Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Prognoza agrometeorologică în perioada ianuarie-februarie 2009

Caracteristici hidrotermice din aer şi sol în:

Luna ianuarie…

Pe ansamblu, în luna ianuarie va predomina în general un regim termic al aerului uşor mai ridicat decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţări.

Temperaturile medii diurne ale aerului se vor situa între -6 şi 3°C, mai ridicate cu 1 până la 3°C comparativ cu mediile multianuale, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Maximele din aer se vor încadra între -2 şi 5°C, în cea mai mare parte a regiunilor de cultură, iar în zilele cele mai calde valorile pot depăşi 10°C, în special în sudul ţării.

Temperaturile minime din aer vor fi cuprinse între -10…-2°C, la nivelul întregului teritoriu agricol, posibil mai scăzute până la -25°C în intervalele cele mai reci, îndeosebi în depresiunile nordice şi centrale, unde se va semnala fenomenul de îngheţ la sol.

Se întrevăd precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), în general normale, predominant sub formă de ninsoare în majoritatea zonelor agricole, exceptând unele areale din vestul, centrul şi nordul ţării, unde cantităţile de apă vor depăşi normele climatologice. Local, ninsorile vor fi însoţite de intensificări temporare ale vântului în special în sudul, sud-estul şi estul teritoriului agricol. Izolat, vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu depunere de chiciură.

... februarie

Regimul termic al aerului, pe parcursul lunii februarie, se va situa în limite normale, pe aproape întreg teritoriul agricol, cu temperaturi medii diurne ale aerului ce vor oscila între -5…2°C. Temperaturile maxime din aer vor fi cuprinse între 1 şi 6°C, posibil mai ridicate în intervalele calde, până la 15°C, îndeosebi în regiunile sudice. Minimele din aer vor oscila între -10 şi -1°C, iar în zilele cele mai reci se pot înregistra valori mai scăzute (<-15°C), în special în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării, înregistrându-se brumă şi îngheţ la sol.

Sub aspect pluviometric se întrevăd precipitaţii pe ansamblu normale, în cea mai mare parte a zonelor agricole, iar în vest, centru şi nord cantităţile de apă vor putea fi mai însemnate.

Starea solului

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în intervalul ianuarie-februarie 2009, va prezenta valori apropiate de optim în cea mai mare parte a teritoriului agricol, exceptând unele suprafeţe din sudul, sud-estul şi estul ţării, unde se vor semnala deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În luna ianuarie, fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă îşi vor definitiva înfrunzirea, plantele aflându-se predominant în faza de înfrăţire, cu 1-3 fraţi bine dezvoltaţi. Starea de vegetaţie, pe ansamblu, va fi medie şi bună. În semănăturile efectuate după 20 octombrie 2008 se vor continua fazele de răsărire şi frunza a treia, iar uniformitatea şi densitatea plantelor se va menţine medie spre slabă.

Pe parcursul lunii februarie, culturile de toamnă se vor afla în continuare în stadiul de repaus vegetativ în cea mai mare parte a teritoriului agricol, cu excepţia unor suprafeţe din sudul ţării, unde valorile ridicate ale temperaturilor maxime ale aerului vor permite reluări temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare.

Director general, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare: dr. Elena MATEESCU,
Oana OPREA, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL,
dr. Liana CAZACIOC, Ana ŞERBAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.1, 1-15 IANUARIE 2009

Vizualizari: 1289



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI