Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Qualyti crops locul în care floarea-soarelui îşi întoarce faţa spre oamenii care o înnobilează

Doi semeni pământeni şi-au unit forţa minţii spre a înnobila cea mai frumoasă plantă care rodeşte pe suprafaţa pământului. Rodul muncii lor se dezvăluie astăzi în lanuri de o splendoare şi bogăţie fără asemănare pe întinsele câmpii ce pornesc de la poalele Carpaţilor şi ajung până în îndepărtata Patagonie.

Cei doi sunt de fapt trei, dintre care doar unul îşi arogă calitatea de savant: academicianul sârb Drăgan Scoric. Ceilalţi doi, argentinianul Manuel Coronado şi românul Nicolae Pârvu, nu au dobândit încă titluri academice, dar au făcut pentru decriptarea genomului florii-soarelui cât toate institutele ştiinţifice din ţările în care îşi dezvoltă cercetările. Manuel este un manager de excepţie, în timp ce Nicolae al nostru reprezintă singurul urmaş al faimoasei echipe a academicianului Viorel Vrânceanu, care a dat comunităţii agricole mondiale primul hibrid de floarea-soarelui.

De atunci şi până mai ieri, cercetarea românească în domeniu a făcut prea puţin pentru a dovedi lumii că noi, românii, am fost cei dintâi. De la o vreme suntem cotaţi pe piaţa ştiinţifică agricolă mai mult în calitate de întemeietori. Marile companii transnaţionale au sesizat declinul nostru şi, prin investiţii imense în tehnică, au luat un avans ştiinţific extraordinar.

Marea provocare

Mai ales această desprindere de ordin genetic l-a determinat pe Nicolae Pârvu să revină la marea lui dragoste ştiinţifică. Cum de unul singur nu putea răzbi, a atras de partea lui doi oameni de mare probitate profesională şi caracter: academicianul Scoric, socotit la ora actuală una dintre primele trei personalităţi ale lumii în materie de genetică a florii-soarelui, şi Manuel Coronado, un specialist format la şcoala celebrei companii americane Pioneer. Asta în 2004, la numai un an de la fondarea, în Argentina, a firmei Quality Crops Agro SRL.

La vremea respectivă, Manuel era conştient că alierea cu cele două minţi luminate din Balcani reprezintă singura şansă să pătrundă mai adânc în tainele genomului florii-soarelui. A mers pe mâna lor şi a câştigat.

Echipa de cercetători de la Quality Crops pare a se afla astăzi cu un pas înaintea confraţilor europeni care scrutează viitorul florii-soarelui. Una dintre explicaţii ar fi dublarea ritmului de progres, prin extinderea arealului de cercetare în ţări ce aparţin emisferei sudice ale Terrei. O a doua, şi poate cea mai importantă, stă în forţa creativă şi previzionară a celor care compun echipa Quality Crops.

Dacă ar fi să facem un prim bilanţ

După cum spuneam la începutul acestor rânduri, doctorul în ştiinţe agronomice Nicolae Pârvu nu se făleşte doar cu apartenenţa la celebra echipă a academicianului Viorel Vrânceanu, care a făcut marele pas în descifrarea tainelor biologiei vegetale.

Marea problemă care se pune acum în faţa cercetătorilor de la Quality Crops ţine de ocrotirea sănătăţii acestei plante ce se desprinde a fi regina regnului vegetal. Este tot o problemă de cercetare genetică şi, spre cinstea lor, cei trei mari magicieni genetici sunt călăuziţi de aceeaşi Rază a Soarelui, care i-a condus pe cei trei magi biblici spre lăcaşul celui pe care creştinii de pretutindeni îl evocă cu smerenie în aceste zile de sărbătoare.

Iosif POP
REVISTA LUMEA SATULUI, 16-31 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 813֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI