Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Profesor convertit în zmeurar

Ilarie Tolan deţine, în comuna Cîrţa din judeţul Sibiu, o plantaţie de zmeură, coacăz negru, coacăz roşu, alun, afin, mur, cătină şi rubarbă, cu suprafaţa de 1.400 mp. Pe trei sferturi din suprafaţă, cultivată cu zmeură, profesorul de sport obţine în 2011 o producţie de 400-500 kg, profitul net estimat fiind de 10.000 lei.

Pasionat de arbuştii fructiferi de pe vremea copilăriei petrecută la Suplacu de Mureş, Ilarie Tolan a decis să renunţe la profesie şi să devină cultivator. Convertirea de la statutul de profesor de sport la cel de producător a survenit în urmă cu doi ani. „Am ajuns la vârsta când puteam să mă pensionez anticipat şi am renunţat să mă duc din cauza sistemului, dar şi ca urmare a faptului că am două fete în SUA, la Detroit, unde merg periodic“, explică profesorul Tolan.

Zmeura, între pasiune şi profit

Din suprafaţa de 1.400 mp, deţinută în proprietate, 1.000 de mp sunt cultivaţi cu zmeură din soiul Kaiuga. Înfiinţată de trei ani, când a plantat primii 750 de butaşi, cultura este dispusă pe 6 rânduri, mărginite de alte specii de arbuşti precum coacăz, mur sau afin. În 2010, deşi pe rod erau doar 300 mp de zmeură, producţia obţinută a fost de 300 kg, pe care a comercializat-o integral la preţul de 30 lei/kg. „N-am avut suficientă marfă pentru câte solicitări am primit. Preţul a fost foarte bun, de 30 lei/kg. Raportat la alte culturi, nici nu se compară. La ce cultură, după 300 mp, îţi rămâne cash 7.500 lei?“.

În 2011, când pe rod sunt 7.000 mp de zmeură, profesorul Tolan anticipează o producţie de 400- 500 kg. Deşi preţul de vânzare este inferior celui de anul trecut, profitul estimat se cifrează la 10.000 lei. „Anul acesta o să iasă mai mult, dar producţia este puţin afectată din cauza ploilor şi a frigului care au fost în perioada de polenizare.“

În perioda de recoltare, de o lună (n.r. 1 iulie -1 august), profesorul Tolan culege 15-20 kg-zi în baza comenzilor ferme. „Trebuie să-mi programez clienţii, pentru că cererea este foarte mare. Culeg între orele 9.00 şi 13.00, iar după-amiaza livrez marfa la domiciliul solicitantului.“

„Nu“ proiectului cu fonduri europene

Deşi a analizat la început oportunitatea accesării unui proiect pe fonduri europene, profesorul în vârstă de 62 de ani a renunţat la idee. „Extinderea suprafeţei cultivate atrage după sine alocarea unui volum de muncă suplimentar. Nu pot să mă bag la un proiect european.

Permanent sunt între Cîrţa şi Detroit“, motivează Ilarie Tolan.

Chiar şi aşa, profesorul Tolan este decis să investească timp şi muncă în plantaţia sa de zmeură, o cultură care, după cum declară, este uşor de întreţinut în comparaţie cu altele şi nu necesită lucrări de anvergură. „Primăvara, la sfârşitul lui februarie - martie, fertilizez cu mraniţă. După aceea fasonez la 1.40 cm firele de zmeură. Intru apoi printre rânduri cu o motosapă. După recoltat, planta, care anul acesta a produs, va fi suprimată de la sol. Doar lăstarii vor fi lăsaţi“, a conchis sibianul.

Camelia MOISE
LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2011

Vizualizari: 2466



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI