Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Producătorii, nemulţumiţi de preţul mic al grâului

Producătorii de grâu sunt nemulţumiţi în continuare de preţul la care firmele de panificaţie sau intermediarii cumpără cerealele şi spun că preţul ar trebui să crească, în raport cu majorarea preţului pâinii. De exemplu, în sudul ţării ţăranii pretind pe grâu 0,6 lei/kg, considerând însă că acesta este un preţ prea mic, având în vedere că o pâine obişnuită de 260 grame se vinde deja de mult timp cu 1,2 lei bucata.

Producătorii spun că preţul real al grâului ar trebui să fie în prezent de cel puţin 0,7 lei/kg, plus TVA.“ Pâinea ajunge 1,2 lei în acest an, iar noi, producătorii, ce facem, acceptăm să dăm grâul la un preţ de mizerie?! „Să crească preţul grâului în raport cu creşterea preţului pâinii!“, spune cu năduf un ţăran din Dolj, pe un site de profil agricol.

Comerţul pe Internet

Tranzacţiile cu cereale pe Internet rămân la ordinea zilei, chiar dacă afară vremea este capricioasă. În prezent, porumbul se comercializează cu preţuri cuprinse între 0,4 şi 0,6 lei/kg, iar soia cu 1,1 lei/kg.

De exemplu, în localitatea Carei, judeţul Satu Mare, porumbul boabe se vinde cu 110 euro pe tonă, iar în judeţul Bacău, localitatea Siretu, porumbul din producţia anului 2008 se comercializează cu 0,52 lei pe kg. Un alt fermier din judeţul Arad vrea să vândă 42 de tone de porumb uscat, cu 0,4 lei/kg.

O firmă din Bucureşti a dat anunţ pe Internet că intenţionează să cumpere porumb cu o umiditate de 15%, la un preţ de 370 lei pe tonă plus TVA, plata urmând să se execute prin Ordin de plată în proporţie de 60%, diferenţa cu filă de CEC plătibilă la 20 de zile bancare. În plus, societatea amintită cumpără şi grâu, cu un preţ destul de redus, de 400 lei/tonă plus TVA.

Plata se face cu ordin de plată în proporţie de 50%, iar diferenţa cu fila CEC plătibilă la 30 de zile. Firma asigură transportul, capacitatea de încărcare fiind de 400 tone/zi. În Arad grâul se vinde, de asemenea, cu 0,6 lei/kg, orzul cu 0,5 lei/kg, cartofii cu 0,95 lei/kg, iar porumbul este negociat pornind de la 0,4 lei/kg.

Un alt ţăran din localitatea Birda, judeţul Timiş, vrea să vândă 20 tone de soia la un preţ de 1,1 lei/kg, dar şi 20 tone orzoaică de primăvară cu un preţ de 0,6 lei şi 50 tone porumb cu umiditate de 12%, cu un preţ de 0,6 lei/kg.

Vin şi cereale de peste Prut

La mare căutare se pare că sunt şi cerealele aduse de la vecinii noştri de peste Prut, pentru că de multe ori sunt mult mai ieftine decât cele din producţia autohtonă. O firmă susţine că dispune de cantităţi mari de rapiţă, porumb, grâu furajer, floarea-soarelui, toate din recolta anului 2008 a Republicii Moldova, de calitate superioară, iar preţul este negociabil.

În Ialomiţa, în localitatea Scânteia, un fermier are de vânzare 120 tone de porumb boabe cu umiditate 15%, la un preţ de 0,5 lei/kg. Baloţii de lucernă se vând cu 10 lei pe balot în aceeaşi localitate.

Salcia energetică, la mare căutare

Tot pe site-urile de profil agricol se zice că salcia energetică ar fi una dintre noile afaceri profitabile. Aceasta ar reprezenta o afacere de viitor şi o sursă alternativă de energie nepoluantă. „Salcia energetică este o cultură cu o productivitate de 40-60 tone la hectar, aproximativ 40 mc de material lemnos.

Utilizările acestui hibrid sunt multiple, amintim doar fabricarea paleţilor, construcţii, încălzire, industria farmaceutică“, se arată pe unul dintre site-urile agricole. Potrivit acestuia, investiţia pentru înfiinţarea unui hectar de plantaţie este de 1.700 euro, durata de exploatare fiind de 25 de ani, fără alte investiţii în tot acest timp.

Loriana VLAD
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 1044



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI