Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Problemele satului, dincolo de intenţii

Peste 200 de primari din judeţele României, prezenţi anul acesta la Adunarea Generală Extraordinară a ACoR, au avut, dincolo de dezbaterile privind problemele administraţiei locale, ocazia să asculte opiniile unor personalităţi implicate în mod diferit în destinul satului românesc.
Doamna conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti, pledează pentru continuarea tradiţiei „Gusti“, care înseamnă „nu numai să aducem exponate într-un muzeu, ci mai ales cunoaşterea şi ridicarea satului românesc prin educaţie şi cultură!“

Domnul dr. ing. Bujor Bogdan Teodoriu, consilier prezidenţial, fost ministru al cercetării, este de părere că „abordarea bucolică a satului românesc este o mare greşeală“.
Consemnând cele două opinii, dorim să vă oferim o temă de cercetare, de gândire şi de alegere a unei conduite în soluţionarea problemelor care domină lumea satului de astăzi. Important este ca implicarea autorităţilor şi a societăţii civile să fie benefică, să desprindă din inerţie resemnarea care a cuprins România.

Muzeul Satului – un partener credibil

„Muzeul Satului are deja o bază de date cu meşteşugarii din satele româneşti şi dorinţa noastră este să reînviem meseriile tradiţionale“, afirmă doamna dr. Paula Popoiu. În toată Europa se întâmplă acest lucru, nu în sensul în care cineva împleteşte două coşuri şi le duce la târg, ci în sensul construirii unor mici făbricuţe, aşa cum au făcut-o deja olarii din Harghita şi Horezu. Meşteşugarii din aceste zone sunt acum cunoscuţi în toată lumea.

La Muzeul Satului vorbim deja despre un produs cultural, pentru că ceea ce realizează meşterii sunt produse... culturale, iar Muzeul Satului este şi o unitate economică, dincolo de agrement şi educaţie. Este o instituţie complexă, organizăm târguri ale meşteşugarilor, dar şi spectacole folclorice cu ansambluri din satele româneşti care au fost şi sunt invitate în străinătate, unde au primit deosebite aprecieri.

Purtătorul unei imagini ce ne face cinste

„Muzeul Satului a devenit, de câtăva vreme, un soi de făcător de imagine bună a României în lume. La Veneţia, la Carnaval, unde România a participat cu două ansambluri ale celor care joacă măştile în perioada de iarnă, am avut un succes extraordinar.
Muzeul are acum un rol efectiv în viaţa satelor, chiar dacă el este în Bucureşti. Muzeul Satului este al doilea pe ţară (după Peleş) ca număr de vizitatori. Vin foarte mulţi şefi de state, delegaţii diplomatice, străini în gene­ral, şi avem ce să le arătăm. Doresc să subliniez impor­tanţa acestor muzee în aer liber, pentru că, având muzee în toată ţara, putem colabora cu primarii, cu primăriile“, afirmă doamna Paula Popoiu.

Muzeul conservă tradiţiile, conservă identitatea, dar poate deveni şi un partener economic. De Sfântul Dumitru se organizează un târg internaţional. În ultimii ani au intrat pe poarta muzeului peste 10 mii de vizitatori.

În concluzie, Muzeul Satului nu este numai un loc de depozitare a unor obiecte vechi, ci şi un centru în care se pot câştiga bani din turism.

Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 829֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI