Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

O reuşită care trebuie să ne dea de gândit

O vorbă veche românească spune că toamna se numără bobocii şi pentru a face această evaluare îl am de această dată alături de mine pe omul care cunoaşte bine satul şi agricultura românească şi nu numai a noastră, ci şi a lumii. Este vorba de domnul Ion Banu, director, editor general al revistei Lumea Satului.

– Nu putem să discutăm de sat, locul unde mulţi susţin că nu se mai întâmplă nimic, fără să aducem în prim-plan agricultura românească. Iată că a fost nevoie de o vară ca aceea din 2011 ca să se demonstreze încă o dată ce forţă se află concentrată în spaţiul rural.

– Da, din fericire avem un an cu producţii bune şi asta nu poate decât să bucure atât agricultorii cât şi consumatorii şi, de ce nu, guvernanţii, pentru că în aceste condiţii aportul agriculturii la bugetul naţional este consistent. Asta comparativ cu ce s-a întâmplat în anii trecuţi, mulţi dintre ei fiind bântuiţi de o secetă cumplită, după cum ştim. Eu sper ca acest an să capitalizeze serios agricultorii astfel încât să poată porni din nou la drum, cu dreptul. Sigur că ne bucurăm de rezultatele agriculturii în condiţiile unui an favorabil din punct de vedere agrometeorologic.

Dar să nu uităm că în România ultimelor decenii şapte ani din zece, din păcate, sunt secetoşi. Asta ar trebui să dea de gândit foarte serios şi nu întâmplător eu amintesc ori de câte ori am ocazia de necesitatea reevaluării şi reorganizării sistemelor de irigaţie. Se vorbeşte de 3,5 milioane de hectare care au fost amenajate pentru irigaţii şi dacă măcar 3 milioane ar reintra în circuit cred că am face uşor faţă şi asta chiar în condiţii de secetă severă.

Cu atât mai mult cu cât ca urmare a programelor de finanţare din fonduri europene agricultura a fost destul de bine dotată din punct de vedere tehnic. Trebuie spus că şi acest fapt a contribuit mult la rezultatele bune obţinute în acest an. Dar folosesc şi acest prilej pentru a îndemna la a se face şi mai mult pentru absorbţia acestor fonduri.

Un pas înainte, doi înapoi…

– Cum spune o altă vorbă românească, cu o floare nu se face primăvară. Avem zone unde se irigă cu picătura, avem sisteme în marile exploataţii care funcţionează impecabil.

– Din nefericire, acestea se ridică la nivel naţional la cca 400-500 mii ha. Din 3,5 milioane ha cred că este mult prea puţin, de asta spun că trebuie să se facă mult mai mult în acest sens (…). Dacă aceste sisteme de irigaţii ar fi fost menţinute în funcţiune, modernizate în timp şi găsite soluţii de eficientizare a lor, astăzi lucrurile ar fi stat altfel. Sigur că foarte multe staţii de punere sub presiune sunt mari consumatoare de energie în momentul de faţă. Dar, vedeţi, natura ne-a hărăzit cu o bogată reţea hidrografică, am putea folosi acest enorm avantaj pe care îl avem, să realizăm – aşa cum se începuse până înainte de ’89 – lacuri de acumulare de unde apa poate fi folosită şi pentru producere de energie, dar şi pentru irigaţii prin cădere.

Apoi sigur că nu mai putem vorbi de conducte îngropate care sunt foarte costisitoare, ci de aripi moderne şi de irigaţii prin picurare. Sunt ţări în lumea asta cu un regim hidric absolut deficitar unde plouă din şase în şase luni, dar care fac producţii-record irigând prin picurare. Astfel fac şi economie de apă, dar şi de energie electrică pentru că prin acest sistem se consumă exact atât cât îi trebuie plantei. Este mult de lucru pentru că, vedeţi, avem noi, românii, un talent de a bate pasul pe loc, de a nu înainta deloc. Parcă facem un pas înainte şi doi înapoi.

Sigur că se conturează un program pe termen mediu şi lung, la care se lucrează şi la preşedinţie şi la minister, dar nu ştiu dacă el este agreat de toate forţele politice pentru că imediat ce se schimbă guver­narea, cei care urmează la conducere vin cu alte puncte de vedere doar de dragul de a arăta că celălalt nu a făcut bine.

Performanţe subapreciate

– Am putea să completăm cu sugestia că ministerele trebuie să fie conduse de specialişti şi nu de politicieni. Cred că politicul, atunci când ia o decizie, trebuie să aibă în vedere sfaturile specialiştilor pentru că cei din agricultură au o experienţă şi ea este tezaurizată în rezultatele cercetării ştiinţifice româneşti.

– Dacă agricultura funcţionează la parametrii despre care vorbeam şi are încă rezultatele pe care le are, acest fapt se datorează şi cercetătorilor cu ceva ani vechime care încă mai lucrează în sistem mai mult din pasiune. Din păcate, puţini din generaţia mai tânără au reuşit să obţină cele mai bune rezultate. Dar cercetarea a avut şi are în continuare un mare handicap, chiar dacă acum a fost promovată o lege care să zicem că îi favorizează. Ei, funcţionând cu capital de stat, nu au avut acces la programele europene şi nu s-au putut dota. Ceea ce este foarte grav, pentru că cercetarea românească a dovedit întotdeauna performanţă prin soiurile şi hibrizii obţinuţi. Dar s-a neglijat mult acest aspect al cercetării şi cercetătorilor, al promovării rezultatelor muncii lor, motiv pentru care nici tinerii absolvenţi, chiar şi cei mai buni, nu prea aspiră să intre în acest domeniu.

– Se spune că cea mai importantă investiţie este în oameni, dar în realitate nu se întâmplă deloc aşa. La noi însă, dacă ar fi să exemplificăm, un profesor are un salariu de mizerie şi, în acelaşi timp, respectul care i se arată este unul de margine.

– Este adevărat, nici profesorii şi nici elevii nu sunt suficient de motivaţi să realizeze un învăţământ de calitate şi o pregătire pe măsură, motiv pentru care, după ieşirea de pe băncile şcolilor, mulţi eşuează. E nevoie de carte, de informaţie, de cunoştinţe ca să ai siguranţa că vei reuşi în viaţă. Faptul că mulţi cred că reuşesc doar dacă au bani nu cred că va avea prea mulţi sorţi de izbândă. Viaţa va dovedi că, „dacă ai carte, ai parte!“. Aşadar cred că se impune mai mare preocu­pare faţă de învăţământ şi dascăli, faţă de sistem în general.

Gheorghe VERMAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2011

Vizualizari: 696



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI