Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni care au făcut istorie
Profesorul Oprea Parpală

Studenţii săi, precum şi cei cărora le-a îndrumat lucrările de doctorat, de-a lungul vremurilor trecute, îl socotesc ca fiind părintele economiei agrare moderne. Nici până la el şi nici după nu s-a ridicat o personalitate profesională atât de puternică în abordarea teoretică a acestei ştiinţe stăpânite astăzi doar de puţinii economişti din afara ASE-ului şi de studenţii săi.

Profesorul Parpală a fost un dascăl ideal pentru studenţii inteligenţi şi dificil pentru cei neputincioşi. La el examenele nu se reduceau la subiectele de pe bilet, ci reprezentau o adevărată incursiune în lumea ştiinţei economice agrare.

Exigenţa sa a deranjat pleava studenţimii, dar a dat încredere celor capabili şi dornici să-i calce pe urme. Dovadă şi numărul mare dintre studenţii săi care au deţinut şi deţin astăzi cheia succesului economic în unităţile pe care le conduc din punct de vedere contabil şi financiar.
Profesorul Parpală a şlefuit, mai ales, valori umane care au ocupat sau deţin în prezent poziţii intelectuale înalte atât în mediul universitar, cât şi economic.

Discipolii săi sunt nu numai studenţii de excepţie, ci şi intelectuali de cea mai înaltă clasă. Dacă ar fi să-i enumerăm, atunci în mod obligatoriu ar trebui să începem cu doamna Letiţia Zahin, cea mai titrată personalitate a zilelor noastre în materie de ideologie a economiei egrare, cu foştii săi studenţi aflaţi la conducerea Facultăţii de Economie Agrară şi Alimentaţie: Victor Manole, Radu Voicu, Gheorghe Iosif.

Cei care le-au urmat în ştiinţele teoretice ale cercetării activează în staff-urile celor mai reprezentative institute de cercetări economice din România, ne referim concret la Filon Teodoroiu şi Constantin Ciutacu, lor adăugându-se oameni de ştiinţă din institutele şi staţiunile de cercetări agricole din ţară.

Deviza sa: Profesionalism şi demnitate!

Neoreformatorii de după revoluţie, de fapt scursurile intelectuale din jurul său, aveau să-i pregătească Profesorului o ieşire ce i-a zdruncinat definitiv sănătatea. El, care în zile grele ale comunismului a avut curajul să iasă în public pentru a infirma teza cu privire la alimentaţie şi funcţionarea modelelor de gestionare proclamate de autorii Noii Revoluţii Agrare, a fost catalogat drept colaboraţionist. De către cine? Chiar de către unii din colaboratorii săi pe care i-a tolerat şi susţinut înainte de 1990. Denigrarea a însemnat începutul sfârşitului existenţei sale profesionale şi fizice.

Cel mai mare economist agrar al ultimilor 50 de ani n-a avut onoarea de a intra în rândul academicienilor agrari. Cei care-l cunoaştem spunem că Profesorul era prea deştept şi incomod pentru letargia ştiinţifică ce domina Secţia de Economie Agrară a Academiei de Ştiinţe Agricole. Ce-i drept, a avut şi el partea lui de vină, dar aceasta îşi selectează valorile nu în funcţie de calităţile ce ţin de un anumit comportament, ci după operele ştiinţifice ale celor care o compun.

Un om de mare cultură

Pe cât era de profund ca om de ştiinţă, Oprea Parpală strălucea şi ca om de cultură. Lecţiile sale de Economie şi politică agrară erau în acelaşi timp lecţii de filozofie şi istorie a economiei naţionale.

Conştient de valoarea sa, profesorul era un om de o mândrie ascunsă, care în exterior se manifesta prin ironie atunci când avea să înfrunte impostura.
A fost adeseori trădat în viaţa profesională, dar în cea particulară a avut fericirea de a avea alături o fiinţă cu o voinţă de fier şi un caracter ce ne duce cu gândul la femeile care au orânduit viaţa multor familii cu valoare de simbol.

Retras departe de lumea dezlănţuită şi nedreaptă, Profesorul s-a stins din viaţă în anul 2003.

Iosif POP, Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 1644֩ Comentarii

 
֠ 1.     rodica parpala -- (17-January-2012 )
Oprea Parpala a fos si va ramane pentru mine un om foarte inteligent dar mai ales unchiul meu mult admirat.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI