Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

O nouă fermă de vaci la standarde europene

Agroind Focşani, cu sediul la Doaga (Vrancea), a inaugurat recent o fermă de vaci la standarde occidentale, realizată cu fonduri europene. Investiţia, în valoare de peste 2 milioane de euro, a fost realizată prin Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole. Este compusă, în principal, dintr-un grajd modern pentru 350 de vaci şi dintr-o instalaţie de muls de ultimă generaţie (DeLaval – Suedia).

Istoria apropiată, acumulări şi plata datoriilor

De la Petrică Azoiţei, directorul general al Agroind Focșani, am aflat că societatea s-a înființat pe 16 mai 1991. Este axată pe producţia de lapte, carne, juninci și cereale. Există și o fermă vegetală cu aproximativ 700 ha de teren dotat cu sisteme de irigaţii, modernizat şi retehnologizat, la care se vor adăuga 300-350 ha în arendă, care vor putea fi irigate cu instalații mobile. Sistemul de irigaţii a fost realizat prin Măsura 125. De asemenea, exploataţia include şi
25 ha cu liziere de protecție și o fabrică de nutrețuri combinate.

Ferma de vaci din rasa Holstein are 750 de capete, dintre care 350 de vaci mulgătoare, cu o producţie medie de 25 l/cap.

Ferma de porci numără 3.000 de exemplare, cu o producţie medie anuală de 210 t de carne.
„Eu am preluat activitatea, la 4 ani de la privatizare, respectiv în 1995, cu o datorie de circa 15 miliarde de lei, dobânda fiind de 150%. Am scăpat de datorie abia după 10 ani“, a menționat Azoiței.

Din 1991 până în prezent, acţionarii nu au primit dividende sau alte venituri, pentru că toate beneficiile au fost folosite pentru lichidarea datoriilor și modernizarea societății.

„Valoarea primită de la Comunitatea Europeană, pentru acest grajd, este aproximativ egală cu dobânda, comisioanele și fluctuația euro pe care le plătim în cei 10 ani, perioada de împrumut a creditului“, a precizat directorul general.

Investiţii de milioane de euro

Petrică Azoiţei a spus că, pentru a realiza aceste investiţii, a primit ajutor substanțial de la firma Danone, beneficiara laptelui obținut în fermă, în sensul că împrumutul a fost acordat fără dobândă. Aceeaşi companie i-a acordat şi consultanță lunară, precum și documentaţia cu privire la igiena laptelui.

Alți bani, 800.000 de euro, au fost accesați prin SAPARD, cu care au fost achiziționate tractoare, pluguri, o presă, o semănătoare, cultivatoare, o bucătărie furajeră și o linie pentru furajarea porcilor.

Printre invitați la inaugurare s-au aflat Excelența sa Anders Bengtcen, ambasadorul Regatului Suediei la București, Sorin Chelmu, secretar general adjunct la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Rădulescu, proaspăt parlamentar, fost până de curând secretar de stat la MADR, și Ion Oprea, prefectul județului Vrancea, reprezentanți ai administrației publice locale, fermieri și mulți alții.

În plus, pentru OUAI a fost realizat un proiect finanțat de Banca Mondială întocmit pentru o stație de irigat.

„Avem în derulare un proiect pe Măsura 125. Investiția este de aproximativ 1 milion de euro, bani cu care vrem să modernizăm și să reabilităm Sistemul de irigaţii Doaga“, a afirmat Azoiței.
În perspectivă

Conducerea Agroind Focșani și-a propus să mai construiască încă un grajd, tot pentru 350 de vaci, în paralel cu cel inaugurat.

În curând va începe etapa „verde“. Aceasta vizează amplasarea unui câmp cu turbine eoliene, ridicarea unei instalații de biogaz și montarea unor celule fotovoltaice pe 2-3 ha, lângă fermă. De asemenea, se dorește înființarea unei ferme de îngrășare a taurinelor, cu 200 de capete, din rasele Limousine şi Charolaise. Modernizarea fermei de porci, prin extindere pe o suprafaţă de 1-2 ha, face şi ea parte din proiectele de viitor.

Nu în ultimul rând, se vor construi depozite de cereale cu o capacitate de 700-800 t și se vor împăduri 15-20 ha pe Valea Siretului.

„Toate le-am putea realiza în 2 ani, dar nu mai avem cu ce garanta, decât cu persoanele noastre pe care banca nu le ia în calcul“, a glumit directorul general.
Domnia sa a adăugat că, în ultimii 10 ani, Agroind Focșani a primit opt diplome cu locul I la calitatea laptelui livrat.

„În România se poate face agricultură la standarde europene, iar inaugurarea de astăzi dovedeşte acest lucru. Doar că e nevoie de înțelegere din partea partenerilor de afaceri, de ajutor din partea statului și de foarte multă voinţă. În cazul nostru, toate acestea au funcţionat și au dus la un rezultat bun“, a conchis Azoiței.

Cuvântul specialistului

După ce invitații au vizitat grajdul și instalația de muls, am stat de vorbă cu Costel Caraș, președintele Asociației Crescătorilor de Taurine Holstein Ro Ilfov, pentru a afla opinia unui specialist în domeniu.

„Din punct de vedere constructiv, grajdul este excepțional. Structura de rezistență este elegantă, iar spațiul este mare și bine ventilat. Însă am o mică obiecție personală referitoare la patul de nisip pe care stau vacile, care nu oferă suficient confort.

Instalația de muls este de ultimă generație, cu un sistem paralel care asigură un muls foarte rapid. Adică o serie de vaci iese și imediat intră altă serie. La 2 x 12 pot fi mulse ușor 350 de vaci, în două ore și jumătate“, a spus Caraș.

– În străinătate, pe lângă grajduri, vacile beneficiază și de pășuni. La noi, pășunatul a dispărut în fermele intensive. Ce influențe poate avea acest lucru?

– Trăim într-o țară în care, dacă vacile ar fi lăsate să pască pe o pajiște împrejmuită, până a doua zi, ar dispărea și gardul, și vacile. Pe de altă parte, sigur, cel mai bun sistem de creștere impune ca vacile să stea pe o pășune, unde există mulți factori care le ajută. După consumul de iarbă proaspătă, seara, li se poate da și hrană concentrată. Menționez că rasa Holstein se pretează la sistemul intensiv, nefiind foarte pretențioasă. Acest sistem are avantajul confortului fermierului, pentru că animalele sunt dirijate pe suprafețe mici.

Costurile noii investiţii

- Grajd – 384.400 de euro (realizat împreună cu firma Hörmann – Germania).
- Sală muls – 160.000 de euro (DeLaval).
- Utilaje agricole 600.000 euro (tractor, combină, jaguar, remorci de la Class).
- Partea de constructii și montaj, 382.000 de euro.
- Din Germania, investiție de 1 milion de euro, Suedia – 160.000 de euro (instalație de muls), Danemarca – 30.000 de euro (pompe apă), SUA – 200.000 de dolari (seminţe şi erbicide).
- Echipele care au realizat investiția: Hörmann, MBM Construct, DeLaval, firmă de consultanță, firmă de proiectare.

Livrări în ultimii 10 ani

- Lapte – 20 milioane de litri (numai către Danone).
- Carne vită – 593.272 kg.
- Carne porc – 1.910.074 kg.
- Juninci - 195 de capete.
- Tăurași - aproape 2.000 de capete.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 20, 16-31 OCTOMBRIE 2011

Vizualizari: 3364֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI