Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

O viaţă închinată horticulturii

La sfârşitul lunii septembrie, secţia de Horticultură a ASAS, împreună cu Societatea Română a Horticultorilor, a organizat o festivitate dedicată aniversării a trei personalităţi care şi-au închinat viaţa horticulturii. Este vorba despre dr. ing Mircea Botez, care a împlinit 90 de ani, precum şi despre colegii săi de breaslă, dr. ing. Gheorghe Nicolae Bernaz şi ing. Doru Vasilescu, ambii sărbătorind onorabila vârstă de 75 de ani.

Manifestarea a constituit un bun prilej de a enumera câteva realizări din viaţa sărbătoriţilor, care au fost evocate de către alte personalităţi din horticultură, cum sunt prof. dr. Nicoale Ştefan, prof dr. Mihai Iancu, prof. dr. Gheorghe Glăman şi alţii. 

Părintele caisului şi arbuştilor fructiferi

De-a lungul existenţei sale profesionale, Mircea Botez a contribuit atât la identificarea zonelor favorabile pentru cultura caisului, la îmbunătăţirea sortimentului şi a portaltoilor, cât şi la stabilirea unor măsuri agrotehnice pentru această specie.

A urmat apoi perioada ştiinţifică desfăşurată la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă  Piteşti-Mărăcineni, unde a contribuit la formarea unui colectiv numeros şi foarte valoros de specialiste care au activat în toate staţiunile de cercetare pomicolă din ţară.

De aceea, despre Mircea Botez se poate spune că a fost părintele multor dintre horticultorii de astăzi, specialişti alături de care a abordat un vast program de cercetare ce a avut ca direcţie principală cultura arbuştilor fructiferi. Realizările sale au stat la baza fundamentării şi realizării programului naţional de plantare a arbuştilor fructiferi şi în special a căpşunului în România.

Un drum profesional sinuos

Gheorghe-Nicolae Bernaz s-a născut într-o familie de universitari, având în ascendenţă personalităţi deosebit de preţuite la vremea lor. „Calea realizării sale profesionale a urmat un traseu sinuos, fiind presărată cu numeroase popasuri, unele dorite, altele impuse din motive străine propriilor sale dorinţe“, spune ing. Mihai Macici. A debutat ca cercetător la Staţiunea Viticolă Murfatlar-Constanţa, trecând apoi pe la punctul experimental Greaca-Giurgiu şi urmând secţia de şampanie Azuga-Prahova.

Este transferat forţat la Secţia Vin Spumos din Capitală, unde aduce un aport semnificativ în modernizarea fluxului tehnologic şi la îmbunătăţirea calităţii produsului finit. Pe parcursul vieţii sale are multe momente de cumpănă în care este nevoit să o ia de la zero, obţinând contrar părerii tuturor specialiştilor realizări remarcabile în producerea materialului săditor viticol în condiţii de pionierat. Are de asemenea un rol decisiv pe plan naţional în problemele erbicidării şi modernizării viilor. 

Continuatorul unei tradiţii seculare

Despre Doru Vasilescu, numit Harry de către cunoscuţi, se poate spune că s-a născut cu meseria aleasă. Astăzi, la Otopeni, duce mai departe tradiţia unei familii de florari care au început în urmă cu 119 ani, la Codlea, „să brodeze vise şi flori, flori şi vise“, aşa cum mărturiseşte el. Absolvent al gimnaziului din Codlea, îndrăgostit de flori şi de munca din seră, Harry Vasilescu urmează Şcoala tehnică Horticolă de la Curtea de Argeş.

Pecetea de burghez îl urmăreşte din momentul în care se înscrie la Facultatea de Horticultură din Bucureşti, de unde va fi exclus în anul II. A lucrat timp de 11 ani ca şef de şantier responsabil cu amenajările verzi de pe litoral pentru ca, reîntors în Capitală, să reia cursurile facultăţii, rămasă una dintre marile sale neîmpliniri. Şi astăzi pe „domnul florilor“ îl găsim tot în seră, acolo unde practică meseria pe care o înţelege şi o iubeşte.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 1166



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI