Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Popas la Râşca

Departe de drumul celebrelor mănăstiri bucovinene arhicunoscute (Voroneţ, Suceviţa etc.), la jumătatea distanţei dintre Târgu-Neamţ şi Fălticeni se face trecerea către comuna suceveană Râşca. Iar de aici, de la şosea, sunt numai 12 km până la ctitoria lui Petru Rareş – mănăstirea Râşca. Mai jos, la Bogdăneşti, fiinţa încă din vremea lui Bogdan I Voievod una dintre cele mai vechi ctitorii ale Moldovei.

Distrusă la începutul sec. al XVI-lea de invazia tătară, aceasta se va muta mai la deal, pe apa Râşcăi, într-o nouă zidire care va rezista numai trei decenii, până la trecerea prin Moldova a lui Soliman Magnificul, la 1541. Va fi însă refăcută de Petru Rareş, potrivit pisaniei de la anul 7050 de la întemeierea lumii (1542). De notat că, în acelaşi an, Petru Rareş, potrivit cronicarului Grigore Ureche, „săvârşea Mănăstirea Pobrata“ şi „istovea Dobrovăţul“.

Deşi ruinată şi jefuită succesiv de năvălitori, mănăstirea Râşca va răzbi în timp până astăzi. Călătorul va găsi acolo, pe lângă pictura de epocă bine conservată, mormintele episcopului Macarie (1558) şi Doamnei Anastasia, mama lui Alexandru Lăpuşneanu.

Pelerinaj la Slătioara

Tot în comuna Râşca s-au construit de-a lungul vremii şi alte mănăstiri. Cea mai importantă dintre ele este aceea a Mitropoliei Ortodoxe de Calendar Iulian de la Slătioara, cu hramul Schimbarea la faţă din satul Slătioara. Înfruntând prigoana, Sfântul mitropolit Glicherie înălţa aici la 1948 noua ctitorie.

În fiecare an, la sfârşit de iunie, credincioşii vin să-i cinstească memoria. Şi în acest an, înfruntând vremea ploioasă, sute de pelerini au participat la slujba sfântului. Pe lângă mitropolitul Vlasie Mogîrzan şi episcopii cultului, a fost prezent la ceremonie şi mitropolitul Chiprian al Bisericii Ortodoxe de stil Iulian din Grecia. Autorităţile locale, în frunte cu primarul comunei Râşca, nu au lipsit de la eveniment.

Miron Ştefănescu
LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2011

Vizualizari: 672֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI