Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Pomicultura Dobrogei, ieri şi astăzi

Ca aproape toate instituţiile şi staţiunile de cercetări agricole, şi Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Constanţa a trecut prin „campania“ retrocedărilor de terenuri, ajungând în prezent la mai puţin de un sfert din suprafaţa avută. Directorul unităţii, dr. ing. Cristian Plătineanu, este cel mai în măsură să vorbească despre trecutul, prezentul şi viitorul staţiunii din Constanţa. Înfiinţată în 1977, cu 372 ha, staţiunea şi-a mărit suprafaţa în anii următori, ajungând la 2.319 ha. În anul 1991, prin aplicarea Legii nr. 18 s-a declanşat primul val al retrocedărilor, în etape care nu se mai terminau, rămânând în prezent în administraţie doar 227 hectare.

Câteodată şi ariditatea poate fi folositoare

Condiţiile ecologice deosebite din Dobrogea, de ariditate severă ce o deosebesc de restul ţării, au impus această unitate ca singura care poate răspunde tuturor problemelor legate de pomicultură în această parte a României. Excesul de căldură şi lumină din Dobrogea a determinat profilarea staţiunii pe speciile pomicole termofile: cais, piersic şi migdal, specii foarte solicitate pe piaţă datorită calităţii fructelor obţinute aici. Colectivul de cercetare a căutat să introducă în sectorul de dezvoltare tot ce a fost foarte bun atât ca soi şi portaltoi (creaţii biologice), cât şi ca tehnologie. Cu ani în urmă, staţiunea s-a bucurat de aprecieri, inclusiv la nivel internaţional. Până mai ieri, producătorii bulgari şi unguri au cumpărat de la staţiune materialul săditor pentru înfiinţarea de noi plantaţii, în special de cais. De asemenea, pepinierele franceze şi italiene s-au arătat interesate de soiurile şi hibrizii de cais şi piersic creaţi aici şi au încheiat cu staţiunea contracte de licenţă. Aceasta arată că soiurile create în unitate se bucură de recunoaştere internaţională.

Creaţii de referinţă

De-a lungul anilor au fost omologate 13 soiuri de cais şi 28 de piersic. Soiurile create în staţiune au fost extinse şi în alte zone din ţară. Anual, unitatea a produs şi a livrat peste 50.000 pomi altoiţi la unităţi de stat sau la producători particulari, în funcţie de cerinţe şi de condiţiile climatice ale anului. Totuşi, când e vorba de prezent, directorul unităţii, dr. ing. Cristian Plătineanu, se arată mai mult pesimist decât optimist. Rezultatele obţinute în sectorul de dezvoltare din ultimii ani au prezentat fluctuaţii, de la an la an, atât în ceea ce priveşte producţia medie la hectar, cât şi producţia totală de fructe. Explicaţia poate fi pusă pe seama condiţiilor climatice, dar mai ales situaţiei economice precare prin care a trecut staţiunea. Este vorba de lipsa ajutorului de stat şi a lichidităţilor financiare, care au făcut să nu se poată asigura necesarul de îngrăşăminte, substanţe insectofungicide, apa de irigat, dar mai ales baza tehnică. În aceste condiţii vitrege, cercetătorii de aici au făcut eforturi mari pentru crearea unor noi câmpuri experimentale care să includă loturi de experienţe, loturi demonstrative, parcele de colecţie genetică pentru păstrarea biodiversităţii ş.a. Fapt este că şi în prezent toţi pomii şi plantele dendrologice produse la SCDP Constanţa corespund standardelor impuse de lege şi calitate.

Teodor Marian
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2010

Vizualizari: 1837



֩ Comentarii

 
֠ 1.     eremia petre -- (7-January-2011 )
Avem la ferma LACU REZI 200HA cu pomisi din 2004 am plantat cu forte proprii 80 ha livada super intensiva ,restul clasica ,cu un ciclu incheiat dar.prin aplicarea tehnologiei 2010 am produs in 2010 peste 15 to la cires si 12 to la cais =clasic si 80 to/ha mere 40 to/ha prune si 12 to/h cires toate in anul trei.Sa dam atentie plantatiilor batrane dar care isi pot relua ciclul de vegetatie la potential bun,sa inlocuim cele uscate cu livezi intensive cu material romanesc=liber de viroze,pe port vegetativ ,pomi de 2 ani cu coroana formata .INGRASAMINTE,PESTICIDE SE POT LUA IN CONTUL PRODUCTIEI

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI