Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Păsările din Zorleni cotcodăcesc la înaltele porţi ale Europei

Nu este prima oară când, în urma unei retrospective asupra agriculturii româneşti, concluzionăm prin a spune că avicultura pare să fie una dintre cele mai bine reprezentate ramuri. Dovada acestui fapt o fac performanţele tehnologice şi productive obţinute de managerii de excepţie ai acestui sector.

Chiar dacă şansele României de a urca pe primele trepte ale podiumului alături de marile puteri avicole mondiale sunt condiţionate de munca dificilă a specialiştilor, până acum investiţiile făcute pentru reclădirea sistemul de creştere a păsărilor s-au concretizat prin retehnologizarea şi modernizarea complexelor avicole şi prin prosperarea micilor fermieri.

Acest lucru a fost împlinit, în mare parte, de eforturile logistice şi financiare proprii ale celor care au avut curajul de a dezvolta o afacere într-un domeniu ce implica un risc foarte serios.

Este şi cazul domnului Şerban Lucian Nicolae, managerul societăţii Interagroaliment, din comuna Bogdăneşti, judeţul Bacău.

O societate cu activitate bivalentă

Înfiinţată în anul 1994, societatea Interagroaliment avea să se facă remarcată pe piaţă prin activitatea de panificaţie şi morărit. Deşi domeniul panificaţiei a constituit vreme de câţiva ani principalul obiectiv al societăţii, dl Şerban a reuşit performanţa de a pune în funcţiune o altă afacere de succes, dar care se bazează pe creşterea păsărilor în sistem industrial.

Vastele cunoştinţe pe care domnia sa le-a acumulat în cei 12 ani de gestionare a societăţii Interagroaliment au contribuit la realizarea unui proiect care reprezintă un garant al calităţii şi al siguranţei alimentare, dar care se află şi în acceptul europenilor prin tehnologiile moderne utilizate.

Ferma avicolă Simila, din comuna Zorleni, judeţul Vaslui, funcţionează în cadrul unei ferme specializate achiziţionate de către Interagroaliment în anul 2004.
În momentul achiziţionării ei, cinci dintre hale erau deja utilitate, aşa că rotiţele procesului de producţie s-au pus în mişcare chiar în luna martie a aceluiaşi an.

Însă proiectul ambiţios pe care dl Şerban îl avea pentru această unitate însemna punerea ei în funcţiune la capacitate maximă. Astfel, pentru dezvoltarea sistemului de creştere a păsărilor, societatea Interagroaliment a depus un proiect Sapard prin care se urmărea ca şi celelalte 11 hale ale unităţii să fie utilate corespunzător producţiei.

Asigurarea microclimatului

Spre deosebire de alte unităţi avicole, unde pentru asigurarea necesarului de căldură se folosesc metodele convenţionale, domnul Şerban a hotărât să implementeze un alt sistem de încălzire. Acesta are la bază nişte cazane pentru producerea aerului cald prin utilizarea resurselor vegetale. Furajarea este un aspect foarte important în ferma de aici şi este un lucru făcut cu responsabilitate, avându-se în vedere sporirea calităţii producţiei. În această idee s-a optat pentru folosirea unor furaje de cea mai bună calitate şi care nu conţin adaosuri proteice de origine animală.

Unitatea de la Vaslui are implementat ISO 22000, iar dacă ţinem seama de tehnologiile folosite aici şi care se conformează normelor impuse de Uniunea Europeană ar trebui să reprezinte un model care ar trebui urmat de mulţi  avicultori.

2009, un an cu investiţii însemnate

Investiţiile însă nu s-au oprit aici, numai anul acesta valoarea lor ridicându-se la 37.862.255 lei. Perspectivele de recuperare a investiţiilor nu sunt foarte îndepărate, dacă ţinem seama că acestea au vizat scăderea cheltuielilor cu combustibilii, productivitatea ridicată, randamentul sporit şi creşterea producţiei. Despre resursele materiale folosite, domnul Şerban ne-a mărturisit că cea mai mare parte a acestora au constituit-o posibilităţile financiare proprii, dar şi sprijinul obţinut ca urmare a accesării fondurilor structurale, banii obţinuţi astfel fiind destinaţi achiziţionării de utilaje.

Flux tehnologic integrat

Ferma Simila este o unitate specializată în creşterea puilor pentru carne.

Rasele crescute aici sunt ROSS 308, cu un spor de greutate de 2.4 kg la vârsta de 39-40 zile. Odată atinsă această greutate, păsările sunt sacrificate. Ţinând cont de faptul că rentabilitatea afacerii cu puii pentru carne este condiţionată şi de termenii economici pe care le presupune abatorizarea lor, societatea Interagroaliment a încheiat un parteneriat cu SC Rom Trading Company SRL Iaşi. Motivul principal pentru această alianţă a fost acela al construirii unui abator care să deservească şi unităţii de creştere a puilor de carne de la Vaslui. Astfel, în 2006, în judeţul Iaşi este construită o unitate de sacrificare, cu o capacitate de 4.000 de capete pe oră.

Piaţa europeană, o redută care va fi cucerită

Abatorul beneficiază de implementare ISO şi de HACCP, iar în curând i se va acorda şi acreditarea prin care produsele abatorizate aici vor putea lua calea exportului către Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte exportarea producţiei de carne, acest lucru va fi posibil doar în condiţiile în care subvenţionarea în acest sens va permite producătorilor să concureze cu preţurile practicate pe piaţa Uniunii Europene.

Până când acest lucru va fi posibil, întreaga producţie este destinată pieţei interne şi pleacă spre judeţe precum Bacău, Vaslui, Iaşi, Suceava, Galaţi, Vrancea, dar şi spre Bucureşti.

Pentru livrarea producţiei către piaţa de desfacere, societatea a achiziţionat maşini speciale pentru transportul cărnii congelate şi refrigerate, şi anume şapte autoutilitare frigorifice de 3-22 tone sarcină utilă pentru carne şi cinci autocamioane specializate pentru transport pasări vii.

Perspective

Reuşitele pe care le-a obţinut în ferma de Vaslui l-au determinat pe domnul Şerban să extindă activitatea de creşterea a păsărilor. Astfel, la sfârşitul anului 2006, societatea a mai preluat şi modernizat o altă fermă avicolă din Mangalia, în cadrul căreia sunt crescuţi în condiţii optime 1.000.000 pui/serie.

Analiza economică a societăţii pune în evidenţă obţinerea unui profit de aproximativ 21.092.111 lei. Dincolo de aceste cifre, se află însă realitatea unei ferme performante care foloseşte tehnologiile cele mai moderne în domeniul creşterii păsărilor şi care se află în conformitate cu standardele UE de mediu, sanitar-veterinare, fitosanitare şi de bunăstare a animalelor.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, 16-31 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 4520֩ Comentarii

 
֠ 1.     vegetarian -- (16-December-2009 )
peste tot in lume este criticata cresterea in sistem industrial a pasarilor si animalelor. autoarea acestui articol a ramas in epoca raposatului la nivel de cunostinte - ori mult, mult mai in urma! v-ati gindit vreo secunda la viata si moartea celor 1 milion de pasari pe serie, dna redactor? sau v-a platit gros patronul ca sa-i faceti reclama, si nu vedeti mai departe de puiul din farfurie? la suferinta pasarii te duce gindul vreodata? va ginditi ca puiul, vaca, porcul are o viata ca si voi? cu asemenea jurnalisti redusi, ce sa ne miram ca si populatia e ramasa cu zeci de ani in urma?

֠ 2.     om normal -- (1-January-2010 )
pentru articole vegetarine exista o revista paralela:"lumea satului biologic " si "tratarea bolilor de cap produse de preconceptul bio"

֠ 3.     cineva -- (1-January-2010 )
Trateaza-te cu susan sau soia, prietene vegetarian! Apropo, si plantele sunt vii, stiai? Ce mai mananci ? frunze uscate, decedate ?

֠ 4.     Carnivor -- (17-February-2011 )
Evolutia a fost sustinuta de proteina de origine animala, care necesita mai putina energie pentru a fi metabolizata,.. etc!,.. citeste,.. imi imaginez cum s-ar fi ridicat Canalul dunare Marea Neagra cu o gramada de vegetarieni! :),.. apropo ai auzit de asomare!

֠ 5.     cineva -- (1-July-2011 )
Deci criticile de sterg? Dovada ca articolul este ...! Va multumesc!

֠ 6.     Administrator -- (3-July-2011 )
Atentie! Mesajele anonime si rau intentionate se vor sterge. Va rugam sa adaugati date corecte pentru ca IP-ul dvs. sa nu fie banat (blocat).

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI