Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Privighetoarea îşi mută cântul din falnicele livezi ale Fălticeniului

Primele cercetări pomicole de la Fălticeni datează încă de la jumătatea secolului XIX, când fiinţau aici 22 de livezi ce luau faţa celor care îşi expuneau fructele la iarmarocul de Sfântu Ilie De atunci şi până astăzi, falnicele livezi aveau să parcurgă drumul zdruncinat de la extaz la agonie.

Ceea ce a mai rămas din patrimoniul ei a intrat probabil în componenţa S.C.D.P. Iaşi, care de la foarte mare distanţă va gestiona cele 131 hectare ale plantaţiei socotite încă eficiente.

Întrebarea care se pune este: dacă Staţiunea din Fălticeni îşi va pierde identitatea juridică, ce se va mai cerceta la Fălticeni?

O colecţie de germoplasmă aruncată la gunoi

Aşa au dispărut, treptat, toate colecţiile de germoplasmă, care aici, la Fălticeni, cuprindeau peste cinci sute de genotipuri. Rămân în urmă realizări notabile care însumează 20 de soiuri noi de pomi fructiferi şi arbuşti, rod al strădaniei unor cercetători valoroşi precum dr. ing. Pârvan Parnia, Constantin Rădulescu, Dumitru Iftime sau Gheorghe Iacobuţă. Printre realizările de nivel naţional se numără mărul Rădăşeni (cu mare rezistanţă la rapăn), soiurile de vişin Bucovina şi Amada, ca şi soiurile de mur Felix şi Orest, precum şi cele de coacăze Record 35 şi Soc Flora şi altele.

Directorul de până acum al staţiunii, Gheorgh Iacobuţă, susţine că în ultimii cinci ani a fost foarte greu pentru oamenii de aici, ca de altfel pentru întreaga cercetare agricolă românească lipsită de finanţare. Puţinele fonduri externe accesate nu ne-au ajutat foarte mult. Nici bani n-au fost suficienţi pentru cele necesare desfăşurării activităţii. Aşa se face că dotarea laboratoarelor şi zestrea de utilaje agricole a staţiunii a rămas la nivelul anului 1980.

În staţiune mai sunt doar doi cercetători, din care unul este chiar directorul unităţii. Cu toate acestea, s-a urmărit cu tenacitate recupera­rea datoriilor. De curând, SCDP Fălticeni a câştigat un litigiu cu o cunoscută firmă de produse chimice, recuperând 1,6 milioane lei. La aceştia s-au adăugat 5 milioane primite pentru cercetare. În pofida acestui – să-l numim unic reviriment – staţiunea din Fălticeni  n-a rezistat tăvălugului care a dus la desfiinţarea unui număr mare de unităţi de cercetare.

Şi totuşi, directorul staţiunii din Fălticeni are puterea să mai creadă în viitor: „Chiar dacă trecem la SCDP Iaşi, vom continua activitatea pentru că nu putem lăsa de izbelişte pomicul­torii din zonă. Oamenii au nevoie de îndrumări, dar şi de material săditor, iar pomicultura din zona noastră trebuie să existe şi pe mai departe. Rămânem pe baricade să veghem.“

Dl. Iacobuţă mi-a arătat apoi muzeul pomiculturii aflat în incinta staţiunii Fălticeni. „De câte ori sunt necăjit, vin aici. Privesc la înaintaşii noştri întru pomicultură şi prind puteri să lupt mai departe. Ei sunt rădăcinile, iar noi trebui să ţinem la pomii ăştia ca la ochii din cap.“

Miron ŞTEFĂNESCU
LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2011

Vizualizari: 806֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI