Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Pledoarie pentru carnea de bovine

O certitudine a realităţii actuale este orientarea a tot mai multor fermieri români către creşterea şi exploatarea vitelor pentru carne. Ce-i drept, baza reală a acestor perspective este reprezentată de un procent nu foarte încurajator şi care ne dezvăluie faptul că tăuraşii au de parcurs un drum lung şi anevoios până vor reprezenta o prioritate pentru fermieri.

Paradoxal, ameliorarea genetică a efectivelor de taurine pentru carne reprezintă o activitate de maxim interes şi este considerată o strategie de dezvoltare a zootehniei româneşti. Procesul de ameliorare are la bază acţiuni de selecţie, realizate în baza unui control oficial al performanţelor şi al reproducţiei dirijate, îndeosebi prin însămânţări artificiale. În momentul de faţă, în România procentul vitelor crescute pentru carne este nesemnificativ, de numai 2,3% din totalul bovinelor din ţara noastră.

Consumul, precum producţia

Piaţa cărnii de bovine indică un consum redus pe cap de locuitor în ţara noastră, de numai 10% din consumul de carne, comparativ cu media altor ţări membre ale Uniunii Europene, unde procentul atinge aproape 40%. În ciuda acestor date statistice, motivele care oferă o perspectivă încurajatoare ţin de noua strategie a celor care dirijează procesul de ameliorare a taurinelor în ţara noastră.

Această nouă orientare porneşte de la deficitul mare de carne de vită de la nivelul Uniunii Europene, de aproximativ 500.000 de tone pe an. Şansele de reprofilare a raselor de taurine au la bază un efectiv destul de numeros de peste 1.441.700 de capete, care permite structurarea tehnologiilor de exploatare în două direcţii – producţia de carne şi de lapte, fără ca vreuna să sufere în detrimentul dezvoltării alteia.

Orientarea spre noi tehnologii

Deficitul de carne de pe piaţa europeană, precum şi rentabilitatea creşterii raselor pentru carne sunt raţiuni care impun implementarea noilor tehnologii de creştere. Acest gen de tehnologii sunt mai puţin costisitoare decât în cazul vacilor pentru lapte. Rasele pentru carne sunt mai puţin pretenţioase, unele dintre acestea, cum este şi cazul rasei Angus, putând făta pe păşune chiar şi în anotimpul rece.

Dintre rasele de acest tip selectate pentru accelerarea procesului de ameliorare amintim: Aberdeen-Angus, Charolaise, Limousine, Bleu Blanch Belgique. De menţionat este că, în ţara noastră, 35% din efectivul total de vaci este reprezentat de rasa Bălţată Românească, tipul Simmental, despre care specialiştii spun că se pretează foarte bine pentru producţia de carne.

2008, un an dificil

La nivelul României, datele statistice relevă că, anul trecut, numărul total de bovine sacrificate a înregistrat o scădere cu 7,5%, iar producţia totală a scăzut cu aproape 9,7%. În ceea ce priveşte sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate, numărul de capete sacrificate a scăzut cu 11%. În schimb, s-a înregistrat o creştere a greutăţii medii în carcasă cu 2,7%.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 825֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI