Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Noutăţi privind organizarea şi funcţionarea reţelei de cercetare agricolă

În luna decembrie, Aula Magna a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“ a găzduit Adunarea Generală a acestui for ştiinţific. Pe ordinea de zi s-au aflat informarea prezentată de preşedintele Academiei, aprobarea proiectului de buget, alegerea de noi membri, precum şi acordarea de premii pentru lucrări ştiinţifice redactate în anul anterior şi distincţii pentru preşedinţii unor secţii. Punctul de mare interes al acestei adunări a fost reprezentat însă de Hotărârile de Guvern la care se lucrează în prezent şi care vizează reorganizarea reţelei de cercetare agricolă.

Context auster

Evenimentul s-a desfăşurat în contextul nefavorabil cercetării agricole din cauza austerităţii impuse în ultima perioadă, care s-a manifestat printr-o finanţare insuficientă sau chiar inexistentă în unele cazuri, dublată de reducerea drastică a resurselor proprii. În informarea prezentată în deschidere de către Gheorghe Sin, preşedintele Academiei, s-a menţionat că, pe lângă lipsa resurselor financiare, în unităţile de cercetare se manifestă şi o acută criză de personal.

„Nu mai avem acoperire pentru toate domeniile şi acolo unde avem posibilitatea să angajăm tineri cercetători nu mai există cei de la care să înveţe.“ Unităţile de cercetare s-au confruntat, de asemenea, cu o agresiune continuă asupra patrimoniului funciar care însumează astăzi cca 30 mii ha, în prezent existând pe rol cca 80 de procese prin care sunt acuzate în principal retrocedările ilegale de pământ.

Discuţii aprinse cu Ministerul Finanţelor

În ceea ce priveşte activitatea prezidiului Academiei, aceasta s-a axat în ultima perioadă pe punerea în practică a prevederilor Legii nr. 72 din iunie 2011, care modifică Legea nr. 45 apărută în 2009 şi aduce o serie de precizări cu privire la organizarea şi funcţionarea reţelei de cercetare a ASAS. Referitor la structura organizatorică, Academia mai deţine la momentul de faţă 5 institute naţionale, 18 institute de ramură şi 40 de staţiuni de cercetare. Dintre acestea, 10 unităţi sunt prevăzute a fi preluate de către universităţile de ştiinţe agricole, iar 14 urmează să fie desfiinţate sau reorganizate ca societăţi comerciale.

Punerea în aplicare a ultimei legi presupune elaborarea şi promovarea unor Hotărâri de Guvern pentru fiecare dintre unităţile de cercetare care să stabilească patrimoniul pe care îl are, modul de funcţionare, sursa de finanţare. Academia a început să întocmească aceste proiecte de Hotărâri care de aici iau calea ministerelor avizatoare. Am întâmpinat dificultăţi în finalizarea promovării acestor Hotărâri de Guvern întrucât ele sunt stopate de către Ministerul Finanţelor.

Acesta are pretenţia ca unităţile de cercetare să aibă cadastru şi intabularea făcută pentru suprafeţele administrate, deşi nu s-a primit niciun leu de la bugetul statului şi nu există fondurile necesare pentru efectuarea acestor operaţiuni. Astfel că, în momentul de faţă, este blocată  promovarea noilor hotărâri, fapt ce afectează funcţionarea întregii activităţi de cercetare“, a declarat preşedintele ASAS.

Cu acelaşi prilej, academicianul Gheorghe Sin a mai precizat că, deşi legea apărută în luna iunie prevedea o finanţare de la bugetul de stat care să acopere cheltuielile curente, în primul rând salariile cercetătorilor, până în momentul de faţă nu s-a primit niciun ban, iar previziunile pentru acest an nu sunt deloc îmbucurătoare.

Tot în 2011, în luna august s-a dat o ordonanţă a Guvernului prin care s-au alocat fonduri destinate stingerii arieratelor, problema fiind în curs de desfăşurare. „Şi aici am avut un dialog cu Ministerul Finanţelor întrucât nu este rezolvată situaţia datoriilor acumulate de unităţile de cercetare care, potrivit legii, urmează să fie preluate de universităţi. Este o poziţie pe care o consider absurdă“, a încheiat Gheorghe Sin.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2012

Vizualizari: 632


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI