Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La 70 de ani de la înfiinţare
Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii de la Goleşti, un edificiu... regesc

La ceas de seară târzie, când în viile şi livezile ţării reînvie, păşim cu sfială în pitoreasca aşezare a Goleştilor, acolo unde, la conac şi în parcul domeniului feudal de altădată, zeci de istorici şi de etnografi pun la cale planuri de mărire a celor două muzee şi se pregătesc să ofere publicului exponate unice, într-o concepţie originală în plan european.

• 1640 - este ctitorit ansamblul feudal al Goleştilor, singurul edificiu fortificat din Ţara Românească, format din conac, baie turcească, foişor.

• 1939 - regele Carol al II-lea înfiinţează Muzeul Dinicu Golescu, dezvoltat de-a lungul anilor cu noi expoziţii de bază, care reflectă istoria familiei, a culturii
şi civilizaţiei tradiţionale argeşene.

• 1966 – se înfiinţează secţia Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii din România, care înfăţişează civilizaţia ţărănească din principalele zone de profil din ţară.

Elemente de civilizaţie ţărăneşti

Directorul instituţiei, Filofteia Pally, este bucuroasă să ne fie ghid în spaţiul vast de 14 ha al celor două muzee în care sunt amplasate 166 monumente istorice şi de arhitectură tradiţională şi care cuprind un număr impresionant (50.000) de obiecte muzeale cu o valoare istorică „memorială, artistică şi documentară de excepţie“.

– Doamnă Pally, cum arată astăzi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii?

– Acesta înfăţişează elemente ale civilizaţiei ţărăneşti de la mijlocul secolului al XIX-lea din principalele zone ale ţării, proiectate iniţial să cuprindă 34 de gospodării viticole şi pomicole din Muntenia, Moldova, Oltenia, Transilvania şi Dobrogea, muzeul având, de asemenea, gospodării tradiţionale cu case şi acareturi – construcţii anexe, un sector de teascuri pentru băuturi – vin şi ţuică, precum şi un han.

– Despre ce fel de han este vorba?

– Acesta va fi construit anul acesta, când marcăm 70 de ani de existenţă a muzeului de la Goleşti. Este un obiectiv ambiţios, de importanţă europeană. Construcţia, inspirată din stilul arhitecturii brâncoveneşti, dar şi a celei ţărăneşti va oferi cu siguranţă spaţii de cazare cu interioare tradiţionale, o bucătărie cu specific ţărănesc, ateliere de meşteşuguri.

Programe ambiţioase

– Ce alte proiecte mai aveţi acum?

– Alături de cele prezentate, ne propunem ca, în curând, să începem lucrările de restaurare ale Conacului Goleştilor, a turnurilor de apărare, construcţiile medievale impunând periodic intervenţii de specialitate, ca o garanţie a sănătăţii durabile a mărturiilor de civilizaţie naţională.

Prin specificul său tematic, muzeul atrage azi vizitatori de toate vârstele. În acelaşi timp, ne propunem şi o gamă diversă de activităţi, între care sesiuni de comunicări ştiinţifice, tabere de meşteşugari cu premii, întâlniri de genul „Fii Argeşului“.

Muzeul nostru este, astfel, unul dintre cele mai vii muzee, care oferă publicului său exponate unice, într-o concepţie expoziţională originală în plan european, piesele expuse fiind autentice, reprezentative şi semnificative în plan cultural.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 714



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI