Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Oameni de nota... 10 - Omul responsabil cu progresul genetic

Numele său este Aurel Mircea Roman şi conduce una dintre cele mai performante instituţii zootehnice din Europa. Misiunea sa profesională se rezumă la infuzia materialului genetic în domeniul creşterii bovinelor. Produsul pe care îl realizează la SC SEMTEST – BVN Târgu-Mureş este unul dintre cele mai performante în Europa. Face acest lucru de 10 ani sub licenţă şi gestiune germană, iar munca sa este cu adevărat una nemţească.

Dl Roman participă la această acţiune, în primul rând, în calitate de profesionist, întrucât munca sa este una de esenţă ştiinţifică. Sarcina cea mai grea se află însă în planul activităţii practice, mai ales manageriale. Până a intra în intimitatea activităţii SEMTEST-ului de la Târgu-Mureş, trebuie precizat că aceasta este la ora actuală singura instituţie din România capabilă să asigure materialul genetic pentru ameliorarea efectivelor de bovine, în special a celor din rasa Simmental.

„Aşa cum spuneam, precizează dl Roman, depozitul de tauri de la Târgu-Mureş este profilat pe ameliorarea rasei Simmental. Mai ales de la acreditarea sa la nivel european, aici se lucrează în mod profesional pentru ameliorarea altor două rase de taurine: Bruna şi Holstein. Fapt este că, în ordinea valorii genetice, 5 din primii 50 de tauri din Europa se află la Târgu-Mureş. La Brună avem deja al patrulea taur din Europa.“

În depozitul de la Târgu-Mureş se cresc astăzi 180 de tauri, ei producând anual 600.000 doze de material seminal, din care 150.000 sunt exportate mai ales în Germania, Austria, Suedia, Croaţia, Bosnia Herţegovina, Irak. Sunt în curs tratativele cu China, fapt ce ar putea schimba actuala strategie de dezvoltare a SEMTEST-ului. În anul de referinţă 2010, SEMTEST Târgu-Mureş participă cu aproape 40% la procesul de însămânţare artificială a bovinelor din România. În cazul Bălţatei acest procent este de 80%. Aducând în discuţie valoarea genetică a exemplarelor crescute aici, este de precizat că 12% din taurii folosiţi în procesul de ameliorare a bovinelor în Germania şi Austria se află la SEMTEST Târgu-Mureş.

Pentru a avea o imagine reală a acestui „tezaur“ vom arăta doar că valoarea celui mai bun taur din Europa depăşeşte 1,5 milioane de euro. Taurul Endo, crescut la Târgu-Mureş, este cotat la un milion de euro. Aceste exemplare nu au însă valoare de piaţă pentru simplul motiv că nu se vând. Cel care a reuşit să aibă un depozit de tauri face afaceri nu cu animalele, ci cu produsul acestora. La Târgu-Mureş, de la un taur valoros se vinde într-o săptămână material seminal în sumă de 20.000-30.000 de euro.

Între calea americană şi cea europeană

În discuţie se află cele două mari direcţii de ameliorare genetică. Americanii merg pe ideea unor performanţe productive imediate, exploatând la maximum animalele. Francezii par mai prudenţi, optând pentru o soluţie de exploatare de durată medie. Făcând o paralelă între aceste două direcţii şi realităţile zootehniei româneşti, dl Roman rămâne la părerea că pentru noi cea mai bună soluţie ar fi rasa mixtă lapte - carne. Cel puţin pe termen mediu, până când vom depăşi declinul zootehnic.

Forţa factorului uman

Încercând să explice miracolul prosperităţii instituţiei pe care o conduce, directorul Aurel Mircea Roman face mereu trimitere la calitatea factorului uman. Meritul său este acela de a fi adunat în jur valori profesionale care şi-au dovedit calitatea prin performanţe. Ce-i drept, el a avut şi şansa de a se desprinde din haosul în care se zbate zootehnia românească. Pentru ei, ce a fost greu a trecut. Greul cel mare urmează de acum, când ştiinţa genetică pune în faţa lor unele probleme a căror soluţionare nu va fi uşoară.

I. BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 13, 1-15 IULIE 2010

Vizualizari: 927



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI