Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Porumbeii, dincolo de simbolul prieteniei

Cerul era colorat în nuanţe de gri, iar soarele şi norii albi de postav lipseau. Nimic nu părea să înveselească peisajul trist care mi se dezvăluia, când deodată, spre culmile văzduhului, s-a înălţat un stol de porumbei albi. În zborul lor armonios îi putem asemui cu o năframă de mătase purtată de vânt. Formau un grup perfect în care fiecare ştia cum să-şi sincronizeze bătăile aripilor şi cum să planeze fără să modifice ritmul autoimpus al celorlalţi companioni de zbor.

 Zburau lin, pentru ca mai apoi să pară că au pierdut vântul ce îi ajuta să plutească. Dar căderea lor voită spre pământ era doar o acrobaţie menită să încununeze un zbor şi mai îndrăzneţ spre limitele cerului. Imaginea lor boemă contrasta cu tot peisajul deasupra căruia zburau. Dar a existat şi o vreme când, în locul clădirilor, erau doar câmpii sau munţi sălbatici, iar porumbeii erau mesagerii noştri cutezători. Erau păsări într-adevăr nobiliare, pentru că purtau în pliscul lor scrisorile tainice ale stirpelor regale.

În competiţie cu tehnologiile civilizaţiei

Rolul lor crucial în comunicarea interumană s-a pierdut însă cu trecerea vremurilor, tehnologia înlocuind zborul porumbeilor poştaşi. Dar pasiunea şi aprecierea oamenilor pentru păsările cerului au rămas şi le-au asigurat un loc sigur în viaţa noastră. Astăzi, porumbeii sunt folosiţi în concursuri sportive, iar columbofilia se dovedeşte a fi un hobby care depăşeşte, după cum ne-a mărturisit domnul Hamza Valeri, preşedintele Uniunii Columbofililor Profesionişti din România, barierele culturale sau politice.

Potrivit domniei sale, fascinaţia pe care porumbeii o exercită asupra oamenilor este foarte puternică, motiv pentru care aproape în toate colţurile lumii există crescători pasionaţi de porumbei destinaţi sporturilor de gen. În ţara noastră, în cadrul Federaţiei Crescătorilor de Porumbei din România, Federaţiei Columbofile Române şi Uniunii Columbofililor Profesionişti din România, sunt 12.000 de membri şi aproximativ 1.600.000 de mii de porumbei voiajori înregistraţi cu inele genealogice.

O preponderenţă crescută a columbofililor se face simţită în vestul Europei ,unde concursurile se desfăşoară pe distanţe medii sau lungi şi atrag crescători celebri de porumbei poştaşi. Capaci­tatea lor de adaptare a făcut ca acest sport să se desfăşoare şi în ţări cu specific climatic diferit, precum China, unde statisticile relevă un număr de 300.000 de mii de columbofili, Arabia Saudită, Canada sau SUA.

Loialitatea voiajorului înaripat

Porumbelul voiajor, în opinia domnului Hamza, trebuie privit ca un animal de rasă, atât pentru aptitudinile sale deosebite, dar şi ca o recunoaştere a muncii de selecţie în baza criteriilor sportive, care a asigurat perpetuarea descendenţilor doar din liniile foarte sănătoase şi rezistente.

Porumbelul voiajor poate fi definit ca un învingător şi ca un prieten înaripat loial al omului. Apartenenţa lui faţă de noi primează atât de puternic, încât această pasăre ce are, de altfel, nevoie de multă libertate, străbate sute, poate mii de kilometri pentru a se întoarce la locul unde a fost crescut. Aceştia sunt înzestraţi cu o zestre genetică deosebită, lucru ce le conferă puterea de a suporta eforturi foarte mari. Iar atunci când sunt antrenaţi adecvat, forţele lor se dublează. O formă fizică foarte bună le permite porumbeilor voiajori să se întoarcă de la distanţe foarte mari la crescătoria lor cu o viteză între 60 şi 120 km pe oră.

De cele mai multe ori, voinţa lor de fier îi determină să se întoarcă acasă înainte de căderea serii, cazurile în care aceste păsări excepţionale înnoptează în altă parte fiind foarte rare.
Valoarea pecuniară la care poate fi estimată un porumbel voiajor poate varia, în funcţie de aptitudinile sale sportive, între 300 şi 10.000 de euro. În afară de rolul pe care aceste păsări îl joacă în concursurile columbofile, ei au puterea de a crea ţării noastre o imagine plăcută, idilică. Prin prieteniile pe care crescătorii români le leagă cu columbofilii din ţările europene avem şansa de a dovedi capacitatea noastră de a obţine performanţe sportive.

Distanţele pe care porumbeii voiajori sunt nevoiţi să le parcurgă în cadrul concursurilor sportive sunt între 100 şi 1.000 de kilometri.

Boxa de lansare

Departe de a fi un sport lipsit de rigurozitate, competiţiile în care sunt folosiţi porumbeii poştaşi presupune foarte multă atenţie din partea organizatorilor. Primul pas în organizarea concursurilor constă în stabilirea unor planuri de zbor. În funcţie de locaţia aleasă, porumbeii sunt duşi către locul de lansare. Drumul lor către această destinaţie trebuie să fie unul ferit de pericole şi incidente neplăcute, de aceea maşinile cu care sunt transportaţi sunt special concepute pentru acest transport, iar boxele în care sunt închişi „concurenţii“ sunt sigilate. Un element foarte important care condiţionează desfăşurarea competiţie este şi vremea. În cazul în care aceasta este potrivnică, dacă bate vântul sau este ploaie, porumbeii nu vor fi lăsaţi să zboare.

Unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen este Expoziţia Columbofilă Naţională a României, organizată o dată pe an, în cadrul căreia participă şi preşedinţi de federaţii ale unor ţări dezvoltate economic şi columbofil, precum : Belgia, Olanda, Germania, Italia, Austria etc.

Olimpiada Internaţională Columbofilă se organizează de două ori pe an şi reprezintă cea mai mare manifestare columbofilă, ocazie cu care este prezentat lotul sportiv cu cei mai valoroşi porumbei ai fiecărei ţări. Potrivit domnului Hamza, performanţele noastre sportive în materie de columbofilie sunt demne de toate aprecierile, asta pentru că lotul României a obţinut de fiecare dată medalii şi locuri meritorii.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23 (100) 1-15 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 2733֩ Comentarii

 
֠ 1.     Hamza Valeri -- (8-December-2009 )
Pe 12 Decembrie 2009 are loc la Targoviste Expozitia Nationala Columbofila UCPR . Vor fi expusi cei mai buni 500 porumbei la toate categoriile de distanta. Date suplimentare le gasiti pe site-ul nostru.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI