Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

O brutărie ce închide circuitul

Din mai 2009 oraşul Mizil este mai bogat. O brutărie modernă, ce corespunde tuturor normelor europene de siguranţă alimentară şi care, în aceste vremuri de restrişte, a dat de lucru la nu mai puţin de 50 de oameni, completează acum tabloul economic al micului oraş prahovean.

Şi cum o investiţie realizată într-o asemenea perioadă economică este o excepţie, dacă ţinem seama de gradul de decapitalizare economică a celor mai mulţi fermieri, nu pot fi decât apreciate iniţiativa, priceperea şi curajul investitorului – SC Afiliu Trans SRL, iar directorul său general, inginerul Mihai Afiliu merită recunoştinţa cel puţin a celor care beneficiază de rezultatele investiţiei sale.

Cu atât mai mult cu cât exemplul său vine să confirme o teorie de mare actualitate conform căreia sistemul integrat de producţie este soluţia ieşirii din impas a agriculturii. Am putea spune că brutăria de care vorbim închide un ciruit: cel al cultivării şi producerii grâului ca materie primă.

Tăvălugul realizărilor

Mihai Afiliu este un exemplu al zbaterii şi al voinţei. Ca om de afaceri, aşa cum cu mândrie se autonumeşte, a început în 1995 cu un trabant şi două tone de grâu, pe care le căra la moară. Vindea apoi făina şi tărâţa.„Eram celebru în Mizil pentru Trabantul cu remorcă“, îşi aminteşte zâmbind, conştient că, pe lângă voinţa de fier, a avut şi un strop de noroc de partea lui, deloc de neglijat dacă-i urmărim evoluţia.

Nu peste mult timp, a trecut de la Trabant la Dacie cu remorcă şi a continuat aşa până a ajuns la două camioane. „Începutul a fost mai greu. Cu cele două camioane deja am făcut primul milion de dolari, iar restul a venit de la sine!“ continuă pe acelaşi ton glumeţ domnul Afiliu. Cheia succesului, consideră el, stă în a investi mereu banii câştigaţi.

„Să nu te laşi niciodată zăpăcit de bani, spune el. Banii trebuie să-ţi aducă bani“. Şi, ghidându-se după acest principiu, a investit în agricultură, unde exploatează peste 3.500 ha, apoi în industria de morărit şi panificaţie.

La momentul potrivit, beneficiind de un SAPARD şi două PNDR-uri, şi-a pus pe picioare propria moară, apoi o brutărie, ambele în localitatea Amaru din Buzău, acolo unde de altfel lucrează pământul. „Toate s-au legat ca un tăvălug ce coboară din munte spre câmpie“.

Acum, odată cu deschiderea fabricii de pâine din Mizil, se poate spune că circuitul e închis. Produce grâu de calitate pentru a scoate din el o făină bună, aceasta merge ca materie primă în brutăria proprie, iar profitul vine din valorificarea directă a produsului finit, pâinea, alături de multe alte produse de panificaţie şi patiserie.

Pâinea, mai rentabilă decât grâul

Investiţia despre care vă vorbim este, aşadar, continuarea firească a unei afaceri ce a avut ca punct de pornire valorificarea grâului. Mihai Afiliu şi-a dat seama că firesc, dar şi mult mai rentabil, ar fi să valorifice direct produsul finit şi nu materia primă. Astfel, într-un timp foarte scurt, sub îndrumarea patronatului Rompan al cărui membru este, a deschis brutăria din Mizil. Investiţia se ridică la 500.000 de euro şi este dotată cu utilaje de primă clasă aduse din Spania. Este vorba despre un malaxor, un divizor, modelatoare, dospitor cu sistem de controlare a temperaturii şi două cuptoare. 

„Domnul Afiliu este unul dintre cei 200 de beneficiari ai schemei de ajutor pe care noi, Rompan-ul, am pus-o în funcţiune pentru realizarea de investiţii în domeniul procesării secundare a cerealelor“, ne spune Aurel Popescu, preşedintele patronatului, prezent la inaugurare. „Sunt fonduri de la Uniunea Europeană de care numai România a beneficiat şi pe care sperăm să le putem accesa şi anul viitor“, adaugă acesta.

Cei care îl cunosc pe Mihai Afiliu spun că se aşteptau la asemenea realizări din partea sa. Mereu şi-a dorit să arate că şi noi, românii, suntem oameni destoinici, capabili să realizăm ce ne propunem. Acum nu mai munceşte pentru bani, ci pentru orgoliul propriu. Următorul pas îl constituie popularea cu vaci a unei ferme pe care a ridicat-o cu ceva timp în urmă. Dar asta este deja... o altă poveste de succes.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 2698



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI