Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Pledoarie pentru OMG

Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a ieșit din nou la rampă, făcând o adevărată pledoarie pentru cultivarea plantelor denumite generic organisme modificate genetic (OMG). Disertația sa a fost intitulată „Biotehnologiile, metode moderne de ameliorare rapidă a plantelor“. „Poziția noastră, în cadrul Uniunii Europene, este ca fiecare stat să hotărască singur ceea ce face pe domeniul respectiv, pentru că nimeni nu poate bloca producția și intrarea în piață“, a declarat ministrul. Domnia sa a spus că biotehnologiile sunt un factor de calitate, pentru că, prin tehnici genetice superioare, se ameliorează inclusiv calitatea. De exemplu, în proteina din soia există un element de toxicitate care poate fi ameliorat prin noile tehnologii genetice.

La porţile ferecate ale UE

Demnitarul a afirmat că, în cadrul tuturor întâlnirilor şi discuţiilor pe care le-a avut în ultimele luni, una dintre cerinţele majore ale producătorilor agricoli a fost de a le facilita accesul la biotehnologii, respectiv reintroducerea în cultură a soiei modificate genetic (MG), tolerantă la erbicide pe bază de glifosat, care s-a cultivat în România în perioada 1999-2006. Numai că acest lucru nu este posibil, deoarece Uniunea Europeană a interzis soia MG, chiar dacă nu a existat niciun argument științific.

„România este singura țară din Europa cu condiții climatice foarte bune pentru a cultiva soia, pe care acum noi o importăm în cantitate de 500.000 t anual. În schimb, am putea produce două milioane de tone! La nivelul Uniunii Europene, sunt importate aproximativ 40 milioane de tone, din care aproximativ 90% cu modificare genetică. Fapt este că UE ne obligă și pe noi să nu o cultivăm, întrucât alte țări membre nu au condițiile necesare pentru această plantă, cu unele mici excepții, cum ar fi Câmpia Padului și mici porţiuni irigate din Spania sau Franţa. Este inadmisibil să ni se permită consumul de soia obținută prin tehnologii superioare (modificată genetic – n.n.), dar nu ni se permite să o producem“, a afirmat Tabără. Așadar, chiar dacă fermierii români îşi doresc reintroducerea în cultură a soiei modificate genetic, nu este posibil, pentru că autorizarea se realizează numai la nivel european.

Speculații penibile

Ministrul, în același timp cercetător de renume, a spus că există tot felul de speculații pe seama OMG, care nu au niciun suport. Din 1996, când acestea s-au extins, nu a existat nici măcar un caz de alergie. Drept dovadă, la ora actuală, suprafața mondială cultivată cu astfel de plante se apropie de 200 milioane de hectare. Pentru susținerea acestui adevăr, a afirmat că există o poziție comună a mediului academic din România – Academia Română şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti“ – care arată că plantele MG nu sunt dăunătoare consumului oamenilor sau animalelor și nu prezintă niciun risc față de mediu. „Fac precizarea că domeniul OMG este suficient de transparent, dar există o foarte slabă dorinţă de cunoaştere şi informare, alimentată de informaţii contradictorii furnizate de organizaţiile ecologiste“, a menționat Tabără.

Apel la raţiune

Demnitarul a recomandat tuturor celor interesaţi de acest domeniu să se documenteze temeinic înainte de a emite opinii şi păreri personale pe domenii atât de com­plexe şi cu impact micro şi macroeconomic, cum este siguranţa produselor realizate prin biotehnologii moderne.  După părerea sa, ar trebui ca declarațiile publice vehemente pe această temă să fie ignorate, în condițiile în care acestea vin mai ales din partea unor oameni incompetenţi în materie.

În acest context, demnitarul a cerut reprezentanţilor mass-mediei o documentare prealabilă, pentru a asigura baza de realism ştiinţific a unor astfel de declaraţii de presă. „Cei care adoptă o atitudine reticentă faţă de produsele biotehnologiei moderne sau le resping de-a dreptul nu au ca bază o documentare ştiinţifică, ci doar opinii formate din frânturi de argumente servite de alţii şi o lipsă de cunoaştere. De cele mai multe ori, aceştia nu cunosc faptul că există deja o istorie de cultivare şi consum a plantelor obţinute prin metode superioare de ameliorare a plantelor lipsită de evenimente negative“, a precizat demnitarul, care a atras atenția că, zilnic, consumăm produse modificate genetic, dar pe cale naturală. Aici a amintit grâul, porumbul și chiar insulina care se obține, în proporție de peste 95%, dintr-un miceliu modificat genetic.

„Miroase“ a boicot economic

Dincolo de problemele tehnice sau cele legate de sănătate și mediu, a fost expusă și o altă teorie, conform căreia campaniile împotriva OMG reprezintă fața nevăzută a unor grupuri de interese. Acestea sunt dictate de industria de produse chimice pentru agricultură, deoarece introducerea plantelor modificate genetic reduce sau chiar elimină consumul acestora. „Vorbim despre milioane de tone de pesticide care nu se vor mai aplica. Înseamnă un sector întreg afectat, la fel cum există o dispută extraordinară între furnizorii de ener­gie fosilă şi cei de energie regenerabilă, care are un potenţial formidabil în România. Există în spate o luptă teribilă pe domeniul acesta“, a atenționat Tabără.

Argumente: Potrivit unor calcule prezentate, în România producţia de soia ar creşte cu 60-70%, poate chiar s-ar dubla, nu atât datorită plantelor de soia modificată genetic, cât unei tehnologii de cultivare mult mai ieftine şi mai eficiente. În timp ce la soia clasică se folosesc 3-4 erbicide, intervenţia realizându-se înainte de semănat şi în timpul vegetaţiei, la soia modificată genetic se foloseşte un singur erbicid, foarte accesibil, care se descompune extrem de rapid şi nu intră în compoziţia solului.„Acest erbicid se descompune în bătaia razelor de soare şi nu rămâne în plantă. Mai mult, el este ieftin. Astfel, se ieftineşte investiția şi creşte producţia. Cheltuielile sunt cu 40-60% mai mici decât cele efectuate în cazul tehnologiilor clasice“, a menţionat demnitarul.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 9, 1-15 APRILIE 2011

Vizualizari: 636



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI