Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Noua PAC prevede modificări în sectorul zootehnic

În discuţiile purtate cu crescătorii de animale şi procesatorii, prilejuite de Conferinţa Internaţională Meat&Milk 2012, Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a abordat problema noii Politici Agricole Comune, considerând că, prin prisma modificărilor care vor fi aduse, anul acesta va fi unul deosebit de important pentru sectorul zootehnic.

Noi măsuri de sprijin cuplat pentru crescători

Secretarul de stat a precizat că, în perioada 2014-2020, se mențin în mare parte schemele actuale de sprijin pentru producători și procesatori. Pe scurt, este vorba de subvențiile pentru animale, pe suprafață, pentru investiții în domeniul agroalimentar, în general.

„Din păcate, după 2013, Uniunea Europeană s-a angajat să renunțe la restituirile de la export. Însă vestea bună este că, pentru producătorii primari, adică pentru crescătorii de animale, se vor introduce noi măsuri de sprijin cuplat“, a afirmat Irimescu.

Potrivit explicațiilor date, PAC și-a propus să decupleze toate subvențiile de producție. În cazul unor specii de animale, România nu a beneficiat de sprijin european și în aceste condiţii subvenţiile pentru bovine, ovine și păsări au fost plătite numai cu bani de la buget.

În schimb, plățile directe vor crește de la 13,5 miliarde de euro în această perioadă la 21 de miliarde de euro în anii 2014-2020. Negocierile continuă însă, pentru că pentru acest sector România dorește să convertească plățile pe suprafață în plăți pe fermă, adică să se acorde sprijin european și pentru creșterea animalelor.

Secretarul de stat a spus că, deocamdată, nu sunt cunoscute sumele de care va beneficia țara noastră pentru dezvoltare rurală. Există o valoare discutată, dar sunt presiuni mari din partea unor state membre, cum ar fi Germania și Franța, care nu sunt mulțumite, pentru că li se vor tăia din subvenții pentru ca banii să fie redistribuiţi în alte ţări. Suma cunoscută în acest moment pentru PNDR este de 5,5 miliarde de euro pe pilonul I și puțin peste 8 miliarde de euro pe pilonul II. În concluzie, noua PAC va aduce mai mulți bani în România.

Domnia sa a mai vorbit despre lipsa organizării unor filiere de la producător la procesator și piață, pentru care MADR urmează să întocmească unele acte normative noi. De asemenea, a menționat că, în urma reformei PAC, subvențiile se vor acorda, prin intermediul formelor asociative, grupurilor de producători, așa cum se întâmplă acum în sectorul legume/ fructe.

„Intenția noastră nu este să-i omorâm pe micii producători, ci să-i orientăm către piață“ – a precizat Irimescu.

Secretarul de stat a readus în discuție cu această ocazie şi înregistrarea produselor tradiționale, din rândul cărora numai magiunul de Topoloveni a primit girul UE. Spre comparație, Italia are peste 1.400 de astfel de produse protejate la nivel european. Cuvântarea sa a pornit de la acest aspect, pentru a scoate în evidență necesitatea obținerii unor produse de calitate, indiferent care ar fi ele, cu care să fim competitivi pe piață.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 14, 16-31 IULIE 2012

Vizualizari: 905


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI