Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Reţeaua de Arii Protejate, nefinanţată

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România, a organizat la Băile Felix (Bihor) seminarul cu tema: „Îmbunătăţirea sustenabilităţii financiare a Reţelei de Arii Protejate din Carpaţi“.

La eveniment au participat 42 de reprezentanţi ai instituţiilor care au în administrare arii protejate din Carpaţi, dar şi din Alpi, precum şi specialişti, consultanţi naţionali şi internaţionali din Franţa, Italia, Germania, Statele Unite ale Americii şi Costa Rica.

Cu acest prilej a fost prezentată o analiză preliminară a situaţiei parcurilor naturale din România, cu accent pe identificarea dimensiunilor şi a implicaţiilor reale ale deficitului de finanţare, aspect care prejudiciază implementarea planurilor de management, a măsurilor adecvate de protecţie pentru următorii 5 ani. În acest moment, parcurile naţionale şi naturale din România nu au niciun fel de susţinere directă de la bugetul de stat, cu toate că legile prevăd acest lucru.

În acelaşi context, s-a mai menţionat că trebuie create mecanisme financiare viabile, în scopul menţinerii valorilor naturale, inclusiv prin compensarea pierderilor economice semnificative pe care le suportă proprietarii şi administratorii pădurilor, generate de măsurile de protecţie în vigoare. Chiar dacă, şi în acest caz, legea prevede aceste compensaţii, procesul de acordare este îngreunat de lipsurile financiare şi de reglementări europene privind ajutorul de stat.

Cooperare în Carpaţi

Reţeaua de Arii Protejate din Carpaţi reprezintă un amplu sistem de comunicare şi parteneriat între parcurile din Carpaţi atât din România, cât şi din celelalte ţări din zona lanţului muntos. Structura acoperă o suprafaţă de 209.000 km pătraţi din Europa Centrală şi de Est, zone întinse din Cehia, Slovacia, Polonia, Ucraina, Ungaria şi Serbia. Peste 40% din suprafaţa carpatină se află pe teritoriul României.

Acţiunea desfăşurată la Băile Felix a avut loc în cadrul proiectului cu acelaşi nume, iniţiat de PNUD, finanţat de Global Enviroment Facility (GEF) şi implementat de RNP.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.16, 16-31 AUGUST 2011

Vizualizari: 743



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI