Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Problemele de la Matca, din perspectiva comercianţilor de sămânţă

În ultimele numere v-am prezentat problemele pe care unii producători din Matca le-au întâmpinat în această vară la tomate şi care au dus la compromiterea unor suprafeţe cultivate în solar. Ele ne-au fost semnalate atât de legumicultori, care acuză firma locală care le-a furnizat seminţele, cât şi de cercetătorii de la ICDLF Vidra. În urma vizitelor întreprinse în solarii aceştia au ajuns la concluzia că simptomele sunt comune mai multor viruşi, dar indică cu precădere prezenţa VMT (virusul mozaicului tomatelor) care se transmite mai ales prin sămânţă. A venit rândul reprezentantului firmei distribuitoare (Marcoser) să-şi susţină punctul de vedere privind acest aspect, care coincide cu cel al autorităţilor şi în special cu al reprezentanţilor Agenţiei Naţionale Fitosanitare. (V.Ş.)

Din păcate, în această vară infecţiile cu viroze (probleme descoperite şi semnalate legumicultorilor de către echipa Marcoser încă de acum 3 ani) s-au acutizat şi din ce în ce mai mulţi producători au probleme cauzate de virusuri care au dus în unele cazuri la compromiterea în proporţie de 100% a culturilor de tomate. Încă de la primele simptome grave echipa Marcoser, în calitate de consultant şi de importator al seminţelor de tomate, s-a deplasat la fermele afectate pentru identificarea sursei de infecţie şi pentru a lua măsurile corespunzătoare limitării pagubelor.

Sursa infecţiei

Analizele probelor de plante bolnave din culturile afectate au fost făcute la un laborator independent acreditat internaţional (Naktuinbouw – Olanda), numărul de înregistrare INS-11-14.696. Pentru a nu exista dubii asupra virusului incriminat s-a făcut un screening pentru 6 virusuri: Cucumber mosaic virus, Impatiens necrotic virus, Pepino mosaic virus, Tobacco mosaic virus, Tomato mosaic virus şi Tomato spot wilt virus. În urma investigaţiei în colaborare cu Zeraim Gedera-Israel producătorul seminţelor şi Syngenta Seeds s-a demonstrat că virusul care a provocat cele mai mari pagube culturilor de tomate este Virusul petelor de bronz (Tomato spot wilt virus-TSWV), rezultatele fiind negative pentru toate celelalte virusuri analizate.

Simptomele virozei şi modul de transmitere

Pe frunzele tinere de tomate se observă o răsucire uşoară şi numeroase pete întunecate, necrotice, iar pe peţioli, tulpini şi vârfuri de creştere pete de culoare închisă care pot acoperi parţial sau total suprafaţa, planta oprindu-se din creştere. Plantele afectate înainte de fructificare nu mai produc fructe, iar plantele afectate după legarea fructelor vor produce fructe cu pete galbene sub formă de inele concentrice sau striuri necrotice.

Datorită acestor simptome fructele ajung rar la maturitate şi nu sunt comercializate (foto 1). Pe frunze mai pot apărea cloroze sub forma unor frunze de stejar şi mozaic cu pete necrotice (foto 2).  Virusul petelor de bronz al tomatelor este transmis de speciile de trips (Franklinilla occidentalis, Thrips tabaci, etc.), specii de insecte deosebit de dăunătoare (foto 3). Conform EPPO-1989, CAB International-2011, acest virus nu se transmite prin seminţe, ci numai cu ajutorilor vectorilor de transmitere menţionaţi mai sus. Rezervele naturale de virus sunt reprezentate de flora spontană ce include numeroase specii de ierburi sau plante perene ornamentale.

Combaterea virozei

Deoarece virusul are un număr foarte mare de gazde naturale este imposibilă eliminarea completă. Practic, pentru combaterea virozei trebuie combătut în primul rând vectorul de transmisie reprezentat de insecte. Combaterea tripsului trebuie făcută într-o manieră integrată prin măsuri de natură tehnologică, măsuri fitosanitare şi măsuri de combatere naturală cu insecte ce se hrănesc cu trips şi nu afectează cultura de legume.

Ing. Drd. Costel POHRIB
Director tehnic Marcoser
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 20, 16-31 OCTOMBRIE 2011

Vizualizari: 1789֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI