasă şi mai primitoare decât în zilele obişnuite, acesta este gândul de la care trebuie să pornim atunci când ne apucăm de decorat. Înainte însă să începem „joaca“ cu beteală şi coroniţe de brad, cel mai important este să pregătim „câmpul de luptă“ printr-o curăţenie făcută cu mult exces de zel. De altfel la noi, la români, se obişnuieşte dintotdeauna ca înainte de marile sărbători creştine gospodinele să întoarcă casa cu susul în jos, să elimine lucrurile de prisos, să scuture, să spele, pe scurt să deretice prin casă astfel încât Moşul să găsească totul sclipind de curăţenie.

Decorarea uşii de la intrare şi a ferestrelor

Şi pentru ca atmosfera magică să ne pătrundă de îndată ce păşim pragul casei, am putea adopta şi noi moda occidentală de decorare a uşii cu o coroniţă simplă de brad, de care putem atârna un clopoţel, două globuri, dar şi nelipsita beteală. Şi pentru că a venit vorba de obiceiuri preluate de la alţii, şi ghetuţa lui Moş Crăciun pe care cei din Vest o suspendă deasupra şemineului ar putea fi un decor inspirat la noi pentru uşa de la camera copiilor.
Oglinzile din casă pot fi înconjurate cu ghirlande şi luminiţe, lucru care poate fi făcut şi pe scară, dacă locuinţa are etaj.

Garantat, şi în acest moment al anului cel mai frumos mod de a decora ferestrele îl vor reprezenta tot florile! Nelipsite din casă ar trebui să fie Crăciunelul şi Steaua Crăciunului care înfloresc chiar în această perioadă. Crăciunelul, cunoscută la noi şi sub numele de „Nu mă deranja“, este o specie superbă de cactus fără spini ale cărui flori pot fi de culoare roşie, violet, roz sau alb. Numele său provine din faptul că planta înfloreşte de Crăciun şi îşi pierde bobocii dacă este mişcată în faza lor de formare şi creştere. Cât despre Poinsettia, denumită şi Steaua Crăciunului, aceasta a câştigat tot mai mult teren în ultimii ani.

Deşi este considerată o plantă cu flori, partea ei decorativă o reprezintă frunzele terminale colorate în roşu, roz, galben sau alb, numite bractei şi care sunt aşezate în formă de stea. Acestea se colorează tot în preajma Crăciunului! Cei înzestraţi cu un har mai aparte îşi pot confecţiona singuri ghivece pictate manual, umplute cu petale uscate şi frumos parfumate şi cu pietricele colorate.

Magia bradului şi a lumânărilor

În bucătărie şi hol, pe mese dar şi în alte colţuri ale casei putem aşeza coroniţe de brad, coşuleţe cu bomboane şi figurine din ceramică reprezentând săniuţe, reni, stele, Moşi Crăciuni. Oferta de astfel de obiecte este tot mai mare de la un an la altul, important este să le alegem cu gust, în funcţie de personalitatea fiecăruia. Totul trebuie să fie cât mai simplu, dar să transmită emoţia şi farmecul Crăciunului

Peste tot în lume, acolo unde se sărbătoreşte Crăciunul, piesa de rezistenţă o reprezintă bradul împodobit! Însuşi momentul decorării este unul unic, la care, cu mic cu mare, ar trebui să participăm cu toţii. În general se aleg culorile calde cum sunt auriul, roşul şi portocaliul în combinaţie cu alb. De altfel, este preferabil ca acesta să nu fie împodobit în mai mult de două culori, roşu şi auriu, de exemplu.

Alături de brad, lumânările parfumate dau un farmec aparte, transpunându-ne parcă într-o lume ireală, magică. Cu toţii suntem de părere însă că nici toate aranjamentele din lume nu fac cât voia bună şi liniştea pe care numai în cadrul familiei le regăseşti.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, 16-31 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 549֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI