Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Recolta de cafea, mai mică din cauze meteo

Vietnam, al doilea producător de cafea din lume, ar putea recolta în acest an 16 milioane de saci, cu aproximativ 6% mai puţin decât se prevăzuse iniţial, din cauza vremii nefavorabile, potrivit unui grup de producători citaţi de Bloomberg. „Vremea rea de la începutul culturilor a crescut considerabil proporţia de boabe mici,“ susţine Van Luong Tu, preşedinte al Asociaţiei vietnameze pentru cafea şi cacao.

Asociaţia, în decembrie anul trecut, a prognozat o recoltă de 17 milioane de saci. Un sac este echivalentul a 60 kg. O recoltă de calitate inferioară faţă de ce se preconiza ar putea duce la o scădere a preţurilor la cafeaua robusta, care oricum au scăzut cu aproximativ 45% în ultimii ani.

Reevaluări

În ianuarie, recolta de cafea era estimată la 20 milioane de saci, potrivit unei prognoze realizate de banca belgiană Fortis. „Vremea rea a avut un impact negativ asupra recoltei, dar probabil că nu atât de mult cum se anticipează, cel puţin în zona noastră“, a declarat Nguyen Xuan Thai, un director din cadrul Thang Loi Coffee Co, o companie cu sediul în Dak Lak. Preţul cafelei robusta cu livrare în luna mai a scăzut în 2009 cu 0,5 la sută, ajungând până la 1,512 dolari o tonă miercuri, 4 martie. „A trebuit să respingem o cantitate mai mare de boabe negre de cafea, aşa-numita „fasole neagră“, din cauza ploilor în timpul perioadei de uscare şi a culesului“, a declarat oficialul vietnamez recent, într-un interviu telefonic de la Hanoi, capitala Vietnamului. „Fasolea neagră“ este cafeaua de calitate scăzută şi care nu respectă standardele internaţionale de transport. Ca urmare, cea mai mare cantitate este aruncată.

Două săptămâni de ploi prelungite au întrerupt anul trecut recoltarea, potrivit comercianţilor, printre care Nguyen Ngoc Thu în Ho Chi Minh City pentru Icona Café, cu sediul în Madrid, care face parte dintre cei mai mari 10 importatori de astfel de produse vietnameze.

Ploile au întârziat culesul fructelor de pădure şi îngreunează uscarea, au spus ei. Recolta 2008-2009 din Vietnam ar fi putut fi mai mică de 19,5 milioane saci din cauza ploilor multe, boabele fiind mai mici, înregistrându-se şi o creştere a cantităţii de „fasole neagră“, cafeaua de calitate slabă.

Cu toate acestea, „aproximativ 50% din recoltă a fost vândută până acum“, a spus Hua Thanh Hong, preşedintele unei companii vietnameze care se ocupă de import-export de cafea.

Loriana VLAD
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 751֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI