Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Romvac Company SA, de 35 de ani în slujba medicinei veterinare

• Interviu cu directorul general al Romvac Company, domnul Constantin Gh. Chiurciu

− Domnule director general, ce reprezintă compania Romvac Company în viaţa medicală din lumea animală a României?

− Romvac Company SA, cu cele peste 230 produse (vaccinuri şi medicamente pentru toate speciile), o fermă pentru creşterea păsărilor SPF (libere de germeni patogeni specifici) este unică în sud-estul Europei. Prin cele 34 de depozite proprii în toată ţara, este cel mai mare producător şi distribuitor de profil din România. Iniţial a fost LVTA (Laboratorul de virusuri tumorale aviare), care producea un vaccin, apoi CCBPAM (Centrul de Cercetări şi Biopreparate pentru Păsări şi Animale Mici), care până în 1989 a asigurat toate vaccinurile necesare marilor unităţi avicole şi fermelor de iepuri.

− Care socotiţi a fi momentul relansării?
− Saltul de la centrul de cercetare la Romvac s-a produs în decembrie 1990, când a fost încheiată privatizarea unităţii prin metoda MEBO, astfel că astăzi SC Romvac Company SA Voluntari reprezintă o întreprindere cu capital integral privat, acţionari fiind în exclusivitate salariaţii unităţii.

Intuind că numărul fermelor avicole se va reduce şi implicit necesarul de vaccinuri, specialiştii companiei au început cercetările pentru lărgirea gamei de produse biologice necesare altor specii (bovine, suine, ovine), dar şi pentru producţia de medicamente. Fapt este că, în ultimii ani, cercetătorii noştri au reuşit elaborarea unor tehnologii deosebit de performante, înregistrând la OSIM 71 de produse biologice şi 158 de medicamente. Investind în fiecare an peste un milion de euro pentru retehnologizare, Compania Romvac a fost certificată în anul 2000 cu ISO 9001, Standardul internaţional al calităţii, iar în anul 2004 a obţinut certificare GMP pentru toate liniile de fabricaţie.

Prin aceste certificări se demonstrează că unitatea respectă regulile de bună practică de fabricaţie(GMP) şi produsele obţinute sunt la nivelul standardelor internaţionale. În anul 2008 a obţinut şi certificările ISO 14001 (standardul internaţional al protecţiei mediului) şi ISO 18001 (standardul internaţional pentru sănătate şi securitate ocupaţională). Aceste trei certificări ISO sunt grupate în acreditarea privind implementarea şi respectarea Sistemului de Management Integrat, pe care am obţinut-o în anul 2008. Prin aceasta, Romvac demonstrează că produce medicamente şi vaccinuri de calitate, într-un mediu curat şi în condiţii sigure şi sănătoase pentru salariaţi.

Dezvoltarea şi diversificarea activităţii de producţie au impus organizarea reţelei proprii de promovare şi distribuţie. Practic, în fiecare judeţ s-au deschis depozite conduse de un dealer (medic veterinar). Pentru medicii veterinari concesionari, Romvac practică termene de plată foarte avantajoase (60 de zile), iar preţurile produselor sunt aceleaşi în toată ţara.

În ultimii ani, compania Romvac SA a participat la realizarea unor programe de cercetare – dezvoltare finanţate de Comunitatea Europeană: proiectul GRD 2 – 2003 – 30252 SPAN (Speciality Antimicrobial Polymeric Materials) împreună cu Universităţile din Liège, Patras, Erlangen, Notrh Atlantic Fishenes College şi Technology Transfer Centre.

Constantin Gh. Chiurciu, actualul director general al companiei Romvac, este absolvent al Facultăţii de Chimie Industrială din Institutul Politehnic Bucureşti. Activitatea sa este legată de calitatea de inginer tehnolog la Danubiana şi de cercetător ştiinţific la Romvac Company, unde se află în post exact 26 de ani. Este autor şi coautor al mai multor inovaţii privind producţia de vaccinuri, deţinând şi un brevet de invenţie.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23 (100) 1-15 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 1571֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI