Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Puii de carne: cum îi creştem, cum îi hrănim?

În numărul trecut al revistei vă prezentam unele aspecte ce ţin de tehnologiile specifice creşterii păsărilor pentru carne. În rândurile ce urmează vom insista asupra principalilor factori, care asigură buna desfăşurare a activităţii într-o fermă.

Condiţii esenţiale

Pe lângă aspectele ce ţin de hrănirea corespunzătoare a păsărilor, trebuie să se realizeze anumiţi parametri tehnici şi tehnologici, care să asigure realizarea unor producţii performante. Spre exemplu, apa consumată de puii de carne trebuie să provină din fântâni de mare adâncime, iar potabilitatea ei să fie controlată prin frecvente analize de laborator, atât la sursă cât şi în hala de creştere. Un alt aspect important ţine de temperatura apei, care trebuie verificată înainte de a fi distribuită păsărilor pentru a ne asigura că se află între limite normale. Analize sistematice se fac şi asupra nutreţurilor combinate, de la primirea materiilor prime şi până ce acestea ajung în ciocul păsărilor. Aerul respirat de păsări trebuie să aibă, de asemenea, temperatura, umiditatea, viteza şi puritatea conform unor norme tehnologice bine stabilite. Aşternutul trebuie să fie confortabil pentru păsări, nici umed şi nici prea uscat, iar lumina să fie uniformă în toată hala şi la o intensitate optimă de 20 lucşi.

Evidenţa datelor de referinţă

Pentru păstrarea unei evidenţe a stării de sănătate a păsărilor, a producţiilor obţinute şi a pierderilor, este recomandat ca pe o fişă de lot să se înregistreze consumul zilnic de furaje (uneori şi de apă), sporul săptămânal realizat, procentul de pierderi prin mortalitate, vaccinările şi tratamentele medicale la care sunt supuşi puii. Această grijă deosebită care se acordă creşterii puilor de carne asigură performanţe tehnice de vârf, ca spor mediu zilnic, consum specific de furaje şi pierderi prin mortalitate, la nivelul sau chiar peste nivelul ţărilor din lume cu avicultură avansată. Este de precizat că, în ultimii 10 ani, în România producţia de carne de pasăre a crescut de peste patru ori, adică într-un ritm anual de 40%, creştere care, după ştiinţa noastră, este unică în economia românească.

Prof. univ. Ilie VAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 11, 1-15 IUNIE 2010

Vizualizari: 2189



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI