Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Prima şcoală de legumicultură din România

Se împlinesc o sută de ani de la înfiinţarea primei şcoli de legumicultură din România, la Dragomireşti de Vale.

Bazele înfiinţării Grupului Şcolar Agricol din Dragomireşti de Vale au fost puse în anul 1908, când s-a construit prima clădire a şcolii pe terenul cumpărat de Casa Rurală de la fostul proprietar, generalul Boteanu. Suprafaţa cumpărată a fost de 593 ha, împreună cu conacul vechi, compus din 2 case de locuit, o bucătărie din paiantă şi o magazie din scândură.

În anul 1910, la propunerea lui Maximilian Popovici, Consiliul de Administraţie al Casei Rurale a aprobat înfiinţarea unei şcoli de grădinărit, prima din România. De constituirea şi amenajarea acestei şcoli s-a ocupat Dumitru Ştefănescu, un mare agronom al vremii. Pe lângă învăţarea meseriei grădinăritului şi a sădirii pomilor, şcoala furniza seminţe de legume şi material săditor pomicol tuturor moşiilor Casei Rurale. În anul 1911 au început cursurile Şcolii de Grădinărit cu 9 elevi, copii ai ţăranilor din zonă.

Un secol de structurări şi restructurări

De-a lungul timpului, unitatea şcolară a cunoscut mai multe forme de organizare.
În perioada 1919- 1947 funcţionează ca Şcoală Inferioară de Horticultură, apoi ca Liceu Tehnic Horticol de Fete, Şcoală Medie Tehnică Horticolă, Şcoală Profesională de Horticultură, Şcoala de Maiştri Horticoli.

Începând din luna iunie 1963, Şcoala Tehnică Horticolă fuzionează cu Şcoala Veterinară şi cu Şcoala de Contabilitate Agricolă din Bucureşti, înfiinţându-se Liceul Agricol Dragomireşti de Vale cu specializările: horticultură, veterinară, zootehnie, protecţia plantelor, la care s-au inclus ulterior clase de şcoală profesională de mecanici agricoli şi cursuri cu frecvenţă redusă, care ulterior s-au transformat în cursuri comasate de seral. În această formă a funcţionat până în anul 1978.

În următorii 12 ani, până în 1990, a funcţionat ca Liceu Agroindustrial, iar din anul 1990 ca Grup Şcolar Agricol cu specializările pentru liceu horticultură, agricultură, veterinară, zootehnie, protecţia plantelor, topografie; pentru şcoala profesională există speciali­zarea tehnician în conservarea cerealelor şi prepararea nutreţurilor combinate.
Efectivul de elevi în anul şcolar 2009-2010 este de 856, repartizaţi în 33 de clase.

Primul campus şcolar rural

Activitatea didactică se desfăşoară în cabinete de cultură generală şi laboratoare de specialitate în număr de 32, aproape fiecare cadru didactic având cabinet propriu. Cabinetul de informatică este dotat cu o reţea modernă de calculatoare şi cu mobilier nou, specific.

Resursele umane sunt formate din 40 de cadre didactice calificate – 25 titulari, 15 suplinitori calificaţi –, dintre care 3 cu doctorat.

Un lucru deosebit de încurajator pentru noi este faptul că Primăria din Dragomireşti de Vale a întocmit documentaţia necesară pentru realizarea unui campus şcolar preuniversitar, care va cuprinde şi clădiri noi, o bază de instruire practică nouă, o bază sportivă modernă etc., documentaţia fiind deja avizată de Ministerul Educaţiei.

Dr. ing. Adrian Eugen Chisa, director Grup Şcolar Agricol Dragomireşti de Vale
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2010

Vizualizari: 1050



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI