Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Puterea de a învinge deznădejdea

Urluia este un sat dobrogean care aparţine de comuna Adamclisi. Pe vremuri a fost un loc falnic, rostuit de gospodari care aveau în sânge hărnicia şi grija pentru numele familiei. Degradarea satului, a legilor care au guvernat viaţa comunităţii s-a produs lent, temeinic şi fără drept de apel.

Multe au fost cauzele, multe au fost metodele acelora care, în numele „dragostei faţă de popor“, au retezat rădăcini sănătoase şi au întors lumea pe dos. Dar, dintre toate relele care au atins satul şi ţăranii României, cea mai cumplită este atingerea spiritului, a moralitaţii, a cumsecădeniei. Aşa se face că dacă astăzi găseşti într-un colţ de ţară, într-un cătun, cum este Urluia, oameni care trăiesc încă în numele iubirii pentru aproape, iar când cel de lângă tine recunoaşte răsplata pentru învăţătură şi ajutor, inima îţi înfloreşte de bucurie, iar speranţa îşi are rost.

Sărăcia ca stare de fapt

Cum spuneam, la Urluia sărăcia este o stare de fapt, adânceşte disperarea oamenilor care, după atâţia ani de amăgiri electorale, au început să sape bordee în pământul aspru al localităţii. Incredibil! Acest fapt este în măsură să pună punct oricărei urme de încredere în ziua de mâine. Dar în satul acesta, în această lume trăiesc încă gospodari care nu s-au dat bătuţi, care au crezut în forţa lor, în rostul lor pe pământ.

Prin ei, Urluia mai are o şansă, cu condiţia ca cine vrea să înveţe cum se poate învinge deznădejdea, cum se pune pe roate o viaţă doar cu puterea braţelor şi cu încredere în Dumnezeu, să ia aminte şi să pornească la drum.

Maica Anastasia Bădilă face parte din rândul învingătorilor pe acest pământ. Împreună cu soţul ei au rostuit o gospodărie de care s-au bucurat toată viaţa şi ei, şi cei trei copii ai lor. Au muncit din greu, dar au avut ce le-a trebuit. Copiii au învăţat, au fost cuminţi, iar acum sunt oameni de vază, la casele lor. Ei au hotărât, după ce tatăl s-a prăpădit, să-i aducă mamei în casă, pentru ajutor, o femeie tânără, necăjită, mamă a trei copii. Din acest moment începe o poveste de viaţă care face lumea mai frumoasă.

Maria, un nume predestinat

Maria, adusă în casa Maicii Anastasia, este de loc din Urluia, dintr-o familie cu mulţi copii. De mică a învăţat să rabde, să fie mulţumită cu ce are, să nu ridice capul prea sus. S-a măritat în satul vecin cu un creştin, tatăl copiilor ei. În afară de numele fostului soţ, Bărboiu, pe care îl poartă şi copiii, nu vrea să-şi amintească de viaţa pe care a dus-o lângă un om beţiv. Şi-a luat într-o zi copiii şi a venit la Urluia, în casa mamei, bolnavă şi bătrână. Stau acum toţi cinci într-o cameră, n-au încotro, dar... asta este situaţia!

A primit bucuroasă să lucreze cu ziua în casa mamei Anastasia, unde sunt multe de făcut, maica ţine foarte mult ca gospodăria ei să fie curată pahar, animalele să fie îngrijite şi, în general, totul să fie aşa cum trebuie. Maria are noroc, pentru că maica este bună – ca o mamă – iar copiii ei de la oraş ştiu să-i răsplătească hărnicia. Maria munceşte din greu, dar viaţa ei se schimbă pe zi ce trece. Copiii sunt şi ei tot timpul după mămica lor, în casa Maicii Anastasia...

Frumoase precum florile de cais

Maria şi copiii ei sunt iubiţi de copiii maicii Anastasia, care văd în ei urmaşi vrednici în gospodăria părintească...

Maria şi maica Anastasia sunt nedespărţite. Lumea se miră de întorsătura vieţii celor două prietene: maica Anastasia are nădejde şi ajutor, Maria are învăţător bun în tainele vieţii, speranţă pentru ziua de mâine.

În ziua când am cunoscut-o pe Maria, când am stat de vorbă cu fetiţele ei, înflorise pentru întâia oară caisul din faţa casei. Sub acel cais am aflat că Laura vrea să se facă doctoriţă, iar Nicoleta, artistă. Îşi mai doresc o cameră numai a lor, o alta pentru fratele lor şi alta pentru mama. În rest, sunt sănătoase, vesele şi cred cu tărie că sat mai frumos decât Urluia nu există.

Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2009

Vizualizari: 739



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI