Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Pentru sănătatea laptelui

La Pantelimon, primul laborator al fermierilor

Dacă odinioară în bătătura ţăranului laptele era consumat aproape imediat cum a fost muls, astăzi este supus unor analize importante care ne asigură că el nu reprezintă un pericol pentru securitatea alimentară. În laboratoarele de specialitate, medicii veterinari controlează calitatea biologică şi valoarea nutritivă a laptelui, dar şi parametrii indicatorilor ce ţin de sănătatea acestui aliment. Este vorba de gradul său de igienă, definit de două caracteristici importante, şi anume: numărul total de germeni şi numărul de celule somatice. Din nefericire, laboratoarele performante din ţara noastră nu sunt foarte multe, iar fermierii se îndoiesc uneori de rezultatele obţinute ca urmare a analizei laptelui.

Semnificaţia unui proiect de excepţie

Conştienţi de importanţa existenţei unui laborator ultramodern, care să garanteze sănătatea laptelui, membrii asociaţiei Holstein RO au hotărât să clădească prin forţe proprii un astfel de laborator. Aşa se face că astăzi această asociaţie este singura din România care dispune de mijloace proprii de analiză a laptelui. Un rol primordial în concretizarea acestui proiect l-a avut domnul Mihai Petcu, care a pus la dispoziţie un imobil situat în apropierea fermei sale din Pantelimon, proprietate personală. Mai mult decât atât, a susţinut financiar toate investiţiile realizate pentru modernizarea clădirii. Acesta a fost doar primul pas către realizarea obiectivului la care aspirau membrii asociaţiei. Partea cea mai grea a presupus-o dotarea laboratorului cu echipamentele necesare de analiză a laptelui. În acest sens, asociaţia Holstein RO a încheiat un parteneriat cu compania internaţională Foss. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 300.000 de euro, iar plata totală a laboratorului va fi achitată în trei ani, cu o dobândă de 6% pe an.

Opţiunea pentru tehnologie modernă

Piesa de rezistenţă a laboratorului este Combifoss. Acesta este practic un concept integrat format din echipamentul pentru analiza compoziţională a laptelui şi un echipament automatic FG care stabileşte numărul de celule somatice. Rezultatele se dau simultan şi pentru parametrii fizico-chimici, şi pentru celulele somatice.

Versiunea achiziţionată pentru laboratorul din Pantelimon este cea mai avansată şi a fost lansată pe piaţă în 2008. Partea compoziţională, respectiv Microscanner Plus, foloseşte o tehnologie de vârf complet automatizată. Echipamentul este versatil, poate fi actualizat şi permite analiza şi altor parametri compoziţionali. Este conceput la o capacitate de 400 de probe pe oră, dar aceasta poate fi mărită până la 600 de probe pe oră. Cu ajutorul analizelor făcute în laborator se vor stabili performanţele productive a peste 200 de vaci. Examinările vor preciza numărul total de germeni şi de celule somatice, substanţele antibiotice care inhibă procesul de fermentare, grăsimea, proteina, apa din lapte etc. Tehnologia ultramodernă folosită permite afişarea rezultatelor după cel mult 24 de ore de la recoltare, iar informaţiile stocate într-o bază de date pot fi consultate de proprietarul animalelor fie pe Internet, fie prin telefonia mobilă. La serviciile laboratorului au acces, în primul rând, membrii asociaţiei, dar şi fermierii din afara organizaţiei care solicită efectuarea analizelor la laboratorul din Pantelimon.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 6, 16-31 MARTIE 2011

Vizualizari: 755



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI