Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Revendicările din toamnă ale sindicaliştilor

„Ne-a scos în stradă lipsa de implicare a autorităţilor în problemele grave cu care se confruntă agricultura. În numeroase rânduri, noi am atras atenţia, dar clasa politică din România a rămas inertă. Au trecut trei ani de când suntem membri ai Uniunii Europene, dar noi, cei care lucrăm în agricultură, nu am resimţit acest lucru. Din contră, acum, până şi ultimele forme de sprijin dispar, iar noua filosofie este încuiată în sertarele de la Bruxelles sau de la Guvern“, a declarat Tudor Dorobanţu, secretar general al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură – Agrostar, pentru Lumea satului.

Peste două sute de fermieri, sosiţi din toată ţara – pomicultori, legumicultori şi cultivatori de cereale, membri ai Agrostar – au pichetat Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, coordonaţi de Tudor Dorobanţu. Alţii, vreo trei sute, crescători de bovine, ovine şi caprine, s-au aflat la porţile Guvernului, sub „fluierul“ lui Ştefan Nicolae, preşedintele federaţiei.
Doleanţe

„Una dintre revendicări este reducerea cu 50% a peţului motorinei, faţă de cel practicat la pompă, şi nu amăgirea permanentă cu acel leu care ajunge sau nu ajunge ori reducerea accizei care nu are nicio valoare pentru noi, fiindcă în preţul carburanţilor intră şi alte taxe. De asemenea, dacă vrea să absorbim fonduri comunitare, clasa politică trebuie să înţeleagă că trebuie să acorde garanţii guvernamentale la împrumuturi de 100% pentru investiţiile din agricultură“, ne-a spus Dorobanţu.

Totodată, vor susţinerea financiară prin forme de ajutor de stat, a producţiei de lapte, carne, ouă şi animale de producţie, precum şi facilităţi în realizarea de investiţii şi de creditare pentru construirea de depozite, silozuri zonale pentru sectorul horticol, cereale şi plante tehnice, abatoare şi puncte de verificare a sectorului zootehnic de către asociaţii. Mai amintim transferul cu titlu gratuit al păşunilor, fâneţelor, clădirilor, instalaţiilor şi maşinilor agricole din domeniul public sau privat al autorităţilor publice locale sau centrale ori al altor instituţii ale statului către forme asociative. Nu în ultimul rând, încurajarea cultivării terenurilor agricole prin politici de taxe şi impozite şi prin politici de acordare a ajutoarelor de stat, plata la zi a tuturor restanţelor financiare către producătorii agricoli din ajutoarele de stat, conform legislaţiei în vigoare, inclusiv acordarea diferenţei de curs valutar pentru SAPS.

La Guvern, protestatarii nu au fost luaţi în seamă, pentru că tocmai se punea de o remaniere guvernamentală. În schimb, la MAPDR a fost înmânată lista de revendicări, cu 22 de puncte, şi s-au purtat discuţii cu oficialităţile. Fermierii s-au ales doar cu câteva promisiuni. În cazul motorinei, s-ar putea să se reducă doar acciza, dar nu este sigur, pentru că depinde de Ministerul Finanţelor, care tace de o bună bucată de vreme.

Protestul a decurs paşnic, fără evenimente nedorite. În cazul în care cerinţele nu vor fi luate în seamă, agricultorii vor organiza un mare miting de protest, pe data de 20 octombrie, la care vor participa mii de agricultori nemulţumiţi. Mai departe, acţiunile se vor radicaliza, mergând până la blocarea gărilor şi a traficului rutier, după cum s-a exprimat Dorobanţu.

  Dintre revendicări, mai menţionăm:
- trecerea ANSVSA la MAPDR;
- preluarea identificării animalelor de către asociaţiile profesionale şi finanţarea activităţii pe o perioadă de 30 ani de către stat;
- reducerea TVA la 5% pe întreaga filieră a produselor agroalimentare (produs agricol, procesator, comerciant);
- reconversia plantaţiilor pomicole;
- acordarea de ajutoare de stat, în vederea achiziţionării in-puturilor, material săditor, seminal, seminţe şi energie electrică.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 590֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI