Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Monumente ale istoriei, monumente ale nepăsării

„Acestea sunt monumentele noastre istorice, atât de multe de la început şi până la 1850, atât de pline de valoare materială şi de sens istoric cu înconjurimile lor devastate, cu cuprinsul lor pustiit, cu patina veacurilor aşternută pe fiecare, atât de variate şi de originale în ceea ce priveşte tipurile lor. Unde le veţi vedea să le recunoaşteţi, să le respectaţi şi să le ridicaţi din uitarea şi părăsirea lor“. Mi-am adus aminte de vorbele-îndemn ale marelui savant Nicolae Iorga după discuţia cu Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Neamţ, care mi-a relatat cu amărăciune starea în care se află unul dintre cele mai importante monumente ale epocii ştefaniene – Mănăstirea Tazlău (foto).

Zidit în 1497, lăcaşul a cunoscut de-a lungul timpului jafuri, incendii şi, în sfârşit, presiunea timpului, care şi-a pus amprenta asupra zidirilor din incinta lui. Dacă pentru mănăstirile Neamţ, Agapia, Văratec, ca să nu mai vorbim de Cetatea Neamţului, ne-a spus domnul Adrian Alui Gheorghe, s-au găsit fonduri pentru restaurare, biserica din Tazlău, această bijuterie arhitectonică, a fost uitată. Lăcaşul are fisuri mari, există chiar riscul să se surpe o parte din zidurile care împrejmuiesc incinta de 5-6 m înălţime, ridicate odată cu mănăstirea. Într-o stare şi mai proastă se află Casa domnească (foto), datând din aceeaşi perioadă, monument unic în ţară prin vechimea sa.

În anii optzeci s-a început o restaurare, oprită între timp, astfel încât au putrezit şi schelele.
Ne-am întrebat, vizitând mănăstirea, unde vieţuiesc patru călugări, dacă cei aflaţi la conducerea judeţului ştiu starea în care se află sfântul lăcaş şi dacă ştiu de ce nu s-a luat nicio măsură? Sigur, se invocă lipsa fondurilor necesare, dar, privind în perspectivă, le-am aminti că restaurarea şi integrarea în circuitul turistic a unora dintre cele mai importante şi frumoase zidiri ştefaniene ar aduce vizitatori şi astfel s-ar valorifica uriaşul potenţial turistic de care dispune zona.

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 11, 1-15 IUNIE 2010

Vizualizari: 597



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI