Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Piaţa internaţională a cafelei

Cafeaua columbiană atinge un preţ record de 2,11 $ livra

La începutul anilor 1900, Columbia devine al doilea mare producător de cafea din lume după Brazilia şi de atunci îşi menţine această poziţie.

Unica ţară sud-americană cu porturi atât la Oceanul Atlantic cât şi la cel Pacific, Columbia produce în prezent aproximativ 12 milioane de saci de cafea pe an, cafea exportată în întreaga lume prin cele trei porturi principale: Santa Marta, Cartagena şi Buenaventura. Principala regiune de cultivare a cafelei a Columbiei este zona Cafetera, o vale cu un teren accidentat care se întinde pe o lungime de 200 de mile între Cordilierii Centrali şi de Vest, cu Rio Cauca în centru.

Întreaga recoltă a ţării este în exclusivitate cafea Arabica spălată. Cafeaua Arabica, originară din Abisinia, este cea mai apreciată şi mai cultivată specie de cafea din lume. Are o aromă şi un gust mult mai rafinate decât celelalte specii de cafea.

Un declin îngrijorător

Evoluţia pieţei, preţul cafelei şi ştirile continuă să fie dominate de scăderea fără precedent a producţiei columbiene şi de creşterea, tot fără precedent, a primei cafelei de această origine. Potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (OIC), în aprilie 2009 s-a înregistrat cel mai ridicat nivel mediu lunar al preţului cafelei Arabica Suave de Columbia din februarie 1998.

Continuându-şi creşterea, preţul de referinţă din 12 mai 2009, anunţat de OIC pe 15 mai 2009, este de 2,11 $ livra de cafea Arabica Suave de Columbia. Preţul de referinţă este o medie între piaţa din New York şi cea din Germania. În Germania, livra de cafea a atins 1,99 $. Acest preţ record preocupă în mod paradoxal instituţiile naţionale de profil. Aceste preţuri sunt cele mai ridicate din ultimii 12 ani.

Îngrijorarea OIC şi a exportatorilor consultaţi se datorează faptului că preţul cafelei columbiene creşte din simplul motiv că, din cauza ploilor abundente, dar şi a suprafeţelor mai mici însămânţate, nu există o ofertă suficientă după iarna anului trecut. Deficitul se ridică la aproximativ 2,5 milioane de saci de provenienţă columbiană.

În timp ce preţurile cresc, exportatorii sunt nevoiţi, pentru a-şi respecta contractele deja încheiate, să livreze o cafea de o calitate inferioară, în timp ce producătorii de băuturi care conţin cafea vor înlocui cafeaua columbiană cu cafea de alte origini.

Totuşi, diminuarea producţiei columbiene nu pare a fi suficientă pentru a explica ea singură puternica creştere actuală a preţului. Trebuie notat, totodată, că intenţiile de găsire a altor furnizori de cafea Arabica Suave în vederea compensării acestei penurii relative a cafelei columbiene se lovesc de posibilitatea limitată de export a Americii Centrale, atribuită nu numai problemelor climatice, ci şi costului ridicat al mâinii de lucru şi al fertilizanţilor. O scădere a producţiei este prevăzută de asemenea în Peru şi în India.

Preţul, între ofertă şi cerere

Este important de notat faptul că reacţia cotaţiilor pe piaţa la termen din New York nu a fost în concordanţă cu evoluţia preţurilor pe piaţa fizică. Un factor major în comporta­mentul preţurilor pe pieţele la termen a fost disponibilitatea cafelei de alte origini, capabilă să umple golul existent.

Exporturile din Brazilia şi Vietnam au crescut considerabil şi au constituit un ajutor vital pentru asigurarea ofertei de cafea pe piaţa internaţională. În cazul Braziliei, exporturile efectuate din mai 2008 până în aprilie 2009 au fost de 30,1 milioane de saci, faţă de 28,1 milioane de saci în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ceea ce priveşte Vietnamul, exporturile efectuate în primele şase luni ale campaniei 2008/09 au depăşit deja 10 milioane de saci, ceea ce reprezintă o medie lunară a exporturilor de 1,6 milioane de saci.

Exporturile pe ansamblul ţărilor exportatoare în martie 2009 au fost de 9,3 milioane de saci, în timp ce exporturile totale cumulate ale anului de cafea 2008/09 au fost de 48,9 milioane de saci, faţă de 46,6 milioane de saci în decursul aceleiaşi perioade în 2007/08, ceea ce reprezintă o creştere cu 4,9%.

Aceasta creştere în totalul exporturilor, datorată în principal creşterii exporturilor din Brazilia şi Vietnam, pare a oferi şansa de reconstruire a stocurile de cafea Arabica Naturală Braziliană şi Alte Arabica Naturale, precum şi Robusta în numeroase ţări importatoare.

În ceea ce priveşte recolta 2009/10, ultimele estimări indică faptul că producţia totală a Braziliei va fi de 39,1 milioane de saci. Pe baza performanţelor exporturilor şi a consumului intern în Brazilia în decursul ultimilor ani, mulţi analişti sunt de părere că producţia 2008/09 ar putea atinge aproape 50 milioane de saci, depăşind cifra oficială de 46 milioane de saci şi prognozează pentru campania 2009/10 aproximativ 45 milioane de saci.

Consumul este, totuşi, în creştere

Consumul mondial îşi menţine dinamismul în ciuda crizei economice. Estimările anului calendaristic 2008 indică un consum mondial de 128 milioane de saci faţă de 126,5 milioane de saci în 2007.

Consumul mondial a fost susţinut de consumul intern în creştere în ţările exportatoare, în special Brazilia, în timp ce pe pieţele tradiţionale din ţările dezvoltate se cererea menţine relativ stabilă. Între timp, rata de creştere a consumului pe pieţele emergente ar putea înregistra o scădere, ca rezultat al turbulenţelor din economia mondială.

Concluzii

În concluzie, problemele de disponibilitate a ofertei de cafea Arabica Suave au continuat să susţină ferm preţurile pe ansamblul pieţei, antrenând niveluri foarte ridicate ale diferenţelor de preţuri între cafeaua Suave de Columbia şi alte cafele Suave. În acelaşi timp, creşterea exporturilor din unele ţări producătoare a permis importatorilor satisfacerea necesităţilor.

Este probabil că oferta limitată de cafea Arabica Suave va persista până când situaţia în Columbia va reveni la normal, ceea ce este de aşteptat însă începând din noiembrie 2009. Pe de altă parte, este probabil că amploarea exporturilor din Brazilia se va diminua, dat fiind faptul că recolta 2009/10 va fi mai scăzută decât cea precedentă. Combinarea acestor factori ar putea menţine nervozitatea şi incertitudinea pe piaţa mondială a cafelei în lunile următoare.

Simona-Inès Niţescu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 3418



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI