Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Premiaţi pentru Europa

Reprezentanţa Comisiei Europene şi Biroul de Informare al parlamentului European în România anunţă câştigătorii concursului „Reporter European 2009“, ediţiile de primăvară şi toamnă:

1. Răzvan Vintilescu, pagina de internet www.cotidianul.ro – pentru unghiurile inedite de abordare în cele cinci comentarii publicate în ziua alegerilor europarlamentare;
2. Ovidiu Amălinei, Viaţa Liberă Galaţi – pentru relatarea vie şi plină de culoare a universului rural în prag de alegeri europarlamentare;
3. Vasilica Ghiţă Ene, Societatea Română de Radiodifuziune, pentru umanizarea subiectului european şi aducerea în dezbatere a unor voci care, de regulă, nu se fac auzite în spaţiul public;
4. Mona Scărişoreanu, Capital – pentru constanţa în preocuparea referitoare la tematica europeană;
5 şi 6. Teodora Tompea şi Andrei Cucu, Radio Nord-Est Iaşi – pentru stilul proaspăt şi tineresc din emisiunea: „Ieşenii la alegerile europarlamentare“;
7. Andreea Orosz, Radio France International – pentru claritatea stilului şi acurateţea informaţiei din reportajul pe tema previziunilor economice ale Uniunii Europene;
8. George Jiglău, Tribuna de Cluj – pentru spiritul critic din articolele publicate în Tribuna de Cluj.

Criteriile de selecţie care au stat la baza jurizării au fost: acurateţea informaţiei, originalitatea perspectivei din care a fost tratat subiectul, obiectivitatea abordării şi capacitatea temei alese de a genera dezbatere publică. Jurnaliştii caştigatori vor avea posibilitatea efectuării unei vizite la sediile instituţiilor europene de la Bruxelles sau Strasbourg, unde vor avea întâlniri şi oportunităţi de interviuri cu membri ai Parlamentului European şi cu oficiali ai Comisiei Europene.

Avicola Crevedia, un simbol al competenţei profesionale

Astăzi, la jumătate de secol de la înfiinţarea ei, Avicola Crevedia este un punct important de reper pentru avicultura românească, reprezentând în fapt
un simbol al profesionalismului şi
un garant al calităţii.

Aici privatizarea a fost un succes

Munca pentru realizarea proiectului de succes de astăzi a început cu multă vreme în urmă, în timpul regimului comunist şi avea să reprezinte piatra de temelie a sistemului industrial avicol din ţara noastră.

Înfiinţată în 1959, Avicola Crevedia nu a fost nici ea ocolită de riscurile pe care le impunea implementarea unor noi politici agricole, dar spiritul antreprenorial de care au dat dovadă managerii unităţii a făcut ca astăzi avicola să reprezinte unul dintre cei mai puternici şi mai importanţi jucători de pe piaţa produselor avicole.

Apogeul înregistrat de Avicola Crevedia coincide cu momentul fuziunii cu Avicola Buftea şi Avicola Mogoşoaia, atunci când au fost atinse cele mai mari producţii din punct de vedere economic. Investiţiile făcute au reprezentat un motor de punere în funcţiune a fermelor destinate puilor pentru carne, pentru producţia şi procesarea ouălor, dar şi a unei ferme pentru raţe, cu un abator aferent conceput la capacitatea de 1.500 de păsări pe zi.

Această perioadă prolifică pentru Avicola Crevedia s-a încheiat în anul 1990, când a fost supusă unui proces de privatizare, care presupunea adaptarea la noile cerinţe tehnologice şi productive. Un alt moment semnificativ în istoria unităţii, poate şi cel mai important, este acela în care a fost inclusă în structura holdingului multinaţional Agroli Grup. Astfel, începând cu anul 2006, avicola avea să fie introdusă într-un amplu proces de modernizare şi retehnologizare, a cărui valoare se ridică la aproximativ 1.500.000 de euro. Un aspect foarte important este acela că apartenenţa la o astfel de companie asigură întreaga desfăşurare a activităţii, începând cu popularea fermei şi finalizând cu desfacerea producţiei.

Tehnică de ultimă generaţie

În momentul preluării de către Agroli Grup funcţionau doar 26 de hale, dar astăzi, ca urmare a investiţiilor mari făcute, sunt populate cu pui pentru carne 66 de hale. Sistemul adoptat pentru fermele din cadrul avicolei este de ultimă generaţie, astfel că pentru desfăşurarea activităţii într-o fermă nu este nevoie de mai mult de şapte oameni. Toate operaţiunile, începând cu hrănirea şi adăparea puilor până la reglarea temperaturii din interiorul halei, se realizează automat. Munca îngrijitorilor din fermă este cu mult uşurată, practic singura preocupare a acestora fiind aceea de a regla dintr-un panou aflat la intrarea în hală toate măsurile optime pentru creşterea puilor.

Deşi regulile de igienă într-o fermă avicolă sunt destul de riguroase, implementarea acestui sistem automatizat are proprietatea de a reduce considerabil riscurile pătrunderii diferitelor boli în rândul puilor. Asta pentru că omul, un factor important în răspândirea lor, nu mai este nevoit să intre în contact direct cu păsările. Aceste beneficii sunt confirmate şi de rata mică a mortalităţii puilor de doar 3%. Dimensiunea halelor este de 1.000 m², suprafaţă unde sunt crescuţi 20.000 de pui. La vârsta de 37 de zile, când ating greutatea de 2 kilograme, sunt sacrificaţi în abatorul aferent avicolei.

Asemenea fermelor pentru carne, unităţile de reproducţie şi staţia de incubare au fost incluse în 2006 într-un program de modernizare. Toate clădirile vechi sau dezafectate au fost repuse în funcţiune, au fost achiziţionate eclozionatoare şi incubatoare de ultimă generaţie, iar pentru buna desfăşurare a activităţii de desfacere a produselor au fost cumpărate maşini de transport special concepute în acest sens. Ca şi în fermele pentru pui broiller, aici toate sistemele sunt automatizate. Retrospectiva acestei analize de tip economic ne relevă că valoarea investiţiilor făcute în Avicola Tărtăşeşti se ridică la 1,6 milioane de euro.

Altă tehnologie, altă eficienţă

Ciclul productiv se încheie în abatorul Avicolei Crevedia, unitate concepută la o capacitate de 6.000 de pui pe oră. Deşi abatorul era construit atunci când avicola a fost preluată, necesitatea modernizării lui era evidentă. Ca şi în cazul celorlalte unităţi din cadrul Agroli Grup, şi în staţia de procesare s-a optat pentru sisteme moderne, care necesită intervenţii cât mai puţine din partea omului. Astfel, tot procesul – de la sacrificarea puilor până la ambalarea lor – este automatizat. Mărirea producţiei obţinute în ferme a adus cu sine necesitatea extinderii abatorului, în 2008 fiind finalizate atât procesele de modernizare cât şi cele de construcţie a unor noi linii de sacrificare.

În prezent, abatorul are implementat ISO 9001/2000, ISO 14001 referitor la protecţia mediului, HACCP, Certificatul Larex Cert Technical. ISO 22000 este deja implementat şi se află în curs de finalizare obţinerea ISO 18001.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.1, 1-15 IANUARIE 2010

Vizualizari: 803



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI