Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Odată cu viţa-de-vie, „cresc“ şi bolile: cum le combatem?

De regulă, tratamentele pentru combaterea bolilor se fac preventiv, iar cele împotriva dăunătorilor, la semnalarea atacului. În acest sens, se impune realizarea unor controale riguroase, care să dea posibilitatea semnalării riscului de apariţie a infecţiilor la boli şi de utilizare a pragurilor de dăunare la dăunători.

Strategia tratamentelor

Referitor la dăunători, aplicarea tratamentelor nu trebuie făcută în mod sistematic şi generalizat, deoarece s-a dovedit că invaziile de acarieni, ţigărari, tripşi, cotari, molii, păduchi lânoşi, ţestoşi şi omidă păroasă sunt întotdeauna localizate pe ţesuturi limitate, uneori în cadrul aceleiaşi parcele.

O strategie a tratamentelor împotriva bolilor viţei-de-vie trebuie să ţină seama de perioadele de risc legate de: receptivitatea plantei, de ciclul biologic al parazitului, de condiţiile climatice, de modul de acţiune a fungicidului.

Tratamentele împotriva manei nu se aplică în special pe vreme de ploaie, ceaţă, asociate cu temperaturi ridicate, ţinând seama că operaţiunea trebuie terminată, chiar dacă în restul plantaţiei nu este necesar. Sunt ani cu invazii în masă (anii ploioşi), iar infecţiile secundare repetate sunt purtate la distanţe considerabil de mari.

Împotriva făinării viţei-de-vie se aplică tratamente ceva mai timpuriu, încă din faza de 3-4 frunzuliţe (cu aproximativ 10 zile înaintea primului tratament pentru mană), cu unul din produsele: Polisulfură de calciu 1,5kg/ha, Karathane LC 0,5 l/ha.
O posibilă schemă chimică

În rândurile ce urmează, vă prezentăm o schemă prezumtivă de tratament, în care sunt folosite două produse sistemice pentru fazele de înainte de înflorit şi după înflorit, care de altfel combat ambele boli: mană şi făinare.

Tratamente prezumtive

- La apariţia frunzuliţelor, combaterea se poate face cu Polisulfură de Calciu 9 kg/ha în 600 l de soluţie (apă) sau Karathane LC 0,05%, până la 15 mai (inhibă acarienii şi combate făinarea).

- Primul tratament pentru mană şi făinare se efectuează înainte de înflorit, până la 5 iunie, cu produsul ECLAIR 49 WG 0,05 SAU 0,5 kg/ha în 1.000 l de apă/ha; combate ambele boli.

- Tratamentul II pentru mană şi făinare, după înflorit, se execută cu produsul QUADRIS 0,75 l/ha în 1.000 litri/ha; combate ambele boli.
Dacă sunt şi dăunători-molie, omidă, păduchi lânoşi şi ţestoşi se va adăuga şi KARATHE 0,025%.

– perioada: 10-17 iunie.

- Tratamentul III pentru mană şi făinare – la creşterea boabelor – se efectuează cu FUNGURANOH 50 WP 2 kg/ha în 1.000 litri apă, în combaterea manei şi Microthiol 0,4%, împotriva făinării.
- Tratamentul IV- mana: GALBEN - 2 kg/ha sau Vandozeb
2 kg/ha; făinare:
Sulf muiabil 0,4%, Vectra 0,25 l/ha sau Kumulus 3kg/ha.

– după 1 iulie - 10 iulie.

- Tratamentul V - mana CUSO 40,8% şi Sulf muiabil 0,4%.
- Tratamentul VI - făinare: Sulf pulbere 30 kg/ha şi pentru mucegai se foloseşte TOPSIN 1,2 kg/ha, iar lucrarea se execută după 10 august.

Alegerea produselor depinde şi de condiţiile meteorologice; uneori se poate renunţa la un tratament sau la o substanţă din amestecuri, iar dacă sunt dăunători se pot adăuga insecticide.

Ing. Georgeta CEPOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.10, 16-31 MAI 2009

Vizualizari: 29307



֩ Comentarii

 
֠ 1.     frant -- (15-February-2010 )
Excelent!va rog daca se poate sa mai reveniti cu alte articole .Eu sunt incepatoare asa ca mi-ar prinde foarte bine mii de multumiri

֠ 2.     stelian -- (13-June-2010 )
Va felicit ca impartasiti cunostintele d-voastra de specialist si cu pasionatii de viticultura. Ne-ar intersa daca aveti informatii despre tratamentele vitei-de-vie pe cale BIO.Va multumesc!

֠ 3.     mihai -- (16-June-2010 )
BRAVO

֠ 4.     COMAN CRINA -- (23-June-2010 )
FELICITARI PENTRU INITIATIVĂ. CE FACEM AT. CAND ATACUL DE FAINARE ESTE PUTERNIC, NU CEDEAZA LA TRATAMENT, DESI AU FOST APLICATE TRATAMENTE SUPLIMENTARE PENTRU COMBATERE.

֠ 5.     nagy anica -- (9-July-2010 )
avem vita de vie soiul bianca si perla de zoro ori cate tratamente ii aplicam de paianjenul rosu sau comun nu-l putem distruge.cu ce acaracid il putem combatem? Va multumim.

֠ 6.     Costica -- (8-August-2010 )
Am o mica potgorie cu vita de vie nobila pinot noir Merlot, Muscat de Hamburg, Victoria si mi s-a imbolnavit cu cancer bacterian. Ce tratament se recomanda sau exista solutii?

֠ 7.     soso -- (10-May-2011 )
pai din cate stiu eu singurul tratament inpotriva cancerului bacterian este scoaterea corzilor si arderea lor sau ai putea sa mergi pe sistem semiinalt cu 2 tulpini si o data la 4 ani sa itzi regenerezi o tulpina dintre cele doua dar trebuie sa itzi lasi cep de sigurantza asa via o mai duce

֠ 8.     valentin b -- (28-May-2011 )
sant incepaor si am plantatie noua .nu stiu cand trebuie si cu ce sa aplic primul tratament.mentionez ca abia au iesit 3-4 frunzulite .va multumesc,

֠ 9.     DORIN -- (27-January-2015 )
Vreau sa stiu, daca sunteti amabili,-un raspuns la urmatoarea intrebare- Zeama bordeleza si sulful muiabil pot fi aplicate simultan in amestec impotriva manei si a fainarii ?

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI