Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Plosca, o comună care trăieşte din bogăţia de altădată

Am auzit de multe ori vorbindu-se despre frumuseţile satului, despre meşteşugurile  tradiţionale şi despre hărnicia ţăranilor. Astăzi însă satul românesc tradiţional, aşa cum îl ştim de vremea bunicilor noştri, este supus unei transformări prin care se încearcă apropierea lui de noile valori economice capitaliste, chiar şi cu riscul de a-i tulbura echilibrul interior. În pofida acestor preschimbări a chipului satului românesc şi a legilor sale economice, ţăranul a rămas acelaşi, fie că trăieşte în munţi fie la şes. Îşi câştigă traiul de zi cu zi având aceleaşi activităţi economice, bineînţeles adaptate condiţiilor geografice şi de mediu. Agricultura a rămas aproape singura şansă de supravieţuire pentru ţăranii din comuna Plosca, judeţul Teleorman.

O stare de spirit demoralizatoare

Pentru a pătrunde în viaţa economică şi socială a comunei, l-am invitat la dialog pe omul care de şapte ani se află la cârma localităţii. Domnul primar Marin Floricică se află deja la al doilea mandat. Cel puţin până în prezent rezultatele de până acum nu dau speranţe că va reuşi să schimbe foarte mult aspectul comunei şi traiul de viaţă al oamenilor. Se aud numeroase voci contestatare, care pun la îndoială capacitatea sa managerială. Se pare totuşi că aceste critici nu l-au îndepărtat de la planurile sale de viitor în ceea ce priveşte prosperarea comunei, chiar dacă este conştient că în 2012 îşi va încheia misiunea de primar.

Pentru a desluşi mai bine mecanismul de funcţionare a primăriei, dar şi a legilor nescrise după care se desfăşoară viaţa în câmpie, primarul ne-a prezentat câteva date privind structura localităţii. Comuna Plosca nu are sate arondate. Ea cuprinde 2.100 de gospodării, unde trăiesc aproape 7.000 de locuitori. Starea ei economică este una foarte precară. Mai bine de 40% din populaţia localităţii este reprezentat de pensionari, iar piaţa locurilor de muncă este aproape inexistentă. În aceste condiţii oamenii sunt forţaţi să facă naveta la oraş.

Şi totuşi salvarea stă în agricultură

Existenţa economică a comunei Plosca depinde în mare măsură de agricultură. Spre deosebire  de acele localităţi teleormănene care cunosc un proces de modernizare excesivă, în Plosca lucrurile stau altfel. Aproximativ 4.800 ha sunt cultivate cu grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui, principalele culturi în această regiune. Potenţialul agricol al comunei nu este însă exploatat la maxim. Pentru a realiza acest lucru, primarul susţine că este nevoie de o organizare mai strictă a agricultorilor. În Plosca există în prezent câteva societăţi agricole importante despre care domnul Floricica spune că reprezintă un motor economic semnificativ. Mulţumirea lui este că la nivelul comunei fermierii au reuşit să comaseze aproximativ 3.000 ha. Cele 1.800 ha rămase aparţin încă ţăranilor care îşi drămuiesc cum ştiu terenurile lăsate din tată-n fiu. Producţiile obţinute de către ţărani pe această suprafaţă sunt destinate, în general, autoconsu­mului. Pentru surplusul de produse este organizat la fiecare sfârşit de săptămână târgul comunal, unde se adună de fiecare dată aproximativ 200 de agricultori.

Tot mai puţine animale

Şi aici ca în aproape toată ţara asistăm la un proces de scădere a efectivelor de animale. Dacă odinioară la Plosca se spunea despre animale, în special despre vaci, că scot sărăcia din gospodăria omului, în prezent lucrurile nu mai stau aşa. Sunt foarte puţini gospodarii care mai consideră rentabilă creşterea animalelor, asta mai ales în condiţiile în care nu au unde să valorifice corespunzător producţia. Astăzi se mai cresc în jur de 300 de bovine, 2.000 de caprine şi 2.000 de ovine.

O preschimbare ce se lasă aşteptată

Aflat la conducerea comunei din anul 2004, primarul Floricică spune că în acest răstimp a încercat să-i schimbe aspectul în bine şi să îmbunătăţească traiul oamenilor de aici. În pofida eforturilor pe care susţine că le-a făcut, comuna Plosca mai are mult până a se ridica la rangul unei localităţi moderne. La capitolul infrastructură, au fost alocate aproximativ 6 miliarde şi jumătate pentru pietruirea străzilor principale. Prin intermediul programelor europene, primarul încearcă să obţină bani pentru canalizare şi alimentare cu apă, proiect pe care ar dori să-l încheie chiar anul acesta. Cert este că momentan măsurile de revitalizare sunt în stadiu de proiecte.

Viaţa oamenilor de aici se desfăşoară după regulile nescrise ale câmpiei: cu multă trudă printre brazdele câmpului, dar şi cu dorinţa de a asigura copiilor condiţii cât de cât acceptabile. Primii lor paşi spre acest ideal îi fac în cele două grădiniţe şi cele trei şcoli ale comunei. Asistenţa medicală se rezumă la existenţa a două dispensare, unul de stat şi altul particular. Dotarea lor permite totuşi tratarea corespunzătoare a pacienţilor, însă cazurile grave sunt trimise spre spitalele din oraşele din apropiere.

Laura DOBRE Zmaranda
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 9, 1-15 APRILIE 2011

Vizualizari: 1806



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI