Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Noii profesionişti din lumea satului

În ziua de 29 august am participat, la invitaţia Departamen­tului de Consultanţă pentru Fonduri Europene al Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), la primul program de specializare organizat împreună cu Asociaţia pentru Formare Profesională a Adulţilor, în comuna Golgota, judeţul Prahova.

A fi formator la sate

O calificare nouă, cea de formator, este finalitatea acestui curs, care a reunit 10 dintre profesioniştii prezentaţi de primăria comunei Golgota

Irena Leibovici, iniţiatorul proiectului ca director al Departamentului de Consultanţă din cadrul ACoR, ne-a precizat scopul acestui curs de formator în mediul rural: participarea activă a cetăţenilor comunei, ca formatori atestaţi, la implementările proiectelor finanţate prin fondurile europene din cadrul POS DRU, dedicate evaluării, certificării şi calificării sau recalificării în meserii de tip nonagricol şi adresate comunităţilor din mediul rural.
***
Proiectele legate de sănătatea publică, de educaţia prin învăţământ diferenţiat pentru depistarea talentelor locale, de managementul de proiecte publice şi private etc. continuă să fie depuse. Primarii doresc să le câştige şi pe acestea şi să poată angaja şi plăti în perioada următoare proprii lor cetăţeni, absolvenţi ai cursurilor de formatori.

Enumerăm doar câteva dintre viitoarele obiective la care am aflat deja că aceşti formatori vor putea fi antrenaţi să participe:

a) formarea de competenţe manageriale şi antreprenoriale pentru tinerii dornici să conducă sau să deschidă o afacere proprie, mai ales în domeniul de mare cerinţă al sistemelor informatice şi de telecomunicaţii, al turismului, comerţului;
b) susţinerea certificării meşteşugarilor – ca profesie adaptată secolului XXI;
c) formarea îngrijitorilor de persoane vârstnice sau cu dizabilităţi, bolnavi cronici – meserie cerută atât în ţară cât şi în străinătate etc.;
d) formarea de specialişti dedicaţi construcţiilor, restaurărilor de construcţii etc.

Lista nu se termină aici.

AFPFA, prin preşedintele Constantin Popoiu, ne-a explicat prin ce atrage acest curs participarea locuitorilor din mediul rural: „Noi oferim acest curs de formator chiar în locaţia pusă la dispoziţie de comunitatea locală; este un curs diferit de cel obişnuit în care profesorul merge la şcoală, stă la catedră şi elevul ascultă. Este vorba de o acţiune dinamică, prin care se pune în valoare experienţa şi cultura fiecărui cursant, capacitatea de empatie şi de transmitere a pregătirii într-un cadru accesibil şi pentru cei care locuiesc aici în comunitate. Am avut această deschidere din partea doamnei primar Veronica Ioniţă, care doreşte să pună în valoare cea mai de preţ comoară - Omul.“

Daniela POPA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 1099



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI