Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Profesorul NICOLAE ŞTEFAN

La cei 85 de ani împliniţi, profesorul doctor docent Nicolae Ştefan aduce cu el în mileniul trei tot ce are mai valoros ştiinţa şi practica horticolă din România şi nu numai. Profesorul se distinge astăzi ca o voce remarcabilă a horticultorilor zilelor noastre.

Generaţia sa a ridicat horticultura românească pe un piedestal în vârful căruia tronează personalitatea unui om care cu puterea minţii şi harul creativităţii avea să schimbe fundamental destinul unui sector agricol pe cât de fascinant, pe atât de important pentru sănătatea şi viaţa semenilor săi.

A fost şi este o mare valoare

Nu este căderea noastră să afirmăm dacă este cel mai bun produs al şcolii agricole din România ultimilor 60 de ani. Ceea ce putem spune, fără teama de a greşi, este că Profesorul, înainte de a fi un om de ştiinţă remarcabil, este un model de corectitudine umană, calitate pe care avea s-o exprime, mai ales în acele momente în care semenii săi parcurgeau dificile momente ale vieţii personale şi profesionale.

O fişă profesională fără egal

Ursitoarele i-au hărăzit o şansă aparte în viaţă, iar copilul de acum opt decenii a ştiut să-şi fructifice destinul, forţând la cele mai înalte porţi ale ştiinţei, care în timp aveau să-i deschidă drumul spre funcţii administrative de cel mai înalt rang.

Fişa sa personală se întinde pe o durată de 60 ani şi mărturisim că ne-a fost greu să extragem din ea elementele de valoare prin care profesorul Nicolae Ştefan s-ar detaşa în mod aparte.

A fost înalt demnitar, a fost un diplomat de excepţie, a cochetat în tinereţe şi cu politica, dar peste toate acestea a dăinuit legământul său cu ştiinţa agricolă. A fost profesor universitar cu o vocaţie aparte. A fost formator al unor generaţii de cercetători de excepţie şi creator de literatură ştiinţifică. A fost creator de modele horticole care au impresionat până şi lumea occidentală. Fapt este că multe din acestea dăinuie şi astăzi, reuşind că supravieţuiască tăvălugului demolator al reformatorilor contemporani.

Fascinaţia pomicolă

Reprezentanţii celor patru mari ramuri ale horticulturii încearcă să şi-l împartă oarecum frăţeşte. Adevărul este că „inima profesională“ a profesorului bate cu tărie în sutele de livezi pomicole create sub îndrumarea lui. Începând cu cele din Dâmboviţa şi Argeş şi sfârşind cu plantaţiile mirifice de pe nisipurile Olteniei. Doamne, cât de frumoase şi bogate erau livezile în anii lor de glorie. În acei ani în care agricultura, socialistă cum era, dădea mult şi de calitate. Cât de gustoase şi sănătoase erau fructele lor.

Mirajul unui amurg...

Astăzi, la amurgul vieţii sale de horticultor, profesorul Nicolae Ştefan încearcă să retrezească în mintea celor care conduc destinele agriculturii spiritul de angajare şi înţelepciune al generaţiilor de după 1960. O face mai ales în postura de om de ştiinţă care se simte încă angajat în elaborarea unor lucrări profesionale de excepţie.

În ultimii 18 ani, profesorul a produs nu mai puţin de 150 studii şi articole pe teme de agricultură şi economie. Lucrarea sa de căpătâi a acestor ultimi ani o reprezintă cele cinci volume „Horticultura României de-a lungul timpului“, în calitate de autor şi coordonator.
Vorbeam despre ursitoare. Ei bine, acestea i-au hărăzit şi şansa unei vieţi familiale de excepţie. Ea a început în anii copilăriei şi avea să se desăvârşească în momentul în care a făcut legământul pe viaţă cu tânăra Livia Ignat, care s-a dovedit a fi stâlpul vieţii familiale.

I.BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 905֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI