Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Orient Express, din nou la Sinaia

Cel mai celebru tren al tuturor epocilor, Orient Express, a poposit zilele trecute, timp de aproape două ore, în gara din Sinaia. Luxos şi misterios, legendarul tren îşi poartă călătorii prin şapte ţări, cale de peste 3.000 de kilometri. Toţi sunt fascinaţi de această inedită aventură şi spun că este o adevărată şansă – bravo lor! – să mergi cu Orient Express.

Poftiţi în vagoane!

Conform tradiţiei, trenul Orient Express opreşte în gara din Sinaia în fiecare an, în acorduri de fanfară. Toată lumea bună a oraşului Sinaia şi a Prahovei are grijă să fie prezentă pe peron, la oprire. Se spune că, atunci când a sosit prima dată în oraşul denumit odinioară „Perla Carpaţilor“, regele Carol I a oprit trenul şi i-a invitat pe toţi călătorii aflaţi în vagoane la Castelul Peleş.

Şi, an de an, de atunci, când trece Orient Express-ul, călătorii fac o vizită la palat. Aşa că obiceiul împământenit s-a repetat şi la acest moment al adăstării. Turiştii români aflaţi în gara din Sinaia au fost bucuroşi şi uimiţi de apariţia istoricului tren şi, care mai de care, au imortalizat momentul.

Trenul Orient Express are o capacitate de 100 de locuri în 15 vagoane. Chiar dacă o călătorie costă cel puţin cinci mii de euro, toate locurile sunt ocupate. În timpul excursiei, călătorii au la dispoziţie trei restaurante – „Oriental“, „Steaua Nordului“ şi „Coasta de Azur“, fiecare cu alt fel de specific. Preţurile, cel puţin după cum spun pasagerii trenului, nu sunt foarte mari. Somonul afumat costă, de exemplu, într-unul din aceste restaurante, 40 de euro, iar o salată de fructe cu şerbet 12 euro.

În tren este amenajat şi un butic, de unde călătorii pot cumpăra amintiri cu inscripţia „ORIENT EXPRESS“. De aici nu lipseşte, bine­înţeles, celebrul şi apreciatul roman al Aghatei Christie, „Crima din Orient Express“. Şi mulţi, ca să înnoade şi mai mult misterul cu aventura, cumpără cartea şi încearcă să o citească, pe durata călătoriei, la intensitate maximă. Excursia durează şapte zile, se pleacă de la Paris şi punctul terminus este la Istanbul. Miguel de Lacerda, managerul trenului Orient Express, spune că este o mare plăcere să facă, o dată pe an, un aşa voiaj.

„Este o călătorie de prestigiu, care se bucură, mereu, de mult succes. Sunt locuri minu­na­te prin care se trece. Şi acesta este cel mai frumos tren din lume. Este regele trenurilor şi, în acelaşi timp, un tren pentru regi.“
Faimosul tren european, denumit şi trenul epocii frumoase, a fost pus în circu­laţie la 5 iunie 1883. În timpul regimului comunist, trenul Orient Express nu a circulat prin România, fiind interzis. Din anul 1998 acesta şi-a reluat traseul Paris-Istanbul, cu oprire în Sinaia şi Bucureşti.

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 629



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI