Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Muzica, zestrea de suflet a Floarei Calotă

Ce am putea spune despre această doamnă a muzicii româneşti, în afară de faptul că are o voce de aur, că vine dintr-o zonă folclorică încărcată din belşug cu nestemate şi că a dus mai departe cântecul aşa cum l-a primit?

O altfel de şansă

Rep.: Veniţi, din câte ştiu, din Teleorman şi spuneam mai devreme că poate nicio zonă a ţării nu este atât de încărcată de muzică autentică, ce se potriveşte mai ales atmosferei zilelor de sărbătoare... 

F.C.: Este, într-adevăr, o zonă foarte bogată şi una dintre şansele pe care le-am avut eu şi regretatul Liviu Vasilică a fost să căutăm în memoria celor care au păstrat aceste cântece. Folcloriştii au ocolit această zonă, considerând-o una de câmpie despre care au gândit că poate tradiţiile nu au atâta culoare şi spontaneitate ca în Ardeal sau Moldova. Aşa se face că ele au rămas cumva intacte acolo, în sufletele oamenilor.

Dar eu vreau să vă asigur că omul acesta de la câmpie, pe care vara îl bate soarele în creştetul capului şi îl trudeşte să scoată din pământ ce poate el mai bun, care iarna se luptă cu nămeţii, a gândit şi şi-a păstrat cântecele. Dar foarte mult datorăm şi lăutarilor acestor câmpii, pentru că ei au fost cei care ne-au luminat clipele atunci când am botezat, am cununat sau am avut bucurii de tot felul.

Ei au păstrat cântecul autentic românesc aşa cum l-au cerut însă ţăranii.
Tot prin acest cântec aş vrea să las şi eu urmă pe pământ, pentru că Dumnezeu a fost extrem de generos şi mi-a dăruit un glas cu care să pot transmite bucuria că exist, că trăiesc şi eu printre ei.
Mirajul vieţii la ţară

Rep.: Eu sunt convins că, dacă Floarea Calotă n-ar fi venit din satul de unde se trage, n-ar fi fost Floarea Calotă.

F.C.: Categoric, pentru că nu aş fi avut această zestre de suflet cu care m-am trezit aşa cum am văzut lumina zilei, cum i-am văzut pe mama, pe tatăl şi pe bunicii mei. La fel am simţit şi cântecul şi tradiţia cu toate încrengăturile ei. Au venit spre mine toate aceste minuni ale lumii într-un mod cât se poate de firesc şi de natural.

Cel care astăzi se apucă să cânte şi vrea să simtă ce-a simţit şi simte ţăranul, dacă are foarte multă pricepere şi multă aplecare şi vrea sau este dispus să facă un efort deosebit, până la urmă reuşeşte. Dar tinerii care s-au născut la oraş şi au pus picioruşul nu pe iarbă şi pe pământ, ci pe asfalt şi în ghetuţă... nu vor simţi niciodată ce a simţit copilaşul acela de la ţară când îi cânta în gutuiul de la fereastră o vrăbiuţă, care ieşea afară – poate fără să bage de seamă mama lui – desculţ, care simţea viforul imediat ce ajungea pe prispă. Copilul de la oraş a beneficiat întotdeauna de o protecţie poate exagerată din partea părinţilor, dar nu întotdeauna favorabilă dezvoltării lui.

Cântecul nu piere

Rep.: Mă gândeam că satul s-a mai schimbat de când îl ştiu eu, se va mai schimba poate, însă nu mi-aş dori să se întâmple un singur lucru: oamenii să renunţe la tradiţii, la obiceiuri şi la cântecele lor.

F.C.: Eu cred că oamenii nu vor renunţa pentru că, vedeţi dumneavoastră, a fost un adevărat exod al ţăranilor către oraş într-o anumită perioadă, dar acum observăm cumva reversul acestui fenomen. Chiar dacă nu are loc în aceeaşi măsură, oamenii se întorc la ţară, îşi construiesc case, iar cei care n-au avut niciodată o casă sau un bunic la ţară descoperă bucuria de a trăi undeva într-un mediu liniştit şi curat. Lucrul ăsta este extraordinar, eu cred în el şi prin el în revigorarea satului şi a obiceiurilor lui.

Gheorghe VERMAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2010

Vizualizari: 655



֩ Comentarii

 
֠ 1.     adriana -- (15-March-2010 )
floarea calota este o perla a cantecului teleormanean alaturi de liviu vasilica mi-au incantat copilaria si tineretea s-o tina d-zeu sanatoasa!

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI