Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Pasărea colibri, simbol al iubirii şi al purităţii

Haideţi să ne oprim pentru o clipă din drumul nostru fulgerător şi să privim spre mirifica natură. Dacă priviţi mai atent, o să întrezăriţi fire de magie. Sunt peste tot! În norii incandescenţi de deasupra noastră, în clipocirile argintate ale râurilor ce se zbat printre stânci, în umilul fir de iarbă ce răzbate printre uscăciuni, în rugăciunile ce se înalţă spre divinul cer. Chiar şi o legendă amerindiană ne vorbeşte despre un strop de magie ce sălăşluieşte în trupul micuţ al unei păsări minunate.

Un motiv pentru care amerindienii au atribuit păsărilor colibri puterea de a transforma plantele în leacuri pentru boli este poate şi faptul că acestea se hrănesc cu nectar. Ţinând seama de dimensiunile lor mici, păsările colibri pot fi considerate adevărate gurmande, şi asta pentru că obişnuiesc să mănânce o cantitate de hrană care cântăreşte dublu faţă de greutatea lor.

Pe cât de mică, pe atât de frumoasă

Poate părea incredibil, dar pe acest pământ trăieşte una dintre cele mai mici înaripate. Închipuiţi-vă cât de mare poate părea Terra pentru o păsărică ale cărei dimensiuni nu depăşesc 22 de centimetri lungime, iar a cărei greutate este de maximum 20 de grame. Ouăle depuse de ea sunt de dimensiunea unei boabe de fasole. Pasărea colibri, căci despre ea este vorba, face parte din familia trohilidaelor, este reprezentată de aproape 500 de specii şi poate fi întâlnită în zonele tropicale ale continentelor americane. Această vieţuitoare atât de mică, colorată în nuanţe de verde metalizat sau maro, a reuşit să stârnească fascinaţia oamenilor prin modul de viaţă şi prin frumuseţea ei aparte.

Pene înmuiate în magie

Potrivit legendelor vechilor triburi amerindiene, pasărea colibri este o vieţuitoare fermecată, un simbol al purităţii şi al iubirii. Se pare că, impresionat de frumuseţea ei gingaşă, Marele Spirit i-a dăruit puterea de a crea în potirul florilor leacuri pentru bolile trupeşti. Legenda mai spune că pasărea colibri nu apare niciodată în locurile întinate de răutate şi de urâţenie. Respectul pe care micuţa zburătoare l-a înfiripat în mintea băştinaşilor era atât de puternic, încât credeau că atingerea penelor ei le putea transmite vibraţia iubirii. Nu vă închipuiţi că din aceste considerente pasărea colibri era supusă persecutării. Dimpotrivă, era ocrotită de triburi, iar penele care erau găsite căzute erau păstrate asemeni unui lucru sfânt. Nu ştim dacă într-adevăr pasărea colibri are puterile despre care vorbeau vechii amerindieni, dar farmecul ei poate naşte încă poveşti.

Un acrobat desăvârşit

Zborul acestei păsări este cu totul inedit, atât prin rapiditatea cu care îşi mişcă aripile, cât şi prin capa­citatea de a zbura în toate direcţiile. Ba mai mult, pasărea colibri este singura din lume care poate zbura cu spatele. Din acest motiv i se mai spune şi pasărea muscă. O altă ciudăţenie nemaiîntâlnită în zborul altor păsări este că uneori lasă impresia că este pur şi simplu suspendată. Deşi pare atât de firavă, rapiditatea aripilor ei este demnă de invidiat. Specialiştii au constatat că într-o secundă dă din aripi de 70 de ori.

Mai rapidă decât un avion de vânătoare

Cercetători au acordat o atenţie deosebită masculilor. Se pare că, în perioada de împerechere, aceştia impresionează femelele prin rapiditatea cu care zboară. Pentru a putea măsura viteza lor, cercetătorii au folosit aparate de fotografiat ultra rapide, cu posibilitatea de înregistrare a 500 de cadre pe secundă. Pentru a ademeni, masculii au recurs la un şiretlic, mai exact au folosit ca momeală femele împăiate. În urma acestui experiment s-a stabilit că viteza maximă atinsă de păsările colibri, îndeosebi de masculi, este de aproape 400 de lungimi de corp pe secundă. Aşadar, o pasăre lungă de 10 cm poate zbura cu 93 km pe oră. Impresionantele lor aptitudini de zbor au făcut ca pasărea colibri să fie considerată mai rapidă decât un avion de vânătoare care, potrivit studiilor, atinge 150 de lungimi de corp pe secundă

O pasăre cu alură regală

În secolul al XIX-lea, în grădinile parfumate ale castelului ducesei Rivoli Anna Massena şi-a făcut apariţia o vieţuitoare înaripată atât de mică încât putea fi confundată cu o insectă. Frumuseţea ei a fascinat-o pe ducesă, care i-a dat numele său: pasărea colibri Anna. Aceasta este una dintre cele mai mici din familia păsărilor colibiri, având o greutate de doar 3,2 grame. Chiar mai mică decât ea este Zâna albinelor, care măsoară cel mult şase centimetri şi are o greutate de doar două grame. Zâna albinelor poate fi întâlnită doar în Cuba.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 15074֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI