Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni care nu vor să renunţe la speranţă

Marius Boroi este administratorul uneia din puţinele ferme ecologice de legume din judeţul Constanţa. Are 24 de ani, este din comuna Grădina, un loc de unde tinerii pleacă de cum fac aripi, adulţii sunt supăraţi de viaţa plină de surprize pe care o trăiesc de vreo douăzeci de ani încoace, iar bătrânii, prin minunata credinţă în Dumnezeu, nu au renunţat la speranţă. Ei sunt cei care păstrea­ză rânduiala satului.

În acest loc, în ziua când a terminat liceul, a spus părinţilor că doreşte să se facă agricultor. Tatăl nici nu a vrut să audă de asta. S-a îmbarcat pe o navă şi a plecat în lume să facă rost de bani. Tot ce a câştigat a investit într-o firmă de comercializare a aparatelor de aer condiţionat. Între timp, tatăl lui a murit. Marius şi fratele lui mai mic au rămas să aibă grijă de mama lor. Iar de toţi trei au avut şi au grijă, ocrotindu-i clipă de clipă, bunicii, oameni respectaţi de tot satul.

Desprinderea de mizerie

Aceasta este povestea de viaţă. Din acest punct Marius Boroi şi-a luat destinul pe umeri şi s-a apucat de agricultură.

Bunicii l-au încurajat şi i-au garantat că, dacă lucrezi pământul corect, dacă eşti cinstit cu tine în primul rând, reuşeşti. Fratele mai mic i-a spus că îl ajută necondi­ţionat, acolo unde este nevoie de muncă necalificată. Prietenii din copilărie s-au oferit să îi fie alături. Ba au venit şi vecinii, prieteni de o viaţă ai părinţilor şi ai bunicilor. Pur şi simplu a fost un moment când dorinţa tânărului de 24 de ani de a munci pământul a fost privită şi primită cu respect.

Bogăţia care va veni

A început să studieze, să se documenteze cum să facă o fermă ecologică de legume. Când a ştiut exact ce vrea să facă s-a înscris la Facultatea de Agronomie şi apoi în Asociaţia Română pentru Agricultură Durabilă. Terenul de 4.500 mp pentru fermă l-a primit de la bunici. Este chiar în faţa casei lor. Soiuri de elită de hibrizi de tomate, sisteme de irigaţii prin picurare, sisteme moderne de monitorizare şi combatere a insectelor, iată investiţia iniţială pentru ferma lui Marius Boroi. A cumpărat totul cu banii lui. Încercarea de a accesa prin SAPARD 160 de mii de euro pentru o seră şi o maşină de transportat legume s-a încheiat printr-o cheltuială enormă şi nu a reuşit nimic. Nu s-a descu­rajat şi, exact cu un an în urmă, a participat la o expoziţie IndAgra.

A discutat cu reprezentanţii firmelor de specialitate, le-a cerut sfatul. Toţi i-au atras atenţia că, dacă nu are un sprijin financiar puternic, nu v-a reuşi nimic. Norocul i-a surâs, pentru că un distribuitor de sisteme de irigaţii i-a vândut un pont: să meargă la Ciolpani, la UNISEM, pentru că acolo se vând sere la mâna a doua. A cumpărat serele şi, împreună cu prietenii, le-a instalat. Paralel cu montajul făcea răsaduri, semăna, totul din dorinţa de a prinde măcar un ciclu de cultură ca să amortizeze cheltuielile.

Astăzi este mulţumit de ceea ce a realizat. Vinde cam o jumătate de tonă pe săptămână. Practic nu face faţă la câte cerinţe are. Zâmbind, mi-a spus că acum firma de montare a aerului condiţionat prin care a câştigat bani să finanţeze serele nu mai merge şi o ţine cu bani de la fermă. Este bucuros şi decis să extindă spaţiile protejate (1.300 mp) pentru că afacerea este de viitor. Aşa cum viitorul acestui tânără de 24 de ani este sigur.

Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23 (100) 1-15 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 1974֩ Comentarii

 
֠ 1.     Adrian -- (30-November-2011 )
Daca este interesat sa isi promoveze produsele in Germania sau pe alte piete din europa sau daca vrea sa intre contact cu alti producatori , clienti , furnizori , sa ma contacteze si ii voi da mai multe detalii. Piata pentru produsele organice ( bio) este foarte mare in europa si promovarea lor trebuie sa se faca la targuri de profil. E-mail: biuskorb@yahoo.de

֠ 2.     ana maria -- (30-November-2011 )
Buna ziua, Am vazut povestea lui Marius aseara la Romania Te Iubesc. As fi interesata sa cumpar produse bio. Are de vanzare sau comercializeaza doar rasaduri? Multumesc, Ana Maria

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI